TataFranka Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca Zdecydowałem się na zakup swojego pierwszego ścieżkowca, który z założenia ma być dla mnie uniwersalnym rowerem do jazdy w UK. Rozważam wybór między modelami jak w temacie, jednak CF8 jest znacznie droższy, bo dokładnie £1000. Jakie są różnice między komponentami w obu rowereach, bo rama jest identyczna? Z tego co widzę to podstawowe różnice to koła, zawieszenie, hamulce oraz napęd. Czy są one warte wydania £1000 więcej? Cytuj
Wojcio Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca No - właściwie poza ramą (oraz drobiazgami - kierownica, sztyca i podobne) różni się wszystko. Sram (i to elektryczny) vs. Shimano. Rock Shop vs. Fox. Koła przynajmniej tej samej firmy (w 8 lżejsze). Ja jestem gadżeciarzem, więc Sram Transmission by mnie kusił. Ale tańszy nie jest zły. Różnica w cenie spadła - jest teraz promocja. Cytuj
TataFranka Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca Różnica w cenie wzrosła, bo tańszy jest w promocji i wynosi dokładnie £1000 w Uk. Przerzutka ma marginalne znaczenie. Przynajmniej dla mnie. Bardziej mnie interesuje różnica w zawieszeniu, bo na tym się nie znam. Cytuj
Serbi Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca RockShox jest tańszy w użytkowaniu i serwisowaniu niż Fox. Ale Ty mieszkasz w UK, wiec moze tam tyle samo liczą za przeglądy RS i Fx? Ja nie wiem, może są tacy magicy, ktorzy są w stanie odróżnić, ale dobrze ustawione, pod Ciebie i _Twoją_ jazde zawieszenie na RS bedzie co najmniej tak dobre jak Fx, chyba... Ja bym natomiast bardziej patrzył przez pryzmat warunków do jezdzenia w UK - troche obserwuję tamtejszych riderów i oni jezdzą albo po wilgontym, albo po mokrym, albo kurde jadą czymś co może dla nich jest ścieżką, ale wygląda jak strumień w końcu podklejania srebrnym scottem szortów od środka na d..pie nie wymyślono w PL tylko w UK (albo w Szkocji). No i nie wiem, czy w takich mokrych warunkach lepszy byłby RS czy Fox (Foxa na pewno trzeba częściej przeglądać w serwisie niz RS) Może spojrz na to od tej strony - czyli trwałości i "dzielności" w mokrych warunkach, niż co tam bedzię sie uginało troche lepiej / gorzej. No i ciekawe jakby sie zachowuje taka elektronika w przerzutce, jak caly czas w wilgoci jezdzi, przez okrągły sezon. Nie wiem, czy coś pomogłem Cytuj
TataFranka Napisano 21 Marca Autor Napisano 21 Marca Zawieszenie raczej będę sam serwisował z pomocą YT. Wiem, że RS jest tańszy i łatwiejszy w serwisowaniu. Tego napędu i hamulców SRAM w modelu CF8 się trochę obawiam, ze względu na wysokie koszty ewentualnych napraw. Zapomniałem dodać, że jestem totalnym amatorem dobijającym powoli 50, więc choćby ze względu na wiek, nie będę katował roweru latając w bikeparkach czy ekstremalnych warunkach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi