Magaraszz Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Mam do znawców w temacie o pytanko czy jeden amortyzator od drugiego głównie różni się różnicą masy około 250-300g? Czy może jest znacząca różnica w pracy i komforcie przy użyciu REBY bo zakładam że ona jest lepsze w tym zestawieniu. Najchętnie proszę opinie osoby która z jednym i z drugim miała styczność bo jednak praktyka ponad wszystko. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Marca Mod Team Napisano 16 Marca Markhor o ile wiem (jak się nic nie zmieniło), ma golenie 30 mm, a Reba 32 mm, więc jest sztywniejsza. Od Reby lepiej pracuje Fox, który jest jednak mniej sztywny i droższy w serwisie. Cytuj
Dokumosa Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Markhor ma też stalową sprężynę negatywna, reba powietrzną. Markhor ma tłumik bez blokady kompresji reba taki mieć może. Cytuj
KSikorski Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Markhor na seryjnym tłumiku, przy prawidłowo ustawionym sag-u, przy dohamowaniach zapadał mi się do połowy skoku. Sytuację poprawiła wymiana tłumika na kompresji na ABS+. (141-26532-K001 - blokada na goleni 141-26533-K001 - blokada z manetki). W porównaniu do reby czuć że go bardziej gnie, ale szybko się do tego użytkownik przyzwyczaja. Waży prawie 2 kilogramy ( https://photos.app.goo.gl/gaiSWnWa2RLaWaNNA ), strasznie dużo jak na 30mm. Cytuj
Magaraszz Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca @KrissDeValnor@Dokumosa@KSikorski Dzięki za pomoc. Mam do was pytanko co do tej REBY: https://zapodaj.net/plik-P73BGsXwGp Czy jest to prawidłowy poziom na napompowanie około 110-120psi? Na rowerze przed zdjęcie siedziałem w trakcie zdjęcia rower pusty. A cała laga amortyzatora która widze ma 9cm czy to może REBA 80mm czy może ewidentnie jest uszkodzona? Bo co do sprzedawcy mam mieszane uczucia. Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca To co najmniej 10 letnia reba. Trzeba by zrobić serwis albo chociaż spuścić powietrze z komory negatywnej. Cytuj
Magaraszz Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca (edytowane) 23 godziny temu, Dokumosa napisał: To co najmniej 10 letnia reba. Trzeba by zrobić serwis albo chociaż spuścić powietrze z komory negatywnej. Czyli te 10% które traci gdy rower jest pusty nie powinno być, czy może to naturalne zachowanie amortyzatora? Co do skoku tej REBY mimo tych lat jest to model 100mm czy 80mm bo nie mam pojęcia? Dodam że trzymając koło i podnosząc kierownice "wyciągam" jakby amortyzator i widzę jakby 5% na tej skali. Jak wejdę na rower i zejdę z niego znowu widze 10%, a znowu "wyciągając" amortyzator i zostawiając bez wsiadania na niego widze 5%. Edytowane 17 Marca przez Magaraszz Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Skok nominalny zależy od zamontowanego air-shaftu. To pewnie 100 i powinien mieć cały skok nominalny kiedy rower nieobciążony. Jak wspomniałem pewnie negatywna go ciągnie w dół. Docelowo i tak lepiej zrobić duży serwis. Cytuj
Magaraszz Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca 25 minut temu, Dokumosa napisał: Skok nominalny zależy od zamontowanego air-shaftu. To pewnie 100 i powinien mieć cały skok nominalny kiedy rower nieobciążony. Jak wspomniałem pewnie negatywna go ciągnie w dół. Docelowo i tak lepiej zrobić duży serwis. ulala w takim razie pojade jutro z tym rowerem do kogoś kto się zna ale dzięki za "konkrety" i zobacze czy inwestować w niego czy dać se siana. Bo taki serwis pewnie z 200-300zł, a wtedy już bym wolał ten popchnąć za grosze i kupić sprawną 120mm REBA albo RECONA GOLDA bo rowerek to FULL i ten mały skok aż śmiesznie wygląda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi