Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam elementu który nie wiem jak się nazywa - może ktoś kojarzy? Chodzi o kółko, które umieszcze się między przerzutką a pancerzem, żeby złagodzić łuk/wygięcie pancerza na ostatnim odcinku. Wygląda to mniej więcejtak:
WT-Tanpan-11-Inline.jpg?v=1702069924&wid

Ale element ze zdjęcia zmienia ciąg linki (żeby pożenić elementy szosowe z MTB), a ja chcę bez tego ficzera. Podpowiedzcie po jakim haśle szukać, albo może jakiś link do konkretnego modelu...?

Napisano

Masz jakiś poważny problem z działaniem biegów, czy nadmiar gotówki?
Wydaje mi się to takim samym zbędnym bajerem jak ceramiczne łożyska w kółkach przerzutki. :) 

• Mod Team
Napisano

Sorki, nie doczytałem posta do końca, sugerowałem się zdjęciem.

Tak, BTW to do jakiej przerzutki to ma być? Bo od kiedy standardem stały się Shadowy to nie ma sensu tego stosować i dlatego już nie produkują.

• Mod Team
Napisano

Jak chodzi o Tanpana to szosowe klamkomanetki z przerzutką MTB.

Avid Rollamajig był stosowany przed erą przerzutek Shadow, gdzie zagięcie linki wchodzącej do przerzutki było spore, a ten ficzer to redukował.

0vfsl-E6cV6S0DySXBMxR4qxZNk_qnxTYZuwSLGA

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Rafał87 napisał:

Avid Rollamajig niestety od wielu lat niedostępne.

Dokładnie o to mi chodziło! Dziękuję.

3 godziny temu, sznib napisał:

Tak, BTW to do jakiej przerzutki to ma być? Bo od kiedy standardem stały się Shadowy to nie ma sensu tego stosować i dlatego już nie produkują.

Póki co do Alivio RD-T4000, a docelowo Deore RD-T6000. Czemu w Shadow to bez sensu - linka jest inaczej mocowana? Nie pamiętam już - na jednym rowerze mam te Alivio, na drugim starsze XT, ale już Shadow. Nie mam w pobliżu tego XT, ale tam też siedzi ten Avid i o ile pamiętam to nie było bez sensu...?

Cytat

Takie kółko zawracające jest dla przykładu elementem przerzutki Shimano RD-FT35-A. Można sobie kupić przerzutkę i kółko z niej pozyskać.

W SRAMAch chyba jest to częste, jest też elementem XTR RD-M951 np

Edytowane przez grissley
Napisano

Deore RD-T6000 to shadow i tam pancerz wychodzi tak jak w XT shadow czyli pionowo do góry, stosowanie tego kółka prowadzącego avida ma sens tylko wtedy jeśli mamy pancerz prowadzony po dolnej rurce gdzie faktycznie robi się duże zakrzywienie choć dobry pancerz i dobra linka sobie z tym spokojnie poradzą. W alivio rd-t4000 pancerz wychodzi niemalże poziomo do tyły czyli prawie obrócony o 90stopni względem przerzutki t6000.

Napisano (edytowane)

Linka w tej chwili wychodzi z donej rurki. Jeśli mocowanie linki w RD-T6000 jest pionowo do góry, to te kółko i tak miało by sens...

437050c4-d7d2-435c-b499-ccc2595dabc1.jpg

Ten drugi rower trzymam u rodziców - on ma kółko Avida na przerzutce Deore XT  RD-M771. To chyba nie był Shadow - o ile pamiętam, w sprzedaży były wtedy równolegle dwie wersje. Choć może coś kręcę, bo to już dawna historia.

Edytowane przez grissley
  • Mod Team
Napisano
8 godzin temu, grissley napisał:

Jeśli mocowanie linki w RD-T6000 jest pionowo do góry, to te kółko i tak miało by sens...

Niekoniecznie. Wygięcie linki jest tak małe, że nie ma wpływu na pracę napędu.

DSC09174_3fea1.jpg