Magaraszz Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca Panowie czy ten napęd 2x10 jest w stanie przyjąć nowy łańcuch od shimano HG54 czy nie ma opcji w tym stanie? Obecny łańcuch ma 1% rozciągnięcia... https://zapodaj.net/plik-4nFgvCKOfW https://zapodaj.net/plik-OMxwc9sGhV Cytuj
TheJW Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca Nie ma opcji żeby kaseta przyjęła nowy łańcuch. Korba - 50/50, kiepskie zdjęcie. Cytuj
Magaraszz Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca @TheJW Dzięki. Myślałem że ta kaseta na luzie będzie tylko zębatka z przodu do wymiany, a tu takie buty. Lipa. Zdjęcie lipne tej korby bo focusa nie mogłem złapać ale jak ja amator wiem że do wymiany to nie ma opcji aby przeszła. Co do obecnego napędu jest opcja wyczyszczenia łańcucha z rdzy? np. sodą oczyszczoną? Wtedy bym go nasmarował porządnie i by jeszcze swoje 3 grosze pojeździł obecny bo nie przeskakuje, działa ok. Cytuj
TheJW Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca (edytowane) Jak masz spinkę to go zdejmij i wyszejkuj w benzynie(ekstrakcyjnej), jak nie, to nasmaruj oliwką i jeździj tak jak jest, rdza się sama zetrze. Możesz ewentualnie przyłożyć szczotkę drucianą do łańcucha na dole i kręcić korbą do tyłu, żeby wyczyścić większy syf. Ale ja tam wielkiej tragedii nie widzę, czasem mam więcej rdzy po jednym wyścigu w deszczu jak zapomnę wyczyścić napęd. Edytowane 19 Marca przez TheJW Cytuj
Magaraszz Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca @TheJW Ooo to to właśnie tak zawsze czyściłem łańcuch szejker + benzynka, a jak był brudny jak po kopalni wtedy jeszcze raz na nowej benzynce. Tylko nie wiedziałem właśnie czy po samej benzynce ta rdza puści czy właśnie go w jakiś inny sposób potraktować ale jak mówisz że benzynka to tak go potraktuje. Posmarowałem go wczoraj w tym stanie i jeździ jak "wściekły" tylko właśnie może potrzebuje większej traski niż 10km +/- i zejdzie sama bo jednak rdza szpeci sprzęt jak cholera. Cytuj
Stefcshg Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca (edytowane) Ile to ma przejechane? Jest okazja to pytam. Rozumiem, że było jeżdżone tylko na tym jednym łańcuchu, który się rozciągnął. A czy kaseta w podobnym stanie, w rowerze używanym jako powiedzmy trekkingowy i przy jeździe na trzy łańcuchy, może jeszcze być - i jak długo? Co do korby - można sprawdzić poprzez zablokowanie tylnego koła i naciśnięcie pedału, tak żeby łańcuch się napiął. I czy wtedy jest napięty na korbie na jej górnych zębach i dalej w kierunku obrotu korby, czy przylegają na dostatecznym odcinku, czy może jednak wystepują luzy - i wtedy łańcuch do wymiany, czy korba jednak też? Edytowane 19 Marca przez Stefcshg Cytuj
Stefcshg Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca (edytowane) Jak zmierzyłeś rozciągnięcie łańcucha? Kiedy warto inwestować w takie narzędzie... A tu metoda, jaką miałem na myśli powyżej: Wydaje mi się jednak, że ta kaseta jeszcze będzie, bo chyba nie zależy Ci w tym przypadku na jakichś stratach mocy, spowodowanych zużytym napędem, przy takim zużyciu jak na zdjęciach u mnie nie było go nawet słychać, aczkolwiek mój napęd to 3x8. A co jeśli by tak spróbować założyć nowy łańcuch z tych tanich i "miękkich", czy jeszcze się na tyle ułoży, a jeśli by się udało to drugi taki sam - i z nimi dojechać napęd do końca? ...Chyba nawet nie ma nic tańczego niż CN-HG54. Edytowane 20 Marca przez Stefcshg Cytuj
PiotrWie Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca Lekko wyczyścić, nasmarować i jeździć. Ja jeżdżę tak długo aż mi zacznie przeskakiwać - wtedy wymieniam łańcuch i kasetę. Kiedyś mierzyłem - to mi wyszło 1% rozciągnięcia po pół roku, a przeskakiwać zaczęło po 2,5. Więc uznałem że lepiej wymienić raz kasetę z łańcuchem niż 5 łańcuchów . Korba ( mam napęd 1x9) przyjęła już trzeci łańcuch, jak nie będzie chciała kolejnego to wymienię. Cytuj
Stefcshg Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca (edytowane) Nowy łańcuch pozwoliłby właśnie ocenić zużycie korby powyższą metodą. Jeśli po 700+ km się nie ułoży, to drugiego na wymianę już chyba nie kupować. ...Jednak patrzę, że biegi 8, 7, 6 i prawdopodobnie 5 pod łańcuchem, wyglądają na zużyte na tyle, że napęd już pewnie słychać - więc jeśli, to ewentualnie jeszcze jeden łańcuch i jeździć do końca. Edytowane 20 Marca przez Stefcshg Cytuj
Electronite Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca Pytanie jak jezdisz. Wedug mnie to i korba i kaseta jeszcze 2 łańcuchy przyjmie. Widywałem zębatki na gładko objechane i jakoś ciągnęły . Cytuj
Magaraszz Napisano 20 Marca Autor Napisano 20 Marca Dzięki wszystkim za odzew. @Electronite@Stefcshg Rozciągnięcie łańcucha zmierzone w rowerowym takim przyrządem jak na video i wyszło 1% ale właśnie przyglądając się tej kasecie w miare ładnie wygląda stąd pomyślałem o nowym łańcuchu, a co do korby ta większa zębatka troche "zjechana" i może ją bym wymienił bo ta mniejsza jest w bardzo dobrej kondycji. Zawsze lepszy biznes zębatka + łańcuch niż pchanie pieniędzy w kasete która już swoje "3 grosze" kosztuje. @StefcshgCo do dystansu pokonanego nie powiem nic bo kupiłem rower z takowym napędem i tylko "wróżyć" mogę, dlatego właśnie chciałem spytać kogoś doświadczonego na forum aby ocenił i doradził. Cytuj
kaido2 Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca W dniu 19.03.2025 o 15:13, Magaraszz napisał: Panowie czy ten napęd 2x10 jest w stanie przyjąć nowy łańcuch od shimano HG54 czy nie ma opcji w tym stanie? Obecny łańcuch ma 1% rozciągnięcia... https://zapodaj.net/plik-4nFgvCKOfW https://zapodaj.net/plik-OMxwc9sGhV Zęby do korekcji. Kupić kasetę Sunshine 10s np 11-34 za 32 pln + łańcuch i tyle. Jak tarcza będzie skakać w korbach to podobnie ,- zmienić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi