Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Posiadam rower Kelly's Madman 50 z 2015r. z napędem 3x10 z tylną przerzutką SHIMANO Deore XT M781 10 rz. i chciałbym przerobić napęd na 1x12 Sram SX, który zdarłem z innego roweru (manetka SX, kaseta 11-50 SX, przerzutka SX, korba SX 32t DUB). Z przodem sobie poradzę bo tu tylko zmieniam suport na DUB 28.9 mm i zakładam korbę Sram SX bez problemu (chyba).

Pytanie mam o tylną przerzutkę:

CZY MUSZĘ WYMIENIAC HAK PRZERZUTKI XT, JEZELI TAK TO NA JAKI?

CZY LINKĘ TYLNEJ PRZERZUTKI XT MOGĘ ZOSTAWIĆ CZY TEŻ MUSZĘ WYMIENIĆ?

Edytowane przez piotrekraj
Napisano (edytowane)

Odnośnie haka to zależy. Przerzutki z generacji 781/776 oraz 8000 bywały montowane bezpośrednio (bez łącznika Y5Y098010) jak na foto niżej i wtedy hak nie jest zgodny z niczym innym. Jeśli na swojej m781 masz ten łącznik to hak jest uniwersalny.

image.thumb.png.4c3e7bd4e3f357de2eac998b86f2e685.png

Edytowane przez Dokumosa
Napisano
10 godzin temu, KSikorski napisał:

Haka nie musisz wymieniać.

Linkę lepiej wymienić, pancerz może zostać.

Lepiej to wymienić i linkę i pancerz. W pancerzu może się zbierać syf wynikający z tarcia linki w jego wnętrzu. Kosztuje grosze.

• +1 pomógł 1
Napisano
10 godzin temu, piotrekraj napisał:

i chciałbym przerobić napęd na 1x12 Sram SX, który zdarłem z innego roweru

Nie wiem czy jeździłeś wcześniej na SX, ale jeżeli nie to czeka Cię niemiłe rozczarowanie. To zdecydowanie gorsze od zwykłego Deore, Alivio, a moooże nawet od Acery...

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeździłem na SXie 2 lata. Faktycznie tragedia jeżeli chodzi o zmianę przełożeń i kulturę pracy. Dostroic tego nie idzie... Ale chodzi mi o to, żeby żona pozbyła się przełożeń z przodu. Zobaczę czy dalej to krzaczy.. 

Napisano (edytowane)

I zrobiłem co miałem zrobić. Założyłem kasetę SRAM 12s 11-50 i przerzutkę Sram SX na ten hak od Kelly'sa fabryczny (gdzie wcześniej była kaseta 10s o max. zębatce 34T) i jest lipa krótko mówiąc. Przerzutka wchodząc na 11 zębatkę już haczy kółkiem po kasecie i ją słychać a na 12 zębatkę nie wchodzi wcale. Zawiozłem rower do lokalnego serwisu i nic nie dało się z tym zrobić. Gość twierdzi, że ten SX fizycznie nie ma takiego zasięgu by wejść na 12 zębatkę). SX jeździł fabrycznie 2 lata na Scott Spark 970 z 2020r i wchodziły wszystkie biegi (lipnie to chodziło ale jakoś obsługiwał wszystskie zębatki).

Jakie widzicie rozwiązanie? Myślałem już nawet o zakupie przerzutki i manetki Deore 12s lub nawet SLX 12s. Co polecacie?

DEORE 205 zł,          SLX 275 zł 

Help

Edytowane przez piotrekraj
Napisano

Nową przerzutkę rd-m5100 (tak, działa tak samo jak każda 12s) można nabyć na platformach sprzedażowych w okolicy 80zł, manetkę sl-m6100 kupiłem dzisiaj za niecałe 7 EUR w sklepie. IMHO nie ma żadnego powodu, żeby dopłacać do przerzutki m6100 (brak różnic nawet wizualnych) czy m7100 (nic na plus nie wnosi).

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, piotrekraj napisał:

Rd-m5100 to 11 rzędowa przerzutka. Jak to będzie działać z kasetą 12s ?

Natywnie. RD-M5100 i M6100 różnią się na dobrą sprawę napisem - mają to samo przełożenie ciągu linki na wychył wózka, wspierają ten sam zakres uzębienia, mają ten sam korpus, wózek i hamulec rolkowy.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano (edytowane)

Koniecznie z krótkim wózkiem. A najlepiej to z taką kasetą u mnie działa RD-M8000, też GS.

Co do manetki - spróbuj. Jak nie wyjdzie to kupisz Shimano.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

To chyba właśnie zatrzymałeś się na czasach RD-M8000, bo rd-m5100 jest dedykowana właśnie do takich kaset. U żony w rowerze udało się ją nawet połączyć z chińską kasetą 11-53.

Napisano (edytowane)

Pewnie dlatego, że u mnie się nie sprawdziło...

A też pytałem wtedy na forum.

A tak na marginesie @wolek - RD-M5100 może i działa, ale nie jest dedykowana do takich kaset.

Edytowane przez chudzinki
Napisano
5 godzin temu, piotrekraj napisał:

Kupiłem rd-m5100 za ok 80zł z alledrogo. Spróbuję to założyć do manetki Sram SX 12s. Ma to sens?

Nie wiem. Z manetką i kasetą 12rz shimano działa idealnie (mam w 2 swoich rowerach). SRAM ma zapewne inny ciąg linki w manetce niż shimano.

Napisano

Na zagranicznych grupach można wyczytać że 12rz. grupy mtb shimano i sram działają ze sobą, słyszałem od znajomego kiedyś że miał taki miks ale nie miałem okazji przyjrzeć się jak to działało.