seba8121 Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Witam, może ktoś z was użytkuje na rowerze dji neo ? Zastanawiam się nad zakupem, nie chce żeby za mną latał na wyścigu czy treningu, bo tam na pewno się nie sprawdzi. Ale chciałbym czasem złapać jakieś kadry z wycieczek z dzieciakami. Początkowo wiem, że bardzo szybko gubiły się przy prędkości, ale to podobno poprawili z aktualizacja. Najbardziej zastanawia mnie jakość nagrania, czy nadaje się choćby na media społecznościowe. Filmiki z youtuba znam. Interesuje mnie tylko neo ze względu na gabaryt. Czekam na Wasze opinie. Cytuj
KrzysiekCH Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Szukałem drona follow me, przez ostatnie miesiące wiec starałem się wejść w temat. Na koniec kupiłem Hover ProMax i jestem bardzo zadowolony. Tak jak napisałeś - podstawowym problemem z neo była niska prędkość i kiepska kamerka. Prędkość niby poprawili ale kamerka cały czas jest średnia. Ponadto jeśli chodzi o wąskie ścieżki, takie jak mamy w mtb to hover lepiej prowadzi po szlaku. Problem z Hover to nie wątpliwie cena... Cytuj
cervandes Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Jako osoba latająca napiszę tylko, żebyście pamiętali o zarejestrowaniu się jako operator, używaniu drone tower do sprawdzania stref oraz zgłaszali loty. W świetle dopiero co podpisanych przepisów 'nowelizacja ustawy prawo lotnicze' latanie na krzywy ryj bądź w strefach DRA-R mogą skończyć się łączną grzywną do 30 koła. Cytuj
KrzysiekCH Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Nie wiem jak w PL, ale w CH na nielegalu się daleko nie dojdzie, zawsze złapią. Wiec mam licencje (Open A1/A3) i wszystko oczywiście zarejestrowane. Jeśli chodzi o te follow me drony są zwykle poniżej 250g wiec regulacje, przynajmniej w CH, są dosyć liberalne. Mieszkam niedaleko lotniska i latanie poniżej 120 metrów jest dopuszczone (dronem do 250g). W PL jest inaczej? Cytuj
spidelli Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca W PL 13 grudnia nastała praworządność 😉 A serio - sam jestem ciekawy jakie są regulacje w tym zakresie. Dotychczas nie brałem drona pod uwagę ale zainteresował mnie temat. 1 Cytuj
DyktaTusek Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Też mam plan na lekkiego drona, ale raczej się skłaniam do DJI Mini 4 Pro. I też najbardziej mnie interesuje funkcja Follow Me. No i żadnych sterowników poprzez telefon. Musi mieć wasny kontroler z jasnym ekranem, bo miałem stycznośc z pożyczonym jakimś DJI którym fajnie się latało, no ale on nie miał Follow Me i to ciągłe spinanie z telefonem było irytujące. Można znaleźć filmiki jak dobrze 4PRO sobie radzi z omijaniem przeszkód, ale to mam wrażenie trochę jest ustawiane. A może nie? Ktoś z tym DJI 4 Pro takie doświadczenia może już ma tutaj? I jescze jedno pytanie o autoidentyfikację drona. Nie mam zamiaru się rejestrować ani zgłaszać lotów, bo na zadupiach i odludziach, więc jakoś się tym nie przejmuję. Przynajmniej dopóki nie wejdzie jakieś prawo o automatycznej i zdalnej identyfikacji - i tu konkretne pytanie. Jak ta autoidentyfikacja drona jest albo ma być realizowana? Jakoś w ograniczonym zasięgu po WiFi? Bo takie lekkie drony wbudowanej karty eSIM to raczej chyba nie mają? Cytuj
KrzysiekCH Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Jeśli chodzi o follow me na jazdę trailową to zapomnij o mini pro4. Na ten moment tylko Hover albo Neo (ewentualnie flip…). Co do hovera, to mamy beacon (taki mały wyświetlacz, żeby było widać co dron nagrywa) i joystick, którym można latać z i bez telefonu. Tego typu dronami da się wprawdzie sterować (w neo tez FPV), ale najmocniejszą stroną jest lot autonomiczny - po prostu wyjmujesz z kieszeni, rzucasz w powietrze i leci za Tobą. O autoidentyfikacji nic nie wiem, to raczej za kilka lat… u mnie jest wizualna identyfikacja – tzn. musiałem nakleić numer rejestracyjny – jak go zgubie albo w kogoś przywalę to wiedzą kogo mają ścigać. W DJI jest temat geofencing z tego co kojarzę, ale nie wiem czy też dla Neo. Cytuj
seba8121 Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca 18 godzin temu, DyktaTusek napisał: DJI Mini 4 Pro Też o nim myślałem, ale to już nie jest kieszonkowy dron. Neo można wrzucić do kieszonki w koszulce rowerowej, wyciągnąć wcisnąć na nim guzik i robi co trzeba. Mam tylko wciąż wątpliwość do jakości nagrań. Nie potrzebuję 4k do youtube czy dużych odbiorników. Raczej krótkie relacje na instagrama który i tak okraja mocno z jakości. Więc jeżeli w dobrym świetle byłoby przyzwoicie to bym wziął, bo można czasem nowego w promocji wyrwać za ok 700zł. Filmy na youtube w większości wydają się dość koloryzowane, czekam na opinie użytkowników. Cytuj
DyktaTusek Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca (edytowane) Kurcze, to zabiliście mi klina, w sumie rzucasz i zapominasz a on śledzi jest dla mnie najbardziej kuszące, no i ta wielkość waga a i cena widzę nieporównywalna. Będą myślenice oj będą. Edytowane 19 Marca przez DyktaTusek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi