Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam roweru mtb do 4500zl ew. troche droższy. Jazda po lesie, piaszczyste ścieżki ale i trochę asfaltu na ścieżkach rowerowych po zamontowaniu fotelika dla dziecka. Poszukałem i zastanawiam się nad którymś z tych:

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-700-aluminiowa-rama/_/R-p-337291?mc=8731669

https://skleprower.pl/rower-mondraker-chrono-r-29er-2023-sram-gx-eagle-1x12-fox-32-rhytm-p-652.html

Który będzie lepszy i czy znajdę coś jeszcze z dobrym osprzętem w tej kasie.

Napisano

Mondraker vs Rockrider

Ciekawe zestawienie sam bym się zastanawiał jakbym miał między tymi dwoma wybierać. Amortyzator lepszy i sztywniejszy w mondraker 1-0, cena uszczelek w miare podobna a jeśli sam nie robisz przeglądów to nie wiem czy serwis więcej za foxa liczy. Napęd 12 rzędów uznałbym za lepszy 2-0  szkoda,ze nie jest jednorodny jak  w rockrider  tj manetka, przerzutka,kaseta. 2-1 Obręcze szersze w rockriderze ale tylko 2mm albo aż zależy jak kto patrzy 2-2. Zakres przełożen bardzo zbliżony, oba rowery mają zębatke 32 a kasety to 11-50 vs 11-51 3-3. Rockrider pewnie ma nieco lżejszą ramę 3-4 ale też pressfit który nie każdemu pasuje a mondraker wkręcany 4-4 . Hamulce wg mnie nieco lepsze też mondraker 5-4. Opony 2,2 vs 2,25. No nie wiem trudny wybór tutaj proponujesz🤣.

Wybrałbym mondraker ze względu na foxa i bsa. Do tego jest mniej oklepany i mniej spotykany.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Deore oprócz korby i kasety. 

Jedyną przewagą Krossa nad sporo nad tańszym Radonem jest suport, o ile oczywiście ktoś jest uprzedzony do Presfita.

Amortyzator, koła, klamki hamulcowe, średnica sztycy, a nawet opony i pewnie waga przemawiają na korzyść Radona 🙂.

Edytowane przez chudzinki
Napisano (edytowane)

@michalr75, bo ja wiem. Marki wysyłkowe są bardzo proklienckie (często na podstawie samych zdjęć i opisu przysyłają nową część bądź zlecają naprawę w miejscowym serwisie na ich koszt), a tu mamy Krossa - opinie też różne.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 2