Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Przychodzę z pytaniem, bo przymierzam się do zakupu szosy, budżet nie jest wielki więc celuje w używkę i mam na oku 3 modele (te udało mi się znaleźć). Proszę o podpowiedź i ewentualne plusy / minusy przemawiające za daną szosą + jeśli są jakieś modele, których nie wymieniłem, a w tym budżecie (1500) można się rozglądać po aukcjach używanych proszę o ich wskazanie :) 

Moje typy:
- Huragan 2
- Vento 2.0
- Triban RC 540

Z góry dzięki za odpowiedź!

Edit: Rower będzie służył do jazdy 3-4 razy w tygodniu głównie po płaskim terenie

Edytowane przez JanKowalski123
Napisano

W tym budżecie liczy się konkretna konfiguracja a przede wszystkim stan techniczny roweru bo każda wymiana będzie stanowiła istotny procent wartości

także

Cytat

jeśli są jakieś modele, których nie wymieniłem

napis na ramie nie ma większego znaczenia

Napisz może do nich kiedy będą mieli dostawę, 5 stów powyżej budżetu i masz nówkę sztukę z gwarancją, nic nie dołożysz do czasu zużycia łańcucha czyli ~3000km

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-sora-2024/

• +1 pomógł 1
Napisano

Rozumiem, natomiast jasno napisałem jaki jest mój budżet. Druga sprawa, że rowery już po dużym reaserchu - wszystkie są po serwisie, nie wymagają wkładu finansowego. Modele które wymieniłem są na:
- Huragan 2.0 - Shimano Claris
- Vento 2.0 - Shimano Claris
- Triban RC 540 - Shimano 105

Napisano

Zdecydowanie Triban z powodu napędu - 2x11 Shimano 105. Zupełnie odpuściłbym sobie Clarisa, mniej więcej w tej cenie rok temu kupiłem Vento 3.0 na Sorze, Clarisa nawet nie brałem pod uwagę, miałem ten napęd w fitnessie, mam też w innych rowerach Sorę i Tiagrę i na pewno nie chciałbym Clarisa. Jakby wtedy jak kupowałem Vento 3.0 był w okolicy Triban na 105-tce to bym zdecydowanie wolał go niż Vento na Sorze

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

... zamiast badziewnego Clarisa, można mieć 105, to po co ta dyskusja. 

18 minut temu, JanKowalski123 napisał:

Z tego co czytałem opinie i oglądałem youtuba większych jak i mniejszych kanałów to sporo osób polecało w tych granicach budżetowych.

Skoro sam wiesz to po co pytasz ? 🙄

Edytowane przez KNKS
Napisano
40 minut temu, JanKowalski123 napisał:

Aż tak słabo wypada Claris? Z tego co czytałem opinie i oglądałem youtuba większych jak i mniejszych kanałów to sporo osób polecało w tych granicach budżetowych.

Tak, aż tak słabo wypada - szczególnie w porównaniu do 105. Człowieku, możesz mieć w tych samych pieniądzach naprawdę dobrej klasy napęd jakim jest Shimano 105 a słuchasz jakichś jutubowych specjalistów, którym płacą, żeby zachwalali i wciskali nieschodzące rowery na Clarisie. Jeśli się wstydzisz napisu Triban czy B'Twin na ramie to go zaklej albo odklej literki - sam kiedyś miałem starego Tribana 100 jeszcze na wolnobiegu jako bieda-grawela i był to bardzo wygodny rower, w sensie geometrii ramy i widziałem gdzieś w necie, że ktoś przerobił napis "B'Twin" na "I Win" :)

Napisano

@Greg1, gość jest po prostu ciekawy . U nowicjusza normalna sprawa ;) A tak ogólnie to do Clarisa nie ma się o co przyczepić, jednak oczywistym jest , że mając do wyboru na start za tą samą kasę produkt budżet v premium, bierze się premium. ;) :) 

Napisano

Wiem @kaido2, tak jak pisałem w jednym z wcześniejszych postów w tym wątku, miałem Clarisa w fitnessie, teraz mam w nim Tiagrę i oczywiście Claris zmieniał te biegi, robił to do czego został zaprojektowany ale Tiagra robi to tysiąc razy lepiej, na Clarisie spadał mi łańcuch, na Tiagrze nigdy. W szosie mam Sorę i też czuję, że Tiagra lepiej chodzi. A 105 jest jeszcze lepsza niż Tiagra...

Napisano

@Greg1, ale to nie jest spowodowane tym, że Claris jest kiepski, tylko ogólnie rzecz biorąc złożeniem roweru.  Mam różne konfiguracje , od napędów 1x6 ( i bywa, że takimi ścigańsko ) kończąc na Ultegrach  i wszelakie problemy jakie wystąpiły to , kiepskie pancerze, linki, źle dobrane kąty  i długości tych, że. Po doprowadzeniu do ładu chodzi to malina. Jedyne do czego można się przyczepić,  to słabe sprężyny w przerzutkach , no i obecnie łańcuchy plasteliny :) Z punktu widzenia użytkownika pewne rzeczy wyglądają inaczej, bo dostaje gotowy produkt i z marszu wyrabia opinie. Mechanik, czy ktoś kto nawet sam coś tam grzebie i nabrał pewnego doświadczenia oceni pewne rzeczy inaczej.