Wojciech.k Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Cześć mam jeden zasadniczy problem Myśle nad zmianą przerzutki (jeśli coś wogole to da) z altus na alivio. Ogólnie mam 2 pytania na temat napędu 1.Czy manetka 7rz spasuje do przerzutki alvio(przełożenia) 2.czy alivo spasuje do kasety 7rz Cytuj
TheJW Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Pod jakim względem "spasuje"? Magicznie w manetce mają pojawić się dwie dodatkowe pozycje? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 9 godzin temu Mod Team Napisano 9 godzin temu Będzie działać. Od 6 do 9 rzędów ciąg linki jest taki sam. Cytuj
KSikorski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Powiedziałbym raczej że od 6 do 8 rzędów jest ten sam... Cytuj
Sobek82 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A co nie ma w sprzedaży manetek dziewięciorzędowych? Siedmiorzędowych to mam na pęczki w pudłach z demontażu. Cytuj
Przecietny Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cytat Powiedziałbym raczej że od 6 do 8 rzędów jest ten sam... Nie wiem, może masz racje i 9 rzędów ma minimalnie inny ciąg linki ale to musi być naprawdę minimalny bo używam przerzutek 8 rzędowych do napędów 9 rzędowych i na odwrót zawsze wszystko działa. Nawet tak stara przerzutka jak stx rc która nie pamiętam jaka była oryginalnie ale stosuje do napędów 8 i 9rzędów. To chyba nazywano shimano sis. Od 10 do 12 też wszystko działa tu chyba to dyna sys. Ostatnio pożeniłem kasete 11 rzędów z korbą 12 rzędów, przerzutką 10 rzędów, łancuchem 12 i manetką 10. Działa normalnie ale już manetka 9 rzędów na kasecie 11 i przerzutce 8 nie działa dobrze. Tu przypuszczam,że kaseta gęsciej ułożone ma zębatki bo co któryś bieg przeskakuje o 2. Co ciekawe klamkomanetki 2x9 szosowe dobrze obsługują korbe 3 rzędową z napędu 3x9 gdzie wszystko to shimano a przerzutka przód to sram x3, zrzuca nawet na 22t ale to chyba dzięki trymowaniu-nie wiem. Ostatnio też klamkomanetki 2x9 szosowe zastosowałem z przerzutką 3x10 deore przednią ale do napędu 3x9 i ta przerzutka działa jeszcze lepiej(płynniej) ale już nie zrzuci na 22. Obsługuje tylko 44 i 32t. Tzn mógłbym pewnie ustawić żeby obsługiwała 32 i 22 ale wszystkich blatów nie obsłuży. A co mnie zdziwiło to,że korba 5100 11 rzędowa nie przyjęła łancucha 12 rzędów. Nie zapinał się na zębatkach a do tej pory każdy łańcuch o jeden "wyżej" działał z napędem o jeden "niżej" tutaj przypuszczam,że zęby nw w 5100 są szersze niż np w 6100, bo innego wyjaśnienia nie widzę. Tak jako ciekawostke napisałem, bo co jakiś czas różne testy przeprowadzam😅 1 Cytuj
kaido2 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, KSikorski napisał: Powiedziałbym raczej że od 6 do 8 rzędów jest ten sam... Szerokość wózka w obecnych 6-8 Shimano jest ta sama, natomiast można sobie założyć dziewione i będzie to poprawnie działać z 6s. Cytuj
Wojciech.k Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Podsumowując jakaś tańsza manetka 7 rzędowa nada się do alivio oraz do wolnobiegu 7rz Jedynie to trza zmienić to łańcuch czy nie Bo będę wymieniał za 270km bo mam już 730km przebiegu na łańcuchu Cytuj
Mod Team sznib Napisano 5 godzin temu Mod Team Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, KSikorski napisał: Powiedziałbym raczej że od 6 do 8 rzędów jest ten sam... Chodziło mi oczywiście o pull ratio, do 9ki 2:1, od 10ki 1:1. W 9 w porównaniu do starszych skok manetki jest inny, przerzutka działa tak samo. Cytuj
KSikorski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Zgadza się, przerzutka 9tka podłączona pod manetkę 6-8 biegów działa prawidłowo. Manetkę 8kę można wykorzystać do napędów 6 i 7, po prostu nie wszystkie biegi będą użyte. Manetki 9tki nie można użyć do napędów 6-8. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi