Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zostałem poproszony o znalezienie "jakiegoś roweru" dla chłopca o wzroście 100cm, a że świat rowerów dziecięcych jest mi zupełnie obcy, chciałbym się zwrócić o pomoc do Was.
Wiem, że:
- rower może być zarówno nowy jak i używany
- budżet wynosi 1200 zł
- chłopak ma 100 cm wzrostu
- podobno istnieją rowerki klasyczno-biegowe, jakieś chyba Transformersy ;) i tymi "zleceniodawca" jest najbardziej zainteresowany

Nie mam przede wszystkim pojęcia, jaki rozmiar kół i ramy jest odpowiedni dla takiego dzieciaka.
Wiadomo, że nie ma co oczekiwać kosmicznych technologii, bo dzieci bardzo szybko rosną i pewnie za rok trzeba będzie szukać większego roweru.

Pierwszym moim skojarzeniem był Woom, bo słyszałem zachwyty nad tą marką rowerów dziecięcych, ale to chyba nie ten budżet.

Edytowane przez TheJW
Napisano (edytowane)

Dodam od siebie specialized Jett 16. Używkę kupiłem za 800zł.

Stanowczo zachęcam by rower nie miał pełnej osłony łańcucha, miał normalne stery ahead i był cały aluminiowy, wliczając widelec. Korba nie dłuższa niż 95mm.

Woom jest gówniany koszmarnie bo ma kierownicę typu BMX. Jak chcesz by użytkownik jeździł w przyszłości na normalnych rowerach i ogarniał jazdę w terenie to musi mieć normalną kierownicę, co najwyżej z niewielkim wzniosem.

Użytkownik na zdjęciu ma aktualnie 106,5cm wzrostu:

https://photos.app.goo.gl/Xjr952yoBsvsCHYG6

Na priv mogę wysłać materiały prezentujące pozycję jaką ten rower wymusza na pumptracku.

Edytowane przez KSikorski
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

@KSikorski dziękuję za rady i chęci, ale nie ma potrzeby. To nie mój dzieciak, bo ja nie chcę mieć z nimi nic wspólnego. :D Ciotka poprosiła mnie o pomoc w wybraniu czegoś dla swojego wnuczka, a ja jestem totalnie zielony w tym temacie. Nie zamierzam zagłębiać się w temat jak i gdzie chłopak będzie jeździł.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, KSikorski napisał:

Woom jest gówniany koszmarnie bo ma kierownicę typu BMX. Jak chcesz by użytkownik jeździł w przyszłości na normalnych rowerach i ogarniał jazdę w terenie to musi mieć normalną kierownicę, co najwyżej z niewielkim wzniosem.

Tutaj się nie zgodzę. Ale to tylko moje własne anegdotyczne doświadczenie, poparte co najwyżej "Instytutem Danych z D*py".
Jeżeli mowa o pierwszym rowerku.  To na przykładzie córki i dzieciaków z rodziny/ sąsiedztwa, to ta kierwonica typu BMX i wyprostowana pozycja bradzo ułatwiała maluchowi oganięcie sprzętu.  
Jako kolejny rower, jeżeli maluch już potrafi jeździć to pewnie nie ma to już większego znaczenia.

A dla autora wątku: @TheJW
Kilka inspiracji popartych  testami powazniejszych instytucji:

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/zweirad/fahrrad-ebike-pedelec/tests/kinderfahrraeder-16-zoll/

@TheJW
Bonus: 
2w1: biegówka/rowerek z dekatlonu, ich najwyższy model. (Macałem. Jednak dla mnie na minus bardzo ciężko chodzące klamki hamulcowe.)
https://www.decathlon.pl/p/rowerek-dzieciecy-2-w-1-btwin-900-discover-14-cali-5-6-kg/_/R-p-333440

p.s:

5 godzin temu, TheJW napisał:

Nie mam przede wszystkim pojęcia, jaki rozmiar kół i ramy jest odpowiedni dla takiego dzieciaka.

@TheJW W przypadku rowerków 16", które oglądałem  (puky ls pro, roko-bike, woom3, frog 40, kubikes 16) , poziom siodełka po całkowitym opuszczeniu zazwyczaj był na wysokości ok 48cm.

Edytowane przez Enadxx
Napisano
Cytat

Tutaj się nie zgodzę. Ale to tylko moje własne anegdotyczne doświadczenie, poparte co najwyżej "Instytutem Danych z D*py".
Jeżeli mowa o pierwszym rowerku.  To na przykładzie córki i dzieciaków z rodziny/ sąsiedztwa, to ta kierwonica typu BMX i wyprostowana pozycja bradzo ułatwiała maluchowi oganięcie sprzętu.  

Zgodzę się jak najbardziej. Moi domowi użytkownicy rowerków w wieku 3 lat są przesadzani z rowerku biegowego na rowerek z kołami 14 cali i wyprostowaną pozycją. Ten rowerek jest użyteczny przez niecałe 1,5 roku i później przy 16 calach już ich uczyłem pozycji pochylonej, pierwsze kroki na pumptracku, jakieś zjazdy po korzeniach z górki i tak dalej...