Magaraszz Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Mam problem takowy że nowy nabytek ma westyle PRESTA których za cholere nie mogę podłączyć tak aby zauważyć ciśnienie. Pompować mogę bez problemu ale co bym nie robił nie mogę sprawdzić ile mam "nabite". Myślałem aby obejść "problem" i te "grosze" poświęcić na dętki z samochodowym wentylem ale chyba różnią się średnicą 6mm vs 8mm i nie da rady w ten sposób rozwiązać "problemu" z pomiarem ciśnienia. Jak byście to ugryźli bo chciałbym wiedzieć ile mam "nabite" bo na "oko" to w szpitalu chop zginął. Cytuj
marvelo Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca A czym pompujesz i do jakiego ciśnienia (tzn. ile docelowo ma być)? Ja w góralu 29" i crossie mam dętki z prestą i jak chcę zmierzyć dokładnie to nakręcam przejściówkę na auto i mierzę manometrem samochodowym. Większe ciśnienia (np. w szosie) wystarczająco dobrze pokazuje mi manometr w pompce podłogowej. Cytuj
Wojcio Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Manometr można kupić rowerowy. Ja mam topeak d2. Ma przełącznik Presta/schrader. Bez problemu mierzy. Manometr w mojej pompce też działa, ale fakt, że czasem dopiero jak się zacznie pompować. Zależy czy dość głęboko zapnę końcówkę. Czym dmuchasz? Cytuj
Sansei6 Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Można rozwiercić obręcz i zmieści się i samochodowy 1 Cytuj
Magaraszz Napisano 18 Marca Autor Napisano 18 Marca @marvelo@Wojcio@Sansei6 Dzięki za pomoc. Propozycja z rozwierceniem w normalnej obręczy dobra opcja. Niestety mam NIEnormalne :< (priflowane są idealnie z tym PRESTA są krawędzie). Co do mojej "pompeczki" jest to dokładnie ten model:https://sklep.k2rowery.pl/pompka-beto-mp-036-do-amortyzatorow-i-kol-p-1216.html Jest tragiczna ze względu na brak tego "podwójnego zaworu" i przy amortyzatorze pompuje zawsze 15-20psi więcej bo odkręcając koło tylu ulatuje (najmniej 10psi jak szybko odkręce, jak "zamule" to nawet 20-30psi ucieknie). Jest tragiczna bez tego mechanizmu ale działa od 10lat +/- i za to mam do niej szacunek i trzymam ją dalej. Próbowałem w rózny sposób przykręcać ten konwerter na presta (płycej, głębiej) troszke wyginać (troszke) ale za cholery ciśnienie z dętki nie chce wyjść do pompki i manometr niestety pokazuje 0, a pompka całkiem dobrze pompuje jak na takiego "małego gada" ale szkoda że nie mogę znać wartości z manometra bo lubie robić testy i wiedzieć ile obecnie są "nabite kapcie". Cytuj
chudzinki Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Ja nie wiem jak @marvelo to mierzy, ale ja żeby zmierzyć musiałem wkładać do środka adaptera ok. 5 mm kawałek pręcika. Mała kulka pewnie też by się sprawdziła. Cytuj
Magaraszz Napisano 18 Marca Autor Napisano 18 Marca @chudzinki Też nie mam pojęcia jak może mu się to udać bo ja "walczyłem" z 30min haha i przegrałem tę wojne z pomiarem ciśnienia rzecz jasna, a ten sposób z kulką lub pręcikiem jakby wyglądał? Odkręcamy główke PRESTY > montujemy konwerter > wsadzamy kulkę/pręcik > nakręcamy pompkę na konwerter > pompujemy i manometr nam działa? Cytuj
chudzinki Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Dokładnie tak tylko dla wygody zawór musi być na dole i trzeba ostrożnie ściągać wężyk od pompki żeby ten element nie wystrzelił 🙂. Cytuj
marvelo Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca (edytowane) 2 godziny temu, chudzinki napisał: Ja nie wiem jak @marvelo to mierzy, ale ja żeby zmierzyć musiałem wkładać do środka adaptera ok. 5 mm kawałek pręcika. Mała kulka pewnie też by się sprawdziła. Adaptery miewają różne długości. Trzeba tylko dobrać odpowiedni, albo skrócić. Edytowane 18 Marca przez marvelo Cytuj
zekker Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca 9 godzin temu, Magaraszz napisał: Jest tragiczna ze względu na brak tego "podwójnego zaworu" i przy amortyzatorze pompuje zawsze 15-20psi więcej bo odkręcając koło tylu ulatuje (najmniej 10psi jak szybko odkręce, jak "zamule" to nawet 20-30psi ucieknie). Jest tragiczna bez tego mechanizmu ale działa od 10lat +/- i za to mam do niej szacunek i trzymam ją dalej. Może mimo wszystko kupić coś porządnego do domu (jedna podłogowa, druga do amortyzatorów), a tą zostawić jako awaryjną w trasie? Cytuj
Magaraszz Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca 10 godzin temu, marvelo napisał: Adaptery miewają różne długości. Trzeba tylko dobrać odpowiedni, albo skrócić. Ooo ta po prawej wydaje się idealna do tego aby manometr działał jak należy. Teraz tylko pytanie kto mądry mi dołączył tego boba po lewej bo właśnie taką mam. Meh. Tyle dobrego że pewnie końcówka grosze, wysyłka droższa będzie. haha Może się uda u mnie w mieście w decathlon ją kupić chociaż tam chyba mają te dziadoską (te długą) @zekker Też troche myślałem o tym tylko u mnie wyłącznie do roweru by się sprawdziła bo do opon samochodowych mam taką długowieczną "nożną" pompkę która operuje samą końcówką samochodową. Poza tym ta moja do amortyzatorów jest stara ale 'JARA" z tego powodu że na końcu jest taki przełącznik i przekręcając go powoduje ze dużo więcej powietrza wtłaczane jest tylko trzeba użyć troszke więcej siły i takiego kapcia obecnie 29x2.4 w kilka sekund napompowałem do naprawdę dobrej "twardości". Cytuj
Magaraszz Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca @marvelo Zobacz co znalazłem na aledrogo, myślisz że wykorzystując ten wężyk już manometr zadziała? W nożnej pompce mam takie głowice to w samochodzie wskazywał ciśnienie. https://allegro.pl/oferta/wezyk-do-pompki-beto-z-glowica-av-dv-fv-awr1850-17314278548 Cytuj
NerfMe Napisano Czwartek o 22:01 Napisano Czwartek o 22:01 Za maks 50 zł mozesz kupić pompkę z manometrem w Lidlu czy w Juli. Po co kombinować z rozwiercaniem obreczy, zmianą dętek itd. Na allegro jeszcze taniej : https://allegro.pl/oferta/pompka-rowerowa-samochodowa-motocyklowa-tubliss-stalowa-manometr-podlogowa-16698474997 Taką z Lidla kiedyś miałem, wytrzymała kilka lat, działała. Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 07:23 Napisano Piątek o 07:23 Taką można kupić za niecałe 60zł, też ma manometr i da sie amortyzator do 120psi nabić Mam, używam, nie narzekam. Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 11:21 Autor Napisano Piątek o 11:21 12 godzin temu, NerfMe napisał: Za maks 50 zł mozesz kupić pompkę z manometrem w Lidlu czy w Juli. Po co kombinować z rozwiercaniem obreczy, zmianą dętek itd. Na allegro jeszcze taniej : https://allegro.pl/oferta/pompka-rowerowa-samochodowa-motocyklowa-tubliss-stalowa-manometr-podlogowa-16698474997 Taką z Lidla kiedyś miałem, wytrzymała kilka lat, działała. Właśnie tak zrobiłem oby posłużyła tyle co ta do amortyzatorów i będzie dobrze. @smw44199 Myślałem sporo o eletryku ale cena x2 co takiej podłogowej, a jednak tylko do roweru używam pompki także jak potrafiłem od amortyzatorów napompowac balon 29x2.4 w pare sekund to taka podłogowa będzie pompować w nanosekundach. Ale gadżet fajny taka elektryczna. Cytuj
Wojcio Napisano Piątek o 13:24 Napisano Piątek o 13:24 Wiele pompek elektrycznych ma głowicę tylko do samochodu. Do presty trzeba z adapterem albo zmienić głowicę (co ja zrobiłem w swojej elektrycznej). Używanie adaptera nie jest wygodne. Elektryczna (wiem, bo mam) nie jest idealna - musi być naładowana, mam z nią problemy przy mleku. Dobra podłogowa w domu to podstawa. 1 Cytuj
Magaraszz Napisano Sobota o 13:49 Autor Napisano Sobota o 13:49 @Wojcio@NerfMe Dotarł "sprzęt" i powiem tak "o kurde" ta pompeczka koło od 0 do 2 bar pompuje 20 sec +/- nie wiem czy montaż i demontaż na wentyl nie zajmuje więcej czasu niż samo pompowanie. Mogłem nawet nie myśleć o tych przejściówkach ale też nie byłem świadom że aż taką "siłe" ma taka podłogówka. Jakby ktokolwiek miał podobny dylemat i nie był świadom skuteczności "podłogówki" niech bierze śmiało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi