grissley Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Szukam elementu który nie wiem jak się nazywa - może ktoś kojarzy? Chodzi o kółko, które umieszcze się między przerzutką a pancerzem, żeby złagodzić łuk/wygięcie pancerza na ostatnim odcinku. Wygląda to mniej więcejtak: Ale element ze zdjęcia zmienia ciąg linki (żeby pożenić elementy szosowe z MTB), a ja chcę bez tego ficzera. Podpowiedzcie po jakim haśle szukać, albo może jakiś link do konkretnego modelu...? Cytuj
TheJW Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Masz jakiś poważny problem z działaniem biegów, czy nadmiar gotówki? Wydaje mi się to takim samym zbędnym bajerem jak ceramiczne łożyska w kółkach przerzutki. Cytuj
grissley Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca Nadmiar gotówki Jeśli wiesz co to i jak to znaleźć - podrzuć link pliss Cytuj
leejoonidas Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Edytowane 17 Marca przez leejoonidas Cytuj
Rafał87 Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Avid Rollamajig niestety od wielu lat niedostępne. 2 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 17 Marca Mod Team Napisano 17 Marca https://pogobikes.pl/tanpan-do-przerzutek-shimano Cytuj
Rafał87 Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca @sznib Wrzucasz konwerter ciagu linki a autor pisze że chodzi o złagodzenie łuku/wygięcia pancerza a nie zmianę ciągu linki. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 17 Marca Mod Team Napisano 17 Marca Sorki, nie doczytałem posta do końca, sugerowałem się zdjęciem. Tak, BTW to do jakiej przerzutki to ma być? Bo od kiedy standardem stały się Shadowy to nie ma sensu tego stosować i dlatego już nie produkują. Cytuj
Przecietny Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Z ciekawośći zapytam: jak to działa? dzięki temu da się pożenić wszystko ze wszystkim w ramach tej samej ilośći przełożeń? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 17 Marca Mod Team Napisano 17 Marca Jak chodzi o Tanpana to szosowe klamkomanetki z przerzutką MTB. Avid Rollamajig był stosowany przed erą przerzutek Shadow, gdzie zagięcie linki wchodzącej do przerzutki było spore, a ten ficzer to redukował. 2 Cytuj
KSikorski Napisano Poniedziałek o 19:53 Napisano Poniedziałek o 19:53 Takie kółko zawracające jest dla przykładu elementem przerzutki Shimano RD-FT35-A. Można sobie kupić przerzutkę i kółko z niej pozyskać. Cytuj
grissley Napisano Poniedziałek o 21:23 Autor Napisano Poniedziałek o 21:23 (edytowane) 6 godzin temu, Rafał87 napisał: Avid Rollamajig niestety od wielu lat niedostępne. Dokładnie o to mi chodziło! Dziękuję. 3 godziny temu, sznib napisał: Tak, BTW to do jakiej przerzutki to ma być? Bo od kiedy standardem stały się Shadowy to nie ma sensu tego stosować i dlatego już nie produkują. Póki co do Alivio RD-T4000, a docelowo Deore RD-T6000. Czemu w Shadow to bez sensu - linka jest inaczej mocowana? Nie pamiętam już - na jednym rowerze mam te Alivio, na drugim starsze XT, ale już Shadow. Nie mam w pobliżu tego XT, ale tam też siedzi ten Avid i o ile pamiętam to nie było bez sensu...? Cytat Takie kółko zawracające jest dla przykładu elementem przerzutki Shimano RD-FT35-A. Można sobie kupić przerzutkę i kółko z niej pozyskać. W SRAMAch chyba jest to częste, jest też elementem XTR RD-M951 np Edytowane Poniedziałek o 21:25 przez grissley Cytuj
Rafał87 Napisano Poniedziałek o 22:48 Napisano Poniedziałek o 22:48 Deore RD-T6000 to shadow i tam pancerz wychodzi tak jak w XT shadow czyli pionowo do góry, stosowanie tego kółka prowadzącego avida ma sens tylko wtedy jeśli mamy pancerz prowadzony po dolnej rurce gdzie faktycznie robi się duże zakrzywienie choć dobry pancerz i dobra linka sobie z tym spokojnie poradzą. W alivio rd-t4000 pancerz wychodzi niemalże poziomo do tyły czyli prawie obrócony o 90stopni względem przerzutki t6000. Cytuj
grissley Napisano Poniedziałek o 23:40 Autor Napisano Poniedziałek o 23:40 (edytowane) Linka w tej chwili wychodzi z donej rurki. Jeśli mocowanie linki w RD-T6000 jest pionowo do góry, to te kółko i tak miało by sens... Ten drugi rower trzymam u rodziców - on ma kółko Avida na przerzutce Deore XT RD-M771. To chyba nie był Shadow - o ile pamiętam, w sprzedaży były wtedy równolegle dwie wersje. Choć może coś kręcę, bo to już dawna historia. Edytowane Poniedziałek o 23:43 przez grissley Cytuj
Mod Team sznib Napisano Wtorek o 08:26 Mod Team Napisano Wtorek o 08:26 8 godzin temu, grissley napisał: Jeśli mocowanie linki w RD-T6000 jest pionowo do góry, to te kółko i tak miało by sens... Niekoniecznie. Wygięcie linki jest tak małe, że nie ma wpływu na pracę napędu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi