Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@wiesiors4 Możesz jeszcze zobaczyć Treka FX 2 Disc - minimalnie lżejszy niż ten Spec, bo jest w nim alu widelec, a nie stal, mniej więcej o wadze tego niedostępnego Mistrala (podobna konstrukacja), no i na pewno lżejszy od Marinów - a już na 100% od Kentfielda, za to z hydraulicznymi hamulcami i 2x9. W sieci widać taką ofertę https://e-velomania.pl/rower-trek-fx-2-disc-grafitowy (różne kolory mają różną dostęność rozmiarów). Nie znam sklepu, ale piszą o salonie w Bydgoszczy, więc nie jest to raczej strona widmo...

EDYTOWANE: Kurczę, znowy dałem plamę, bo szukałem w sieci tego Treka FX 2 oczywiście w wersji z obniżoną górną rurą (Stagger) i nigdzie nie mogłem znaleźć takiego w cenie do 2500, więc jak już mi wyskoczył ten z linku powyżej, to nie zauważyłem, że to są normalne ramy, a nie "damskie"... Może Tobie uda się znaleźć odpowiedniego w budżecie...

@Greg1 Nie powinienem odpowiadać za autora w sprawie - dlaczego opona 35C, ale domyślam, się, że może chodzić o postrzeganie (i przy okazji kompletowanie) rowerów przez producentów. Jak taki fitness jest pod węższą oponę, to jest szansa, że reszta konstrukcji jest nastawiona na lekkość i szybkość (oczywiście z przymrużeniem oka). Jak masz oponę 40, a miejsce na więcej - jak w tym Kentfieldzie, to od razu zakładam, że to bardziej miejsko-szutrowy cruiser, a nie szybki pomykacz. Zresztą to się sprawdza z Marinem. Kentfield nawet nie jest w marinowej przegródce "fitness", tylko ląduje w przegródce "hybrid", a producent określa go jako "retro-modern" - czyli mówimy raczej o wyprostowanej sylwetce jak na holenderce, tylko z grubszymi oponami (reach 380 a stack aż 633 w rozm. S). Nie wiem jak Fairfax (który jest o niebo bardziej "usportowiony" od Kentfielda - reach 385/400 i stack 557/571 w XS/S), ale ta nowoczesna "holenderka" musi ważyć i są w sieci opisy, że to jest ponad 13 kg. To jest dobre do jazdy a'la krążownik miejskich ścieżek, ale z lekkim pomykaczem nie ma wiele wspólnego.

Edytowane przez HSM
Napisano

@HSM Nie będę się spierał o wagę Kentfielda bo szczerze mówiąc nawet jej nie sprawdziłem :) ale miejsce na oponę nie ma nic wspólnego z lekkością/szybkością/usportowieniem (oczywiście z przymróżeniem oka :)) bo mam też fitnessa Cube SL Road na Tiagrze 2x10 z miejscem na oponę 42c (czy nawet 45c) i jest to naprawdę szybki, miejski pomykacz :)

Napisano

Co do opon, to oprócz tego co napisał kolega wyżej, to generalnie w większości przypadków węższa opona tego samego typu to wyższe prawdopodobieństwo mniejszych oporów - tak jak na przykład większa moc auta w obrębie tej samej klasy to prawdopodobieństwo lepszych osiągów. I o ile osiągi aut łatwo sobie porównać, bo sa to dane ogólnodostępne i powszechne, to jak porównać ze sobą kwestie oporów toczenia opon? Przecież takich danych nie ma.

Bardzo spodobał mi się ten Trek i znalazłem staggera w rozmiarze "M", który teoretycznie jest przeznaczony dla osoby od 165 cm, za 2300 więc chyba idealnie 🙂