DarkFesen Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca Cześć. Chciałbym w tym roku kupić rower dla siebie. Trasy? Głównie asfalt prosta droga. Waga - 125kg, wzrost 183cm. Ogólnie tez pytanie bo z racji miejsca gdzie mieszkam to mam duzo dróg prostych asfaltowych ale sam nie wiem czy jazda rowerem gravelowym będzie dla mnie ok. Czy w Poznaniu jest ew jakiś sposób wypróbować taki rower? Budżet ok 5k dziękuję za pomoc! Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Cytat czy jazda rowerem gravelowym będzie dla mnie ok. 1. Pochylona pozycja sprawi że będziesz bęben obijał kolanami. 2. Pochylona pozycja, wąskie ustawienie rąk i uciskający brzuch utrudni oddychanie. 3. Na starcie sobie będziesz musiał doliczyć 1500-2000 do ceny zakupu na nowe, mocne koła. Najrozsądniej? Schudnąć, zrzucenie 15 kg przy takiej masie to 2-3 miesiące Jeśli schudnięcie odpada to https://www.decathlon.pl/p/rower-podrozny-riverside-touring-520/_/R-p-332407 170 kg maksymalnej masy zestawu, kosmiczna wartość Cytuj
spidelli Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca (edytowane) Gdybyś jednak lubił swoją sylwetkę, to może coś takiego: Bardziej wyprostowana sylwetka, rowery pod sakwy więc ze sporym udźwigiem. Minus - takie sobie komponenty (jak to w rowerach budżetowych) ale chyba nic byś nie musiał na starcie wymieniać. Moim zdaniem na początek do rozważenia, potem zmienisz na coś fajniejszego. Edytowane 16 Marca przez spidelli Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Marca Mod Team Napisano 16 Marca Mariny chyba jeszcze na QR ? Cytuj
spidelli Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca @KrissDeValnor Tak, M4C 1stoi na QR. I chyba w pakiecie "nieszczęścia chodzą parami" zintegrowany hak ale nie jestem pewien. Dwójka jest na sztywnych ale to już zupełnie inna półka cenowa. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Marca Mod Team Napisano 16 Marca Celowałbym jednak w sztywne osie - np. Cube Nulane, choć zdaje się, że ma stosunkowo niską dopuszczalną masę całkowitą (bodajże 115 kg, a ile mają Mariny ?), ale przecież się nie złoży. Cytuj
spidelli Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca (edytowane) FAQ Marina: Kiedyś były wpisy na ten temat w książeczce gwarancyjnej - kojarzę przez mgłę. Teraz nie widzę, zgodnie z powyższym. Można napisać do dystrybutora albo mailem albo na kanale YT - Piotr sprawnie odpowiada, nawet wypowiadał się w kwestii skrzywienia haka dość prokliencko... Oczywiście nie upieram się, że to najlepszy wybór, wrzucam tak pod rozwagę bo rower sam w sobie jest specyficzny przez ukierunkowanie na turystykę ale dwie cechy dostrzegam tu jako zaletę - brak limitu wagowego i wyprostowaną (jak na rower z barankiem) pozycję. Edyta: Przejrzałem 3 książeczki, które mam do swoich rowerów i nie znalazłem nic o udźwigu, jedyna liczba to 300 km - interwał do przeglądu gwarancyjnego. Może na stronie podawali... Edytowane 16 Marca przez spidelli Cytuj
clavdivs Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca 6 godzin temu, spidelli napisał: @KrissDeValnor Tak, M4C 1stoi na QR. I chyba w pakiecie "nieszczęścia chodzą parami" zintegrowany hak ale nie jestem pewien. Dwójka jest na sztywnych ale to już zupełnie inna półka cenowa. Oby tylko takie nieszczęścia chodziły, w Marinie wiedzą co robią. Pod QR nadal można zbudować mocne koło, w ramie stalowej zintegrowany hak to rozsadek, można bez szkód prostować, a wyłamać to już trzeba mieć prawdziwego pecha, jeśli już to jest spora szansa tego naprawy. Cytuj
spidelli Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca (edytowane) Oficjalnie (chyba) na kanale YT Marina przedstawiciel dystrybutora mówił, że ewentualny problem z tym hakiem to kwestia rozwiązywana w ramach - nomen omen - gwarancji na ramę. Gdybym kupował ten rower to bym się dopytał mailem. Co do haków zintegrowanych to miałem taki hak w budżetowej alu ramie z Deca i nic się nie wydarzyło, dokupiłem nawet taki pałąk stalowy (był w ofercie Deca) ochraniający przerzutkę. Stal oczywiście bardziej wdzięczny materiał do naprawy od alu i chyba faktycznie Marin nie ma z tym problemów. Edytowane 16 Marca przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi