kaido2 Napisano 13 Marca Napisano 13 Marca Nie no name, tylko KMC Z z tego co widzę na foto, czyli w sumie najgorszego syfu nadającego się dla osoby bez nogi U mnie rzadko wytrzymywały 700 km, ale to czasy kiedy wycierały się w nich wytłoczenia Czyli wieki temu i te wieku temu stwierdziłem dość, bo szkoda mi czasu i energii na zabawy z marnej jakości ketami Na PC850 przejechałem 1000 km i tak samo powiedziałem dziękuję, bo wytłoczenia się skończyły Dopiero PC951 pokazał, że Sram może być i klasa i ze 14 koła nie stanowi problemu , ale trafiłem po prostu taką serię, bo współczesne hmmm.. dziękuję Obecnie ( bo dostaję takie) HG93 i starcza na 2 kółka, albo 701 i starcza na wiele dłużej Cytuj
mutos Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca PC-850 i PC-870 mają taką samą wytrzymałość i oba mają utwardzane sworznie. Przebieg w porównaniu do tych bez utwardzenia jest 8 razy większy, u mnie około 5/6 tyś km do wydłużenia 0.5%. PC850 i PC870 różnią się między sobą wykończeniem ogniw. PC951 jest ich odpowiednikiem w 9 rzędach. Cytuj
mutos Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca W dniu 13.03.2025 o 10:50, kaido2 napisał: Nie no name, tylko KMC Z z tego co widzę na foto, Na fotce są pokazane dwa łańcuchy. Jeden rzeczywiście KMC, drugi nie wiem jaki. Oba mają zużyte sworznie a nie płytki. No name - mam na myśli wszystkie KMC Z, Shimano HG40, PC830 i inne w cenie do 40zł. PS.Odbiegając od tematu. Najtrwalszy jaki miałem łańcuch (mam go do tej pory) to radziecki, szeroki, 1 rzędowy tulejowany. Obecnie tulejowane coraz trudniej dostać. Cytuj
marvelo Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca (edytowane) W dniu 12.03.2025 o 22:18, Dokumosa napisał: KMC serii Z to dwie klasy niżej niż niesławny Shimano HG40. Moja praktyka pokazuje, że to podobny, najniższy poziom, gorzej już raczej być nie może. Pomiędzy KMC Z a X jest taka sama przepaść, jak pomiędzy HG40 a HG71. Edytowane 19 Marca przez marvelo Cytuj
kaido2 Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca 9 godzin temu, mutos napisał: PC951 jest ich odpowiednikiem w 9 rzędach. Tak, ale z zupełnie innego materiału Cytuj
marvelo Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca (edytowane) W dniu 13.03.2025 o 10:50, kaido2 napisał: Nie no name, tylko KMC Z z tego co widzę na foto, czyli w sumie najgorszego syfu nadającego się dla osoby bez nogi W tym Madani, po łańcuchu KMC Z (taki był fabrycznie) założyłem łańcuch Shimano HG50 (już go chyba nie produkują), a potem KMC X8 (srebrno-szary, wersja pudełkowa, sklep Biostern). Oto one, powieszone obok siebie na gwoździu (HG 50 - 1400 km, KMC X8 - 420 km, KMC Z - 350 km). Po zamianie miejsc, by wykluczyć wpływ przechylenia gwoździa pod ciężarem (od lewej: KMC Z, KMC 8, HG50). Widać wyraźnie, że najmniej wydłużył się Shimano HG50. KMC X8 jest wyraźnie lepszy od KMC Z, ale ustępuje HG50. Zobaczymy jak będzie po kolejnych kilometrach. P.S. KMC Z ma dwa ogniwa więcej, więc w celu porównania patrzymy na ten sworzeń trzeci od dołu. Edytowane 19 Marca przez marvelo 1 Cytuj
mutos Napisano 21 Marca Autor Napisano 21 Marca W dniu 19.03.2025 o 19:05, kaido2 napisał: Tak, ale z zupełnie innego materiału Wg mojej oceny PC-870 i PC-971 to te same materiały. Miałem oba łańcuchy i trwałość wypadła podobnie. Cytuj
kaido2 Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca 870 w szosie zabiłem w mgnieniu oka ( chyba nawet tysiąca nie przeżył pod moją nogą), zaś 951 ze starej linii wytrzymał 2x po 14 koła, a z obecnych jedzie to pode mną góra 3 tysiące. Wszystkie jechały szoska i bez deszczu, tak więc chcąc nie chcąc 8-ki to badziew, a 9-wiątkę obecnie założył bym od biedy jeżeli chodzi o Sram. Preferuję Shimanowski 701 z uwagi na mój czas i pieniądze które musiałbym wydać na Srama. Zakładam wspomniane Shimano i mam spokój na przynajmniej 2x tyle km co jest mi w stanie zaoferować taki 951 obecnie. 971, chyba raz kiedyś miałem i umarł podobnie jak obecny 951. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi