Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema zastanawiam się nad 

stumjumper 15 alloy 

Rockbird TRAIL pro 

a może coś tańszego jak 

Spectral 6 

marin rift zone 2

Szukam allroundera którym pójdę poskakać na hopkach w lesie ale też który dotrze nad jezioro z dziewczyną 

Napisano

Stumpy Evo poprzedni na promocji jeśli znajdziesz, 15 jest jeszcze drogi troszku. 

Spectral Ok, 

YT Jeffsy,

W zasadzie teraz ceny są tak różne, że można i dostać Santę w tej cenie na wyprzedaży u szwabsów :), trzeba tylko szukać. 

Nie szedłbym w dartmoory czy Ns'y bo to po prostu ścierwo, parszywie wykonane, nie ważne jak zachwalają je ich ambasadorzy, wiem, że zaraz tu przyjdzie jeden z drugim i będzie pisał, że dartmoor to daje taki amor a canyon to gorszy albo jakieś inne brednie. Liczy sie rama, a ta w tych markach nie ma nawet osłonki na chainstaya, co jest splunięciem w twarz klientowi za cenę którą sobie wołają. NS to w ogóle jest chyba jeszcze w 2018 roku...

I po raz setny powiem to na tym forum: NIC CO MA LINKI PRZEZ STERY! Czemu? A szkoda gadać, szkoda szczępić...

• +1 pomógł 1
Napisano

Właśnie najbardziej się zastanawiałem nad Dartmoorem szkoda, zostaje mi ten spec znajdę coś jeszcze w tej kategorii cenowej wartego uwagi ? Ważne żeby był dostępny w Polsce 

Może jakiegoś cube ale totalnie się na nich nie znam i nie wiem jakiego

Napisano (edytowane)

Dobry jest ten Rocbird . Nie ma co się zastanawiać .

2 godziny temu, XYZPV napisał:

Nie szedłbym w dartmoory czy Ns'y bo to po prostu ścierwo, parszywie wykonane, nie ważne jak zachwalają je ich ambasadorzy, wiem, że zaraz tu przyjdzie jeden z drugim i będzie pisał, że dartmoor to daje taki amor a canyon to gorszy albo jakieś inne brednie. Liczy sie rama, a ta w tych markach nie ma nawet osłonki na chainstaya, co jest splunięciem w twarz klientowi za cenę którą sobie wołają.

A ty widziałes kiedys ten rower czy kolega ci opowiedział że wujek mu mówił? Bzdury piszesz

2 godziny temu, XYZPV napisał:

I po raz setny powiem to na tym forum: NIC CO MA LINKI PRZEZ STERY! Czemu? A szkoda gadać, szkoda szczępić...

Szkoda to ciebie słuchać .

Szczepic tez .

Edytowane przez Tomek595
Napisano
Godzinę temu, vapeuz napisał:

Właśnie najbardziej się zastanawiałem nad Dartmoorem szkoda.

Przyjacielu jest pewna grupa ludzi w tej dyscyplinie, że choćby góry srały to będą się brzydzić czegokolwiek właśnie typu Dartmoor. Faktycznie tanie ich produkty są skierowane do specyficznej grupy, bardziej zabawowe gdzie ludzie mają gdzieś czy jest osłona tu i tam, czy spawy są super czy nie. Te droższe mają pewne drobne wady albo już osłony mają ale jak to tak kupić darta jak wokół mnie same Canyony, Treki, ... Rama to owszem ważna sprawa ale w sensie wykonania czy jest ok pospawane i tyle bo jak to mnie osobiście wali. Ważne jak pracuje zawias czy jest sztywno, łożyska i tak dalej w sensie całokształtu serwisowego. Co komu po pięknie wykonanej ramie jak pracuje to na podstawowych uginaczach i całej reszcie. Pasuje ci to bierz bo na pewno nie jest to mina. Z innych cały czas naganiam bo coś tam jeszcze zostało w CR na Ghosty Riot w śmiesznej kasie za 9 tys. Masz super 4 zawias bardzo dobre wykonanie i prawie kompletną resztę. Lekki minus to waga ale obecnie w analogach położyli na to lagę i chyba za kilka lat bedą na równi z lekkimi elektrykami:P

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Te wagi faktycznie się do elektryków zbliżają coraz bardziej ...

Z wyżej wymienionych brałbym Spectrala, ma sensowny osprzęt z dobrze pracującym zawieszeniem.

Specialized niestety straszne padło jeśli chodzi o osprzęt, więc jak na dzień dobry nie chcesz zmieniać pół roweru to bym sobie darował. Hamulce, a na pewno klamki w pierwszej kolejności do zmiany.

Edytowane przez NerfMe
Napisano

Oczywiście, że widziałem rockbirda na żywo, widziałem pełno thunderbirdów, rockbirdów, NS Define. Z tych wszystkich, to rockbird no chyba już jest najlepiej zrobiony, o ile by pominąć paskudną jakość lakieru i brak jakiegokolwiek wyciszenia ramy. 

No niestety, kiedyś jeździłem na darcie więc uprzedzony nie jestem, ale wydawać ponad 10k i jeździć rowerem w którym wszystko grzechocze? Nooo to już nie jest uprzedzenie tylko fakt. Nie podałem ci przykładów innych które są wykonane gorzej, wszystkie wymienione przeze mnie są wykonane lepiej od Darta, wszystkie widziałem na żywo, jeden z nich miałem a na wszystkich jeździłem. 

Cube aluminiowe nie maja prowadzenia linek przez stery więc jest to dobra droga, a na bike discount chyba są teraz wyprzedaże na nie. ZedWu połamał chyba wszystkie Cube które miał ale nie wiem czy to dobrzy przykład :P

Mój znajomy z którym jeżdżę też jeździ na tej marce i nie miał problemów żadnych, poza ostatnim którego ma, carbon z linkami przez stery, walnęło mu to podczas jazdy. Na szczęście rama nie uległa uszkodzeniu, tylko górna miska się wykruszyła. 

Napisano

Coraz bardziej jestem niezdecydowany i nie wiem co mam kupić żeby było pancerne miało spoko climbing i do 15 tysięcy z hakiem 

Napisano (edytowane)

A jakie te hopki chcesz skakać? Dirtowe przeloty 10m czy jakieś stoliki na szlakach które mają po 3-5m lotu? 

Wiesz, najgorszy dla roweru jest niedolot na flata, czasami da się połamać rower na byle czym, jak np tu:

A gładko się wklejając na przeloty 10m trailowką nigdy jej nie połamiesz. Skakanie hopek to zbyt ogólne pojecie. 

Spec ma w ofercie jeszcze coś takiego jak Status, model typowo pod hopko-freeridową jazdę. Jest tańszy od Stumpyego ale i cięższy. Canyon Spectral w alu wydaję się najbardziej uniwersalny ze wszystkich które zostały tu przytoczone. 

9 minut temu, vapeuz napisał:

na który model się zdecydować one44 czy one55

Z tego co widzę oba modele mają te nieszczęsne prowadzenie linek. One 77 w alu tylko ma normalnie. 

Edytowane przez XYZPV
Napisano

@XYZPV nie ogarniam z czym masz problem z tym wyciszeniem? Tam tylko kable mogą się plątać co było w nie jednym analogu a dziś jest nagminne w wielu elektrykach również. Tyle. Skreślać z tego powodu rower jest co najmniej dziwne tym bardziej, że nikt z agarniętych ludzi nie wspomina o tym. Sam i o tym tu pisałem byłem uprzedzony do Dartmoorów ale te ostatnie modele im solidnie wyszły po każdym względem. Osłonki na chainstaya z tego co kojarzę bo to widać u tych co kupili były w braku na samym początku. 

@vapeuz jak Ty coś tam chcesz poskakać to chcesz od Darta nie ten model co trzeba. Przecież na tej samej ramie masz wersję z 160 mm skoku. Poniżej budżetu da się wyrwać z topką uginaczy Fox'a w tym X2-ką. Co do linek jest ujowo i tyle ci powinno wystarczyć. Ludzie ogarnięci co sporo śmigają w perwszej kolejności na ten syf narzekają. Radzą sobie bo są ogarnięci, ktoś im często serwisuje, robią to sami, ... mają sporo czasu. Jak masz opcję bez to po licho pakować się w kłopoty? Bo jakiś ekspert napisze, że taka moda i coraz więcej tego montują?