Silver400 Napisano wczoraj o 08:10 Napisano wczoraj o 08:10 Cześć, Gdzie na Śląsku, najdalej Kraków dobrze dobiorą siodełko z jakimś elementem bikefittingu. Słyszałem o pomiarze nacisku na siodełko. Jeżdżę na MTB i mam problem z doborem siodełka, aktualnie mam już trzecie. Chodzi zarówno o kwestie wygody którą chciałbym podnieść i otarć, zwłaszcza w kontekście dłuższych dystansów. Oczywiście, jeżdżę z wkładką na szelkach, golę smaruje itd i kończą mi się pomysły. Fajnie jeszcze jakbym nie zostawił 2k za tą usługę Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 08:19 Napisano wczoraj o 08:19 (edytowane) Podstawowy pomiar rozstawu kości i dobór siodełka ma Bontrager - submarka Treka. W sklepie z Trekami powinni mieć matę i stołeczek. Po zmierzeniu szerokości możesz sobie wybrać siodełko - jest różny zakres cen. Potem masz miesiąc na wymianę siodełka - możesz wziąć do testów kolejne (w zasadzie bez ograniczeń, byle byś się zmieścił w miesiącu). Mnie się w sumie udało za drugim razem, choć tak naprawdę za pierwszym Wyszła mi granica rozmiarów - najpierw wziąłem węższe, potem poprosiłem o takie samo - szersze i wróciłem do pierwszego. Trasy do 3 - 4 godzin robię w spodenkach bez wkładki, chociaż nie powiem, że pod koniec nie czuję ucisku na kości. Za to nie ma żadnych problemów z drętwieniem. Na dłuższe trasy biorę już pieluchomajtki i tu też innych problemów poza pojawiającym się w końcu uciskiem na kości od wielogodzinnego siedzenia - nie uświadczyłem. Do poziomu otarć nie doszedłem ale drętwienie mi się zdarzało na poprzednim, za miękkim siodle w zestawie z grubą pieluchą - bo tak usiłowałem problem rozwiązać. U Bontragera to jest w cenie siodełka. To taka podstawa - dobór siodełka do zadka. A potem kombinacje z ustawieniami w rowerze czyli bikefitting właściwy Edytowane wczoraj o 08:23 przez spidelli Cytuj
chrismel Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) Najtaniej (bo za darmo) a co najważniejsze najskuteczniej wypożyczyć i testować. Pomiar rozstawu guzów kulszowych to początek procesu z którego jeszcze nic nie wynika. To jest baza od której zaczynasz. Potem musisz ustalić szerokość a ta będzie różna w zależności od kształtu (płaskie czy zaokrąglone). Możesz owinąć siodełko folią aluminiową, przejechać kilkaset metrów i zobaczyć faktyczną jego szerokość. Guzy kulszowe powinny się opierać na płaskiej części. Potem ustal kształt, płaskie czy z podniesionym tyłem. Następnie czy potrzebujesz dziury czy tylko wgłębienia anatomicznego. Na końcu ustal ilość wyściółki. Unikaj przy tym jak ognia siodełek miękkich. Nawet te z dużą ilością wyściółki mogą być bardzo twarde. Jak po kolei przejdziesz przez wszystkie punkty które opisałem zostanie kosmetyka i dobierzesz siodełko które jest idealne dla Ciebie. Podam na swoim przykładzie. Potrzebuję siodełka które jest: Płaskie (bez podniesionego tyłu), ma szerokość około 163 mm w płaskiej części podparcia guzów kulszowych, z dziurą (żeby maksymalnie zmniejszyć ucisk na tkanki miękkie), posiada dużą ilość wypełnienia które jest maksymalnie twarde. Czyli celuję w ogólną wagę siodełka w okolicy 400g lub powyżej. Każde siodełko które spełnia te parametry będzie dla mnie wygodne. Jedne mniej inne bardziej ale ciągle wygodne i wtedy zostaje już ta kosmetyka żeby wybrać najlepsze. Edytowane 21 godzin temu przez chrismel Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi