spidelli Napisano Sobota o 14:52 Napisano Sobota o 14:52 @Helodix Nie da się cytować wpisu, pod którym bezpośrednio się pisze Jeśli napęd jest tłusty, przesmarowany to nie powinien rdzewieć. To, że rower trzymasz w nieogrzewanym pomieszczeniu to ok, rdza i sól lubią ciepło. Zabezpieczenie roweru to trochę gimnastyki, bo będziesz musiał ramę zalać w środku i wyszejkować - o tym mówimy. Jest to opisane ładnie na forum, niedawno czytałem. Cytuj
leejoonidas Napisano Sobota o 14:54 Napisano Sobota o 14:54 Co do rdzy zimą na kasecie i łańcuchu to niestety ale to jest normalne i trudne do zapobieżenia gdy wokół wala się breja śnieżna mocno posolona. Mój sposób na to jest taki że przed wyjazdem w takie warunki podlewam delikatnie łańcuch olejem rzepakowym do smażenia i nic nie rdzewieje, a nawet jak było coś rdzy wczesniej to olej rzepakowy działa jak odrdzewiacz. Cytuj
Helodix Napisano Niedziela o 15:35 Autor Napisano Niedziela o 15:35 Dobra, finalnie chyba zdecyduje się na tego esker 4.0 ms (choć jeszcze mam wątpliwości ponieważ dużo osób pisze, że stal w tak tanim rowerze to jedynie dodatkowe kilogramy) tylko chciałem jeszcze dopytać odnośnie dwóch rzeczy. Czy do tego napędu microshift będzie pasował łańcuch Shimano CN-M9100? (Tyle samo ogniw co w nowym Eskerze) oraz czy w przyszłości będą jakieś problemy z kompatybilnością ramy jeśli chciałbym montować hamulce hydrauliczne/naped SRAM/Shimano Cytuj
clavdivs Napisano Niedziela o 15:51 Napisano Niedziela o 15:51 (edytowane) No to mów że zapłaciłeś 12tyś, wtedy z aprobatą będą mówić jaki to świetnie tłumi drgania. Było już, Kross ma ramy z stali cr-mo 4130 jak najbardziej rowerowa Edytowane Niedziela o 16:02 przez clavdivs Cytuj
Helodix Napisano Niedziela o 16:13 Autor Napisano Niedziela o 16:13 Nie ma potrzeby się unosić Też czytam to z dozą dystansu. Ważniejsza jest dla mnie kwestia kompatybilności ramy z upgradeami. Cytuj
clavdivs Napisano Niedziela o 16:32 Napisano Niedziela o 16:32 Jak ma sztywne osie to zamontujesz wszystko, jak nie ma to trzeba rzeźbić. Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 16:48 Napisano Niedziela o 16:48 Jeśli dobrze widzę, to hamulce są w systemie PM więc przełożenie osprzętu np. GRX będzie wymagało adapterów Wolftooth. Nie jest to żaden problem ale warto wspomnieć jeśli mówimy o ograniczeniach ramy. Cytuj
najssc Napisano Niedziela o 19:39 Napisano Niedziela o 19:39 W dniu 15.03.2025 o 08:31, spidelli napisał: Nie upieram się, że to najlepiej wydane pieniądze ale np. Giant Revolt 1 (mnie się trafił za 5 800 zł więc przymknąłem oko na napęd). Ma co prawda napęd 2x10 ale cena, cena, cena! Gdzie za tyle znalazłeś? Wersja 2024 czy 2025? Obecna jest tańsza katalogowo i sklep Gianta zaproponował 6000. Zastanawiam się czy też mógłbym uzyskać 5800. Cytuj
spidelli Napisano Poniedziałek o 04:24 Napisano Poniedziałek o 04:24 Wersja 2024, pardon - 5 899 zł. Jeśli L to Twój rozmiar to: GIANT REVOLT 1 Aerospace Blue 2024 - Rowery Bielany 6 000 zł to nie jest zła cena, chyba jak ja kupowałem był większy rozrzut. Jak nie chcą zejść z ceną to pytaj o gratisy - koszyki z free to niemal standard, może wyrwiesz pedały albo zniżkę na nie... Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 08:07 Napisano Poniedziałek o 08:07 16 godzin temu, Helodix napisał: czy w przyszłości będą jakieś problemy z kompatybilnością ramy jeśli chciałbym montować hamulce hydrauliczne/naped SRAM/Shimano w zakładanym budżecie możesz już mieć rower z hamulcami hydraulicznymi więc zupełnie nie rozumiem po co chcesz kupować stalowego eskera zrobionego z jakiejś taniej stali bez żadnych cudownych właściwości tłumiących i później płacić kilka tysięcy złotych za hamulce hydrauliczne (komplet klamkomanetek z zaciskami to koszt ponad 1 tys. zł) i wymianę napędu na coś normalneego zamiast tego microsh*ta - właśnie, dlaczego piszesz o microshicie, w necie widzę, że Eskery 4.0 były/są na Tiagrze i GRX? Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 08:51 Napisano Poniedziałek o 08:51 17 godzin temu, Helodix napisał: Dobra, finalnie chyba zdecyduje się na tego esker 4.0 ms Wymień chociaż jedną zaletę tego roweru Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 08:52 Napisano Poniedziałek o 08:52 @Greg1 , a co jest takiego w Microshifcie złego, że lepiej w Sh? 1 minutę temu, Mihau_ napisał: Wymień chociaż jedną zaletę tego roweru On Ci nie wymieni, bo się nie zna i błądzi Karbon rdzewieje, alu rdzewieje, więc musi być stal Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 10:02 Napisano Poniedziałek o 10:02 @kaido2 to autor wątku napisał: 18 godzin temu, Helodix napisał: czy w przyszłości będą jakieś problemy z kompatybilnością ramy jeśli chciałbym montować hamulce hydrauliczne/naped SRAM/Shimano Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 10:30 Napisano Poniedziałek o 10:30 @Greg1, ogólnie wypowiedzi są tak sformułowane, ze można odnieść wrażenie, że nowe klamki MS do jakiegoś tam zestawu powinienem już wyrzucić do kosza, a przecież w innym zestawie pomimo, ze gumy przestają powoli istnieć to działają jak nowe i dalej precyzyjnie To samo kasety, przerzutki Spoko, autor się u3 1 Cytuj
Helodix Napisano Poniedziałek o 14:35 Autor Napisano Poniedziałek o 14:35 6 godzin temu, Greg1 napisał: - właśnie, dlaczego piszesz o microshicie, w necie widzę, że Eskery 4.0 były/są na Tiagrze i GRX? Mowa o Eskerze 4.0 MS, one się różnią tym, że widelec jest carbonowy i napęd to microshift Advent X 6 godzin temu, Greg1 napisał: w zakładanym budżecie możesz już mieć rower z hamulcami hydraulicznymi więc zupełnie nie rozumiem po co chcesz kupować stalowego eskera zrobionego z jakiejś taniej stali bez żadnych cudownych właściwości tłumiących i później płacić kilka tysięcy złotych za hamulce hydrauliczne Co do taniej stali się nie wypowiem, im więcej czytam tym bardziej widzę podział na dwa obozy. Że stal to stal i działa tak samo albo, że stal to stal ale w rowerze za 8+ tysięcy złotych. O możliwość rozbudowy zapytałem na razie orientacyjnie czy będzie to przy takiej ramie możliwe, oczywistym jest, że nie wywalę wszystkiego po kupnie roweru i nie zacznę montować nowych części. Co do hamulców zastanawiam się czy te hydrauliczne są mi tak potrzebne (szczególnie na ten moment) ważąc 58-60kg, z przepaści też "zjeżdżać" raczej nie będę 5 godzin temu, kaido2 napisał: On Ci nie wymieni, bo się nie zna i błądzi Karbon rdzewieje, alu rdzewieje, więc musi być stal Przyznaje rację. Karbon akurat za drogi i miałbym większy strach o rower niż przyjemności z jazdy. Aluminium nie mam nic do zarzucenia ale też za mało mam wiedzy by bardziej wchodzić w temat. Stal z kolei wydaje się być pancerna, wybaczająca błędy. Preferuję coś co zostanie ze mną na długooo. 5 godzin temu, kaido2 napisał: @Greg1 , a co jest takiego w Microshifcie złego, że lepiej w Sh? Nie napisałem nigdzie, że MS jest dziadostwem, zapytałem jedynie co trzeba byłoby zrobić w przypadku wymiany na napęd innej firmy. Nawet jeśli owego nie planuję. Co do samego MS to wydaje mi się, że nawet ten Advent X jest spoko opcją skoro już na starcie mamy sprzęgło. I jeszcze tak ogólnie chciałem napisać, że tego eskera 4.0ms można kupić za 3,5k więc zawsze to tysiąc w kieszeni, nawet jeśli zakładany budżet to 4,5 tysiąca. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano Poniedziałek o 14:52 Napisano Poniedziałek o 14:52 (edytowane) Bardzo rozsądnie wytłumaczyłeś co niektórym znawcom od stali co na stali nie jeżdżą. Rowery stalowe za 8tyś. są robione z tej samej stali co Esker. Ten rower jest bardzo rozsądnym wyborem pod względem ceny i jakości wykonania. Edytowane Poniedziałek o 15:12 przez leejoonidas Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 15:00 Napisano Poniedziałek o 15:00 7 minut temu, leejoonidas napisał: znawcą Jedni są znawcami rurek wod-kan a inni poprawnego wypowiadania się w ojczystym języku, takie życie. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano Poniedziałek o 15:12 Napisano Poniedziałek o 15:12 (edytowane) Dzięki za zwrócenie uwagi. Tylko że temat traktuje o czymś innym. Edytowane Poniedziałek o 15:13 przez leejoonidas 1 Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 16:19 Napisano Poniedziałek o 16:19 No wiem, wiem, temat jest o tym czy fakt, że rama jest wykonana z konkretnej stali świadczy o jej "fajności". Śmiem wątpić, podobnie jak w to, że karbonowa podróba madone z aliexpress ma takie same właściwości jak oryginał. Cytuj
leejoonidas Napisano Poniedziałek o 16:23 Napisano Poniedziałek o 16:23 (edytowane) To już Twój problem czy śmiesz twierdzić czy nie. Edytowane Poniedziałek o 16:23 przez leejoonidas Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 16:30 Napisano Poniedziałek o 16:30 Na takim poziomie odpowiedzi się spodziewałem. Ale cóż dyskutować kiedy sam rodzaj użytej stali jest dla was wyznacznikiem jakości. Uj z przekrojami, uj z grubością ścianki, uj z precyzją cięcia i spawania Cytuj
Helodix Napisano Poniedziałek o 16:42 Autor Napisano Poniedziałek o 16:42 (edytowane) 18 minut temu, Mihau_ napisał: Na takim poziomie odpowiedzi się spodziewałem. Ale cóż dyskutować kiedy sam rodzaj użytej stali jest dla was wyznacznikiem jakości. Uj z przekrojami, uj z grubością ścianki, uj z precyzją cięcia i spawania Panie, nie chcę być niemiły ale jak już udzielasz się w temacie to chociaż coś do niego wnieś. Póki co zdążyłeś wypomnieć błąd ortograficzny, napisać, że stalowa rama w tanim rowerze to dziadostwo i stwierdzić, że ktoś prezentuje niski poziom wypowiedzi. Jak ktoś ci powie "nie kupuj bo to dziadostwo" nie podając konkretów to od razu rezygnujesz bo ktoś tak powiedział czy będziesz szukał konkretnych czynników których ty nie podałeś? (uprzedzając jeśli tego nie zrobiłeś bo ci się nie chce to równie dobrze mogłeś nie pisać wcale). Zgodzę się, że za ogólną jakość wykonania (cięcie, spawy, waga) się płaci i jedyne co brałbym pod uwagę to, że prawdopodobnie rurki w eskerze nie są cieniowane ale co mnie obchodzi czy one są dobrze pocięte lub pięknie pospawane skoro nie o to chodzi? Jak mi taka rama strzeli bez względu na to czy kosztuje 1 czy 10 tysięcy to i tak zostanie pospawana mniej lub bardziej dokładnie (pomijając kwestie gwarancyjne jeśli owe są). Sam rodzaj użytej stali nie jest wyznacznikiem jakości bardziej bym powiedział właściwości. Nie napisałeś dlaczego rama źle pocięta i pospawana tłumi gorzej od tej lepszej. Nie próbuję na siłę wywyższać jednego materiału ramy nad drugi, chce wydać rozsądnie swoje pieniądze, w teorii ten Esker 4.0 MS ma wszystko co potrzebuje, napęd 1xXX, hamulce mechaniczne (osobiście doszedłem do wniosku, że hydrauliki nie będą wymogiem przy mojej wadze jak pisałem wyżej, a długie trasy z obciążeniem będą zapewne 2-3 razy w roku). A zaoszczędzony tysiąc mógłbym wydać na torby, ciuchy, cokolwiek. Nie jestem też osobą która chucha i dmucha na rower, nie ubolewam nad rysami, wgniotkami czy czort wie co jeszcze. Edytowane Poniedziałek o 16:49 przez Helodix Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 17:19 Napisano Poniedziałek o 17:19 (edytowane) Cytat Sam rodzaj użytej stali nie jest wyznacznikiem jakości bardziej bym powiedział właściwości. Dlaczego rodzaj użytej stali miałby być wyznacznikiem właściwości? Przy al Inaczej zachowuje się rurka o ściance 1,5mm a inaczej 0,8mm. Informacji jak i z czego dokładnie jest zbudowana taka rama nie da się uzyskać. Aluminiowe ramy też są w większości z alu 6061 ale czy to oznacza, że mtb z decathlona za tysiaka ma takie same właściwości jak trek za 10 i nie warto przepłacać? Cytat Jak mi taka rama strzeli bez względu na to czy kosztuje 1 czy 10 tysięcy to i tak zostanie pospawana mniej lub bardziej dokładnie (pomijając kwestie gwarancyjne jeśli owe są). Co ty masz z tym strzelaniem? To są marginalne przypadki bez względu na materiał z jakiego ramę zrobiono. Cytat Nie napisałeś dlaczego rama źle pocięta i pospawana tłumi gorzej od tej lepszej. Nie napisałem też, że to "tłumienie" to w dużej mierze ściema. Kupujesz gravela, będziesz miał 2 bary w szerokiej oponie...naprawdę myślisz, że "tłumienie" ramy jest odczuwalne? Targając w terenie? Jak się przesiadałem z aluminiowej szosy na karbonową to na tej samej trasie nagle zamiast wypadania plomb z zębów można się było relaksować podczas jazdy? To tak nie działa. Secundo - półprodukt, w tym przypadku rurka ma określone właściwości, jej nieodpowiednia obróbka (np. przegrzanie) je zmienia. Kiedy japoński nóż kuchenny naostrzysz kątówką to niestety go bezpowrotnie niszczysz Cytat chce wydać rozsądnie swoje pieniądze I dlatego interesuje cię 12,5 kg esker na mechanice i microshifcie, który jest niewiele tańszy od rowerów, które mają wszystko co dobry gravel mieć powinien. W rowerowych tematach lepiej raz a porządnie, unikając niepotrzebnych, pośrednich wydatków ale rozumiem, że niektórzy muszą się uczyć na własnych błędach i portfelu👍Bez odbioru Edytowane Poniedziałek o 17:21 przez Mihau_ Cytuj
spidelli Napisano Poniedziałek o 17:41 Napisano Poniedziałek o 17:41 Bardziej od tłumienia odczujesz ciężar roweru, właśnie ze względu na budżetową ramę i np. brak cieniowania. Ja się zgadzam z tą opinią, że lepiej wydać więcej za lepsze rozwiązania, bo z reguły i tak będziesz chciał je mieć - czy to w rowerze czy osprzęcie, także turystycznym. Tanie rzeczy są ok, jak musisz nagle kupić multum sprzętu ale są często kiepskiej jakości, ciężkie, nietrwałe i ostatecznie i tak sięgniesz po lepsze., a zapłacisz dwa razy. Budżetowy rower jest ok - do ciorania, do dojeżdżania, zgadzam się. Co do ram to nie pękają a i od tego masz gwarancję - jeśli producent/dystrybutor uzna roszczenie to prawdopodobnie dostaniesz nową ramę (w każdym razie Marin ma takie zapisy), nikt niczego raczej nie będzie spawał (chyba że Kross robi te ramy w kraju to może...). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi