zbig85 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Cześć, rzadko korzystam z forów, ale siedzę od 3h na stronach i już tracę siły... Szukam roweru dla żony, 160 cm wzrost, słaba fizycznie. Dlatego chciałbym rower możliwie lekki (poniżej 13 kg) oraz koniecznie z mniejszym kołem (26 lub 27,5 cali), optymalnie również z damską ramą - bo ma krótkie nóżki :) Rower NIGDY nie będzie modyfikowany, 100% amatorska jazda z dzieckiem po lesie, więc zero napinki na taki czy inny amortyzator, naprawdę. Obojętnie czy będzie 1x10 czy 3x7, chodzi o jazdę obok 6-latka. Istotne, żeby łatwo się prowadził, więc odpada kolo 29 cali oraz odpada super sportowa pozycja. Przekopałem się przez wszystko, fajny jest Whistler ale waży powyżej 14 kg, fajne są bodajże Rock Ridery ale 29 cali, fajne są Treki ale nie mają damskich ram, a jak jest damska rama to jest ciężki. Liv ciężkie, Decathlon ciężkie... Naprawdę już nie mam pomysłu. Mogę zamówić online z zagranicy i złożyć w Polsce, bez znaczenia. Ale już nie mam pomysłu gdzie i czego szukać. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pozdrowienia, Zbyszek Cytuj
wr81 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Moja żona ma 158cm więc się wypowiem U nas kluczowa jest bardziej pozycja i przekrok niz rozmiar kół. Wspomniane 26/27.5 ogranicza praktycznie do MTB czyli również do szerszych opon, mniej obniżanej ramy oraz często wyższej masy niż w crossach, fitnessach itp. Rower rekreacyjny to dla niej Marin San Anselmo DS3 - cross 28 cali rozmiar S tyle że z modyfikcjami (np. wymiana amortyzatora na RS paragon itp). MTB damski wygląda dla mnie tak (przy okazji ten konkretny waży 13.1 wg producenta). Przykładowy fitness 28cali ale na grubszych oponach do wsiadania, zsiadania może być wygodniejszy. Do jazdy po umiarkowanym terenie dobry też byłby cross, tyle że ciężko może być z masą ze względu na powszechne używanie w tej klasie ciężkich amortyzatorów sprężynowych (Suntour NEX).. Edytowane 11 godzin temu przez wr81 Cytuj
zbig85 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Kurczę, ten Spec super i wagowo piszą że 12 kg. Więc byłby mega tylko przeraża mnie ta wielkość kół - 700C czyli 29 cali. Ma teraz Kellysa, faktycznie z za dużą ramą, ale przy jej wzroście na tych 29-calowych sobie kurczę średnio radzi w terenie… Kompletnie nie kontroluje roweru. Ja już nawet zacząłem rozważać dziecięcego Wooma 6.0 na 26 calach, bo waży 9,5 kg i wzrostem odpowiada… Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi