Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy ktoś kojarzy ten rower i może mi podpowiedzieć, czy tam się da wymienić stery pod rurę taperowaną? W specyfikacji nie ma słowa o tym, jakie stery teraz tam siedzą, a kształt główki ramy jest jakiś dziwny (jakby na schowanie kabli, ale kaman, to jest rower za niecałe dwa tysie)...

Rower crossowy ROMET ORKAN 4 M 2023 ciemnoniebiesko-niebieski 18 | Romet.pl

33a895c2f47cd474f70d3a448282ba2c.jpg

Edytowane przez grissley
Napisano

Ta rama, na moje oko, ma główkę pod stery półzintegrowane i widelec z prostą rurą 1 1/8". Sama główka wprawdzie nieco się rozszerza, ale to tylko zabieg wizualny (a może i w celu zwiększenia wytrzymałości), czyli zmienia się zewnętrzna grubość ścianki, a na dole jest ścięcie (zewnętrzne cieniowanie), by nie było uskoku, bo obie miski sterów mają tą samą średnicę. 

Ale właśnie do takich główek można założyć stery typu "przejściówka" i wtedy można zamontować widelec tapered. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Co do zasady to ja wiem o co chodzi, ale kojarzę, że ten patent ze sterami z zewnętrznym dolnym łożyskiem nie zawsze da się zastosować. No i nie wiem jak się upewnić, że tutaj się da. 

(ciekawostka -  fabrycznie to w tej główce ramy wianki w towocie są... :o )

Edytowane przez grissley
Napisano (edytowane)

To nie jest żadna ciekawostka, masz najtańsze stery na wiankach i tylko tyle, są to stery typu ZS44/ZS44. Co do zastosowania sterów konwersyjnych ZS44/EC44 to możesz być pewny że będą pasowały, czasami trzeba kołnierz dolnej miski który wchodzi w ramę spiłować 1 do 1,5 milimetra gdyż czasami producent wykonuje frez wewnątrz główki ramy który uniemożliwia całkowite wbicie miski.

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
Cytat

To nie jest żadna ciekawostka

Ja już grubo ponad 10 lat nie widziałem wianków - myślałem, że to taki dinozaur jak ramię korby na klin ;) 
Ale fakt, inne rowery były lepsze - a ten miał być tani, "na zimę", żeby nie było szkoda targać go po soli, śniegu czy deszczu. 

Cytat

możesz być pewny że będą pasowały

O - i o to mi chodziło. Dziękuję! :)

Edytowane przez grissley