chester_hemingway Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Cześć, Jezdze na gravelu o agresywnej geometrii (boreas 2) i cierpie od bolow karku po zmiany i bole ledzwiowe, do tego cwiczen FBW. Chce wzmocnic miesnie kregoslupa/tylka/nog i zastanawiam sie jakie cwiczenia dolozyc, a moze w ogole udac sie do fizjoterapeuty lub osteopaty zeby zobaczyl co i jak. Mam lekka lordoze. Na silowni cwicze wyciskanie na plaskiej, podciaganie na drazku, rece, czasem martwy (bez duzych obciazen). Teraz mysle, ze moze powininem miec bardziej zestaw pod rower, bo na tym mi najbardziej zalezy. Dzieki za podpowiedzi! Cytuj
nossy Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Bóle mogą wynikać z paru rzeczy np.: -zaniedbanie/dysfunkcje mieśniowe -zła pozycja na rowerze. W pierwszym przypadku osteopata coś tam obada, ale spróbuj zmienić ćwiczenia na te króre zaleca Joe Friel w pierwszej swoje książce (Bibilia kolarza górskiego). Jak startowałem w zawodach mtb/maratonach bazowałem zimą na jego ćwiczeniach. Obecnie sama szosa więc na siłowni 2 x w tygodniu lecę FBW, ale z innym zestawem ćwiczeń niż Ty. Pod sam rower widzę przewagę ćwiczeń Friela, natomiast jeśli chodzi o sylwetkę lepiej wypada FBW. Natomiast ćwiczenia Friela to też taki FBW tylko bardziej pod rower. W drugim przypadku możesz mieć źle ustawioną pozycję na rowerze, czyli za wysoko siodło, zły kąt tułowia, za blisko/za daleko siodło/ złą oś kolan wzgledem osi pedałow itp. Tutaj możesz rzeźbić samemu przez internet albo iść do bikefittera. Core/stabilizację niezależnie od siłowni warto robić choćby raz w tygodniu. Druga ważna rzecz to rozciąganie po rowerze nie tylko samych nóg ale klatki piersiowej, obręczy barkowej. Podczas jazdy te mięśnie wbrew pozorom pracują, dochodzi do licznych spięć, mikro urazów- warto o to zadbać bo po 40tce to wszystko zaczyna lawinowo wychodzić. Cytuj
TheJW Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Sama ustawień bloków w butach potrafi zdziałać cuda. Ale do tego trzeba raczej konsultacji ze specjalistą, a nie youtubowych poradników. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi