Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, 

dla wielu sam tytuł pewnie będzie absurdalny, bo mowa o dwóch typach rowerów do zupełnie różnych zastosowań. 

Szukam czegoś do 6000 zł, co pozwoli mi robić krótkodystansowe treningi do 30-40 km max. 

Znam różnice w geometrii i wiem, że przełaje są ukierunkowane na pokonywanie zakrętów i krótkie sprinty z bardziej agresywną geometrią i krótszą ramą + 33mm opony. 

Osobiście nie jeżdżę po górach, czasem w mieście mam jakiś stromy podjazd gdzie napęd 1x11 faktycznie wymaga mocniejszego użycia nogi. 

Aktualnie szukam czegoś z barankiem, najlepiej 2x11 i w oko wpadł mi przełaj Ridleya:

https://prorowery.pl/account/rower-ridley-x-ride-disc-grx-600-6192.html

https://www.ridley-bikes.com/en_CL/bikes/SBIXRIRID970

Co sądzicie o tym modelu? Trudno mi znaleźć gravela który miałby chociaż te 2x11 w budżecie, który nie byłby Krossem/Rometem. 

Myślałem o Silexie 400 model 2024/25 bo geo jest bardziej sportowa i wizualnie bardzo mi się podoba, ale tam jest też GRX 400.

Tego Ridleya mogę mieć za 6000 złotych. Warto się w to pchać, czy lepiej kupić bezpieczniej gravela? Obawiam się, że potem byłby problem to odsprzedać bez dużej straty, bo przełaje wydają się nie mieć wzięcia jak szutry przez swoje ograniczenia. 

Edytowane przez najssc
Napisano
6 godzin temu, najssc napisał:

mieście mam jakiś stromy podjazd gdzie napęd 1x11 faktycznie wymaga mocniejszego użycia nogi

1x11   z blatem 40T  i kasetą 11-46  w zasadzie też 'wszystko'  podjedziesz , tylko potrzebne RD serii 800 zdaje się. 

Mam słabą nogę, u mnie się sprawdza - a celowo 1x11, bo nie lubię przerzutki z przodu.

Wspominam o tym 1x11  bo pewnie większy wybór będzie.

Napisano

A no to tak, 1x11 też biorę pod uwagę, jak zakres będzie taki jak wspomniałeś. Koniec końców wszystko można przeliczyć na kalkulatorze :D