Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Jak w temacie. Jaki łańcuch najlepiej będzie działał na kasecie 11z 11-50T? Przerzutka to Deore RD-M5100 SGS 11S.

Rowerkiem będzie jeździł 8 latek więc zależy mi na tym aby biegi łagodnie i pewnie wchodziły. Zależy mi na utwardzanych sworzniach. 

PS. Nie mam doświadczenia z napędami 1x

Napisano

Pieniądze wyrzucone w błoto na przerost formy nad treścią. Jak sobie rozkujesz  ogniwo na amen, to zobaczysz, że łańcuch na wskutek nacisku zużywa się w zupełnie innym miejscu :) 

CN-HG701 jest akurat dość przyzwoitym łańcuchem ;)

Napisano (edytowane)
54 minuty temu, chudzinki napisał:

No, 8-latek załatwi go raz dwa. Może robią jakieś specjalne, mocne łańcuchy dla dzieciaków?

Nie rozumiem Twojego poczucia humoru. Powiedz o co Ci chodzi.

Rozkułem wiele łańcuchów i łańcuch zużywa się właśnie na sworzniu. Jak znajdę gdzieś taki to podeślę fotkę.

Czy ten CN-HG701 nie wymaga czasami kasety w standardzie HG-X (cokolwiek to znaczy)?

Edytowane przez mutos
Napisano

@mutos, to specyficzny rodzaj poczucia humoru zwany ironią 🙂.

Szukasz dziury w całym. Na takich łańcuchach jeżdżą 100-kg chłopy z kopytem konia. Dla 8-latka, jak już napisał @kaido2 to przerost treści nad formą. To coś jak szukanie roweru dla dzieciaka jeżdżącego wokół komina z wymogiem hamulców tarczowych. 

• +1 pomógł 1
Napisano
20 minut temu, mutos napisał:

Rozkułem wiele łańcuchów i łańcuch zużywa się właśnie na sworzniu.

Gdyby tak było to spinka nie przeżywała by pierdyliarda łańcuchów :) 

łąńcuch.jpg

Napisano (edytowane)
21 minut temu, chudzinki napisał:

Na takich łańcuchach jeżdżą 100-kg chłopy z kopytem konia.

Mówisz o 701? Potwierdzam :) 

11 minut temu, mutos napisał:

Nigdy nie widziałem czegoś takiego. Dzięki za fotę. Pokażę Ci zużyty sworzeń tylko muszę zejść do piwnicy.

To rozkuj łańcuch wyjmij rolkę, a on szybko pokaże, gdzie tak naprawdę  cierpi :) Natomiast sworzeń w porównaniu do ogniwa praktycznie wogóle się nie zużywa, bo gdyby tak było to spinka miała by taki sam krótki żywot , a jak wspomniałem jedna przypada nieraz na " dziesięć/dziesiąt" łańcuchów :) 

Sworzni nie musisz mi pokazywać , wiem jak wyglądają w zużytym łańcuchu ;)

Edytowane przez kaido2
  • +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

@mutos, to specyficzny rodzaj poczucia humoru zwany ironią 🙂.

Szukasz dziury w całym. Na takich łańcuchach jeżdżą 100-kg chłopy z kopytem konia. Dla 8-latka, jak już napisał @kaido2 to przerost treści nad formą. To coś jak szukanie roweru dla dzieciaka jeżdżącego wokół komina z wymogiem hamulców tarczowych. 

Nie znasz mnie, nie wiesz gdzie dzieciak jeździ i jak dużo jeździ. Nie widziałeś a się tutaj pocisz. Ja w swoim życiu dużo widziałem i wiem że łańcuch jest najważniejszym ogniwem napędu. 

Nie znam się na napędach 11 rzędowych dlatego grzecznie tutaj zapytałem...

Znam się na 8 i 9 rzędowych (całe swoje życie na takich jeżdżę) i wiem, że tylko te z utwardzanym sworzniem wytrzymują 5-8 tyś km. Beż utwardzania po 700 km są na złomie. Takie wnioski wysnuwam po swoich obserwacjach.

Być może ten zapodany tu przez kolegę HG701 jest też utwardzany i dlatego przejeżdża dużo, choć dla kogoś innego dużo może oznaczać zupełnie co innego.

Dlatego warto rozmawiać na konkretach a nie używać ironii bo to nic nie wnosi w dyskusji.

Napisano

A to przepraszam! A ile tysięcy rocznie robi ten 8-latek? 

Grzecznie zapytałeś, @marcesco podał Ci przykład bardzo dobrego łańcucha, a Ty go odrzuciłeś pisząc:

2 godziny temu, mutos napisał:

CN-HG701 nie ma utwardzanych sworzni. Pieniądze wyrzucone w błoto.

gdzie, co najmniej, druga część zdania jest głupotą 🙂

PS. Nie spociłem się ani trochę...

Napisano (edytowane)
59 minut temu, mutos napisał:

Znam się na 8 i 9 rzędowych (całe swoje życie na takich jeżdżę) i wiem, że tylko te z utwardzanym sworzniem wytrzymują 5-8 tyś km.

:) 

Odważnie.

:D 

Ale po kolei :) 

Obecnie prawie każdy łańcuch 8, 9 s to jest szybki kibel niekiedy nawet po jednym dłuższym podjeździe , więc co po sworzniu jak ogólnie to gównolit. :D Jedyny który obecnie coś jeszcze sobą reprezentuje ze wspomnianych to dziewięciorzedowy  HG93, ten wytrzymuje max 2,5k pod moim skromnym kopytkiem. :)

Dlatego do napędów nawet 7s zakładam już głównie Ultegrę, XT ( wspomniany 701) , bo nie muszę się bawić co 5 minut w ciuciubabki, czytaj zmianę kety :) A sworznie są w nim jak skała drwala, dlatego używam spinek, żeby se pazurków nie połamać :) 

P.S.

"Pamiętna seria PC951 z 2013 to były czasy, waliłem na tym po 14-cie koła, a sworznie? Wyskakiwały z ogniwek  jak się na nie tylko spojrzało, a zaklepane były grubo" 

Edytowane przez kaido2
Napisano
42 minuty temu, TheJW napisał:

O kurde, dobrze, że mój łańcuch HG701 nie widzi tego wątku, bo pewnie pękł by ze wstydu, że tak długo się trzyma. Rozumiecie... pękł...hehe... 

My tu sobie śmieszkujemy, a temat jest bardzo poważny. Zresztą sam zobaczysz jak nie masz utwardzanego sworznia co to oznacza 😂😂

A tak serio, to powyżej wspomnianej serii XT, jest tylko XTR, jednak on raczej podda się pod takim zawodnikiem bo ma z kolei drążone sworznie 😂

Wybaczcie. Nie mogłem się powstrzymać ;)

• Haha 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, kaido2 napisał:

To rozkuj łańcuch wyjmij rolkę, a on szybko pokaże, gdzie tak naprawdę  cierpi :) Natomiast sworzeń w porównaniu do ogniwa praktycznie wogóle się nie zużywa, bo gdyby tak było to spinka miała by taki sam krótki żywot , a jak wspomniałem jedna przypada nieraz na " dziesięć/dziesiąt" łańcuchów :) 

Sworzni nie musisz mi pokazywać , wiem jak wyglądają w zużytym łańcuchu ;)

Widocznie masz jakieś bardzo mocne spinki, w których sworzeń jest wykonany z lepszej stali niż sworznie łańcucha. Ja widziałem takie spinki, które zużywały się szybciej niż łańcuch i przekładanie jednej do kolejnego łańcucha nie wchodziło w grę, bo wręcz było słychać to miejsce ze zużytą spinką na nowym łańcuchu. 

Już kiedyś chyba się o to sprzeczaliśmy i ja wciąż twierdzę, że tak zwane "wyciąganie łańcucha" to skutek głównie wycierania się sworzni i współpracujących z nimi tulejek powstałych z przetłoczeń wewnętrznych ogniw. Rolki i zewnętrzna strona tulejek zużywają się swoją drogą (ale nie ma to wpływu na pomiar łańcucha poprzez wieszanie na gwoździu), ale z moich obserwacji wynika, że każdy bez wyjątku mocno rozciągnięty łańcuch ma widoczne wytarcia na sworzniach. W kiepskich łańcuchach te wytarcia są widoczne już po kilkuset kilometrach.

Poniżej oryginalny łańcuch (KMC Z8) z mojego Madani Cabrero po 340 km. Na sworzniu jest już uskok, który nawet da się już wyczuć paznokciem. Ten łańcuch był już wydłużony o prawie pół ogniwa. To zawsze idzie w parze - im większe wydłużenie, tym większe ubytki materiału sworznia.

image.thumb.jpeg.5d57dc4d44b1a8bf311cc9addf45bba2.jpeg 

Edytowane przez marvelo
Napisano (edytowane)

26 minut temu, Krystian_K napisał:

bo ma z kolei drążone sworznie 😂

Fizyka mówi, że wałek łatwiej pogiąć jak rurkę :D 

4 minuty temu, marvelo napisał:

Widocznie masz jakieś bardzo mocne spinki, w których sworzeń jest wykonany z lepszej stali niż sworznie łańcucha.

Marvelo, nie. To są KMC-ki i Sramy, gdzie na pinach widac  delikatne slady takie jak na Twoim zdjęciu jednak w porównaniu do tego

łąńcuch.jpg

,to jest mały mikuś.

Zakładasz taką spinkę do nowego łańcucha i przymiar nie wykazuje różnicy. Zajeżdżasz łańcuch do końca i przymiar w miejscu spinki jak i na wielu odcinkach wykazuje to samo zużycie. Pisze na wielu, bo bywa np w wyższych 10 i 11s modelach KMC, że w niektórych miejscach ( nie na spince) nawet zakutego normalnie łańcucha przymiar wpada, a w niektórych wykazuje niewielkie zużycie. Wynika to najprawdopodobniej z precyzji wykonania.

Oczywiście twardziochy Shimanowskie do Ultegr/XT są praktycznie nie zniszczalne, to można zakładać w nieskończoność, mowa oczywiście o spinkach.

Edytowane przez kaido2
Napisano
15 minut temu, marvelo napisał:

Ten łańcuch był już wydłużony o prawie pół ogniwa.

Rozkuj drugą stronę,a zobaczysz prawdziwy powód dlaczego tak się stało. Widok  niewiele będzie się róznić od stanu ogniw wrzuconych przeze mnie powyżej :) 

Napisano
Godzinę temu, Krystian_K napisał:

My tu sobie śmieszkujemy, a temat jest bardzo poważny. Zresztą sam zobaczysz jak nie masz utwardzanego sworznia co to oznacza 😂😂

Po prostu trzeba do smaru dodawać Braveranu i sworznie się utwardzą! 😂