mocart Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca W pierwszym zdaniu napiszę że skorzystałem z googla i innych nowocześniejszych narzędzi. Jakiś czas temu kupiłem marina i niestety rowery te słyną z beznadzieje jakości piast. Z tego co widzę większość ludzi kupujących te rowery nawet po niedługim okresie użytkowania po prostu robi koła lub dokupuje inne. Powolutku zaczynam zbierać części i ja i doszedłem do tylnego koła, a dokładnie piasty. Wiec co szukam: QR piasta na 36H hamulec tarczowy / centerlock łożyska mechaniczne ( lub inne rozwiązanie ale naprawdę wytrzymałe ) może ktoś wie czy będzie kompatybilna na napędem 10s - AdventX https://www.microshift.com/products/groups/advent-x/ (w sumie jest on kompatybilny z Shimano) Interesuje mnie dokładnie takie coś jak napisałem, nie zakładam opcji na 6 srub bo niestety na przód kupiłem dynamo z centerlockem od SP. Dlatego też na tylnym kole chciałbym mieć podobną konfigurację. SON za ponad tysiaka na 6 śrub nie wchodzi obecnie w grę wiec muszę mieć centerlocka Jeżeli coś powinienem jeszcze podać to dopiszę. Jeżeli ktoś coś sensownego mógłby mi polecić po tego centerlocka to byłbym wdzięczny. DT nie ma prawie nic pod 36H, Novatec - ci nie mają nic pod centerlock i 36H, wiekszość to 6 śub a u Shimano nie ma maszynówek. Wiec jak ktoś jest w stanie polecić coś sensownego to byłbym wdzieczny za pomoc w doborze. Ja od tygodnia szukam, czytam ale jakoś nic nie znalazłem poza shimano cuses ale nie wiem jakiej jakości jest to piasta i ile pożyje Cytuj
Seb Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca (edytowane) Piasta jak piasta jak będziesz ją serwisował smarował raz na jakiś czas ( raz do roku po sezonie minimum zależy ile jeździsz) to będzie działała bardzo długo. Mam rower firmy kross 2009 rocznik i przednia piasta (fabryczna) do tej pory działa a jest firmy "SzengFungChinaNiePotrafięWymówićNazwyFirmy" (nie pamiętam firmy) smarowana działa do dzisiaj. Centerlock jest patentem shimano więc inni producenci mają zwyczajnie w nosie ten system i go nie produkują... Jaki masz tam bębenek - shimano jak rozumiem? QR9mm łożyska maszynowe, 36H - to praktycznie nie masz wyboru w tej kwestii bo nie dostaniesz piasty w tych parametrach, jedyną możliwością jest porzucenie centerlock na rzecz 6 śrub sorry... Jesteś skazany na shimano XT.... 😄 Edytowane 14 Marca przez Seb Cytuj
HSM Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca @mocart Ze znanych mi producentów z piastami spełniającymi wszystkie Twoje wymogi możesz zobaczyć Hope (piasty Pro 5) czy White Industries (piasty CLD). Tylko to będą piasty drogie (Hope) i bardzo drogie (WI). Przy nich ten Son wcale ie jest drogi 🙂 (a tak a propos Son jest też pod centerlock qr 36 h, więc nie musiałeś patrzeć na wersje 6-śrubowe). No i konfiguracja 36h będzie trudna do zdobycia od ręki. Nawet jeśli producent ma je w ofercie, to sklepy ograniczają się do zamówień popularniejszych modeli. Takie Pro 5 znajdziesz w wielu sklepach (ale raczej w wersjach 32h i juz pod sztywne osie). Wersję centerlock 36h qr na szybko znalazłem tylko w jednym miejscu od ręki - https://www.sjscycles.co.uk/hubs-cassette-rear/hope-pro-5-centrelock-disc-shimano-steel-hg-rear-hub-black-qr-x-135mm-36-hole/?geoc=PL Cytuj
mocart Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca 26 minut temu, Seb napisał: Piasta jak piasta jak będziesz ją serwisował smarował raz na jakiś czas ( raz do roku po sezonie minimum zależy ile jeździsz) to będzie działała bardzo długo. Mam rower firmy kross 2009 rocznik i przednia piasta (fabryczna) do tej pory działa a jest firmy "SzengFungChinaNiePotrafięWymówićNazwyFirmy" (nie pamiętam firmy) smarowana działa do dzisiaj. Centerlock jest patentem shimano więc inni producenci mają zwyczajnie w nosie ten system i go nie produkują... Jaki masz tam bębenek - shimano jak rozumiem? QR9mm łożyska maszynowe, 36H - to praktycznie nie masz wyboru w tej kwestii bo nie dostaniesz piasty w tych parametrach, jedyną możliwością jest porzucenie centerlock na rzecz 6 śrub sorry... Jesteś skazany na shimano XT.... 😄 czyli co kupić XT FH-M8000 i nie kombinować? Cytuj
Seb Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca (edytowane) Najprościej ujmując chcesz centerlock to shimano, chcesz łożyska maszynowe to tylko mocowanie tarczy na 6 śrub. Pewnie da się znaleźć to co chcesz ale jak patrzyłem to bez 800+ PLN nie podchodź 😄 @HSM poszukał poza Polską jak widzę, szucunek 🙂 Edytowane 14 Marca przez Seb Cytuj
mocart Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca @HSM dzięki @Seb no tak ale to wychodzi 1000 wiec dokładam 300PLN i mam SONa na przód na IS a nie center lock i wtedy mogę kupić jakiegoś novateca Wiec na jedno wychodzi. Na same pisaty musiłbym wydać minimum 1500PLN Dlatego brnę dalej w opcje na centerlocku bo mam Shutter Precision Pl-8 za ok 2 stówki kupione na cenyerlocku i warto mi dokupić piastę od shimano. Hope jak SON super ale cena powala Cytuj
marcin_ostrów Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca A nie prościej kupić koło tył , nie patrząc na 36? Cytuj
mocart Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca Godzinę temu, marcin_ostrów napisał: A nie prościej kupić koło tył , nie patrząc na 36? Nie prościej. chciałbym obręcz od 622x23 do 622x25 pod tarczówki z dobrze wykonanym oplotem Cytuj
marcin_ostrów Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca Zdecydowanie prościej https://www.olx.pl/d/oferta/tylne-kolo-700c-dt-swiss-g1800-CID767-ID14Gn9B.html , dokupujesz end capy pod qr Albo drożej , szukasz u Niemca GR 1600 . Nie spotkałem się z lepszym zaplotem niż systemowe DT Cytuj
Seb Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca (edytowane) Podaj model i rocznik roweru może będzie łatwiej coś wymyślić i jakiego rozmiaru koło potrzebujesz. Niestety jak wyżej panowie mówią najprościej to nowe koło pewnie będzie z tego co szukałem to kaplica nie ma nic w normalnej cenie w tej konfiguracji, ceny zaporowe bo w cenie piasty kupisz nowe całe koło pewnie z oponą gratis i jeszcze reszta zostanie. Zmierz jeszcze szerokość piasty z tyłu bo coś mi się wydaje że może być niestandardowa albo coś.... musimy wiedzieć czego szukać. Jak wyciągniesz koło to od konusa do konusa czy jakkolwiek tam masz to złożone... Przeprasza za długie tłumaczenia tutaj ale staram się pomóc jak mogę. Edytowane 14 Marca przez Seb Cytuj
mocart Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca 8 minut temu, Seb napisał: Podaj model i rocznik roweru może będzie łatwiej coś wymyślić i jakiego rozmiaru koło potrzebujesz. Niestety jak wyżej panowie mówią najprościej to nowe koło pewnie będzie z tego co szukałem to kaplica nie ma nic w normalnej cenie w tej konfiguracji, ceny zaporowe bo w cenie piasty kupisz nowe całe koło pewnie z oponą gratis i jeszcze reszta zostanie. Marin Muirwoods - na ramie od roku 2023 > Marin Bikes | Muirwoods, pod oponę Schwalbe Maraton Plus MTB 2,25`` Chciałbym koło na oczkowanych obręczach, 36H, wiec zakładam że szukanie koła nie ma sensu. Jak zrobię je z części będę miał to co chcę. Poza tym i tak musze przednie zrobić z dynamem Cytuj
Seb Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca (edytowane) Niestety nie wiem jak Ci bardziej pomóc masz tu piastę klasy deore i XT: https://allegro.pl/oferta/piasta-tyl-shimano-deore-fh-m5100-8-9-10rz-135mm-36h-cl-15580019370 https://allegro.pl/oferta/shimano-xt-fh-m8000-center-lock-9-10-11s-piasta-tyl-36h-17176326713 nie pomogę bardziej niż teraz przy tych wymaganiach. Edytowane 14 Marca przez Seb 1 Cytuj
mocart Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca 13 minut temu, Seb napisał: nie pomogę bardziej niż teraz przy tych wymaganiach. spoko, zapewne kupię tą XT FH-M8000 Cytuj
leejoonidas Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca (edytowane) XT FH-M8000 nie jest najlepszym wyborem, szybko padają zapadki w bębenku w tych modelach piast. Zakup nowego bębenka równa się cenie zakupu całej nowej piasty. Chyba że masz na tyle duże umiejętności aby w razie awarii rozebrać bębenek i zmodyfikować go tak aby pozbyć się tego problemu, to wtedy ta piasta będzie bardzo długo służyła. Edytowane 15 Marca przez leejoonidas Cytuj
mocart Napisano 15 Marca Autor Napisano 15 Marca @leejoonidas Dzięki za tą opinie. No ja nie jestem jeszcze przekonany do tej piasty do końca. Obecnie wychodzi mi że to najlepsze dla mnie rozwiązanie ale nadal kombinuje. Ale im więcej czytam tym bardziej zastanawiam się na budżetowym rozwiązaniem jakim jest: Shimano CUES FH-QC400 Licha grupa, nie jest to jakieś Deore czy XT ale to jedyna piasta na maszynówkach od Shimano. Ma wszystko w sobie co potrzebuje, jest z centerlockiem i QR. Ale bardzo mało jest opinii o niej na sieci. Ale z drugiej strony mam super cenę, nawet jak się rozsypie nie będzie żal. Ciekawy jestem ile ta piasta może pojeżdzić. Nie potrzebuję piasty do jazdy ekstremalnej po wypady, Patrzę na twój profil i chyba masz też tego muirwoodsa, masz w nim oryginalne koła nadal? Cytuj
leejoonidas Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca Nie, w moim Muirwoods-ie jedynie rama i widelec są oryginalne, reszta została wymyślona i zrobiona przeze mnie. Koła są na obręczach Dartmoor Tomcat i piastach Shimano, przód DH-UR700, tył XT-M8000 dlatego miedzy innymi stąd moja uwaga o pękających zapadkach, ale po drobnej modyfikacji problem rozwiązałem. Co do piasty Shimano CUES FH-QC400 to ona jest tylko na dwóch zewnętrznych łożyskach maszynowych, jedno jest w bębenku drugie w piaście od strony tarczy, bębenek jest na zapadkach i na dwóch łożyskach kulkowych. Trudno powiedzieć jaka jest trwałość tego bębenka i jego zapadek, bo jak na Shimano bębenek z jednym łożyskiem maszynowym jest nietypowym rozwiązaniem, w razie awarii dostępność będzie ograniczona lub żadna, pozostanie wtedy zakup kompletnej nowej piasty. Na plus prosta i szybka wymiana łożysk maszynowych. Cytuj
mocart Napisano 15 Marca Autor Napisano 15 Marca 9 godzin temu, leejoonidas napisał: XT FH-M8000 nie jest najlepszym wyborem, szybko padają zapadki w bębenku w tych modelach piast. Zakup nowego bębenka równa się cenie zakupu całej nowej piasty. Chyba że masz na tyle duże umiejętności aby w razie awarii rozebrać bębenek i zmodyfikować go tak aby pozbyć się tego problemu, to wtedy ta piasta będzie bardzo długo służyła. Nie mam dlatego pytam co warto kupić inaczej nie zadawał bym tego pytania. Jak nic na centerlocku nie znajdę to najwyżej przednie koło zostawię z centerlokiem a na tył kupię piastę IS od novatec albo dt, wiec pytanie nadal jest otwarte Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi