Darens Napisano Wtorek o 11:21 Napisano Wtorek o 11:21 Hejka. Od kilku lat jeżdzę amatorsko na rowerze. Jeżdziłem trasy po 100, 150km. W 2022 roku (wówczas wiek 35) zrobiłem sobie badania wydolnościowe - dodam screeny w załączniku - jednak od tego czasu z przyczyn osobistych rower był grany coraz mniej aż trochę się zapuściłem. Kilka kg przybyło. Teraz do rzeczy - czytałem, że jazda w drugiej strefie jest najkorzystniejsza do spalania tkanki tłuszczowej - w moim przypadku (dane z 2022) to przedział między 104 - 130. Jednak muszę się baaardzo kontrolować żeby jeździć w tym przedziale. Rzekłbym, że jest to jazda w żółwim tempie i większe machnięcia korbą wstrzeliwują mi HR do ponad 140, czyli jest to początek czwartej strefy. Cel jest taki, aby w miarę możliwości gubić ten zalegający tłuszcz, co robić? Jeździć w tej strefie drugiej za wszelką cenę? Jestem amatorem i te strefy są dla mnie czarną magią. Proszę o wyrozumiałość. Cytuj
tessio Napisano Wtorek o 11:54 Napisano Wtorek o 11:54 (edytowane) Tłuszcz gubi się w kuchni jedząc z odpowiednim deficytem kalorycznym. Nie będziesz w deficycie, nie będziesz palił tłuszczu czy to będziesz jeździł w drugiej, czwartej czy siedemnastej strefie. Trening pozwala łatwiej ten deficyt wytworzyć. Mało tego, żeby palić tłuszcz nie musisz w ogóle jeździć na rowerze Edytowane Wtorek o 12:02 przez tessio 2 Cytuj
Darens Napisano Wtorek o 12:22 Autor Napisano Wtorek o 12:22 Ok, dzięki za odpowiedź. A czy jest to normalne, że tętno mi tak wystrzeliwuje? W moim odczuciu jazda w drugiej strefie jest bardzo niekomfortowa. Czuję, że musiałbym jechać maksymalnie 10 km/h po płaskim. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś w czym rzecz. Cytuj
tessio Napisano Wtorek o 12:57 Napisano Wtorek o 12:57 (edytowane) Tak, jest to normalne, po prostu taka jest Twoja aktualna forma, zaczniesz jeździć regularnie to tętno będzie się powoli obniżać. Niestety jeżdżenie w drugiej strefie tak wygląda, dlatego większość kolarzy ze stravy co myśli, że jak ma średnią "czydzieści" to jest szybkim nigdy nie jeździ w drugiej strefie nawet jak ma napisane przy aktywności rege Jeśli posiadałbyś miernik mocy to nie chcę Cię martwić, ale żeby trzymać się dokładnie w drugiej strefie mocy musiałbyś jeździć pewnie jeszcze wolniej niż teraz patrząc tylko na wskazania z pulsometru. Po prostu jeździj regularnie, staraj trzymać się niskich stref, wejdziesz w wyższe to nic się nie stanie Edytowane Wtorek o 13:10 przez tessio 2 Cytuj
KSikorski Napisano Wtorek o 13:32 Napisano Wtorek o 13:32 Wszystko jest w porządku. VO2max w okolicach 40-stu to niska wydolność, więc żeby się ruszać musisz mocno angażować serducho. Ot co. Przykład z mojej strony, udział stref tętna w jeździe MTB trwającej 1,5 godziny, w tempie "dla przyjemności": Cytuj
Stefcshg Napisano Wtorek o 17:51 Napisano Wtorek o 17:51 (edytowane) 6 godzin temu, tessio napisał: Tłuszcz gubi się w kuchni jedząc z odpowiednim deficytem kalorycznym. Nie będziesz w deficycie, nie będziesz palił tłuszczu czy to będziesz jeździł w drugiej, czwartej czy siedemnastej strefie. Trening pozwala łatwiej ten deficyt wytworzyć. Mało tego, żeby palić tłuszcz nie musisz w ogóle jeździć na rowerze Jeżdżąc w wyższych strefach organizm weźmie glikogen, może też wziąć białko (na ile dopiero gdy zabraknie glikogenu?) i spalić mięśnie, ale to bardziej przy zbyt długotrwałym wysiłku, a można też doprowadzić do innych nieprzyjemych rzeczy, niż tylko tzw. bomba. Zaś strefy tętna wg Cogana to podejście podobno przestarzałe, nie pokrywają ze progami LT i AT, czyli przemian tłuszczowych i anaerobowych. Książka dr Anny Lukanovej-Jakubowskiej "Fizjologia wysiłku z mojego punktu widzenia", to czytałem, aczkolwiek było w innym dziale na forum, że dla kolarstwa, wydajniejszym jest dostarczanie węglowodanów w czasie jazdy, a nie poleganie na pobieraniu energii ze tłuszczu tkankowego, jak np. w biegach, łyżwiarstwie szybkim, ale też np. piłce nożnej, gdzie odpowiedni trening na granicy drugiej i trzeciej strefy (które jednak się w treningu przydają), plus odpowiednia regeneracja podnoszą próg LT. Autorowi tematu chodzi bardziej o spalanie, więc jazda powinna być poniżej LT i między LT, a AT. Tego wykresu w pierwszym poście coś nie umiem odczytać, ma inną budowę niż w książce - niech przemówią tutaj na forum fachowcy, bo może coś poplątałem. Edytowane Wtorek o 18:06 przez Stefcshg Cytuj
tessio Napisano Wtorek o 18:15 Napisano Wtorek o 18:15 On ma po prostu regularnie jeździć, być w małym deficycie kalorycznym, dostarczyć 1.5 grama białka na kilogram masy ciała, jakby jeszcze wprowadził dwa razy w tygodniu trening siłowy to byłaby już bajka Gwarantuję Ci, że nic więcej nie potrzeba, ale fachowcem nie jestem, więc nie trzeba mnie słuchać Cytuj
Stefcshg Napisano wczoraj o 08:25 Napisano wczoraj o 08:25 Bajka łajka, a bitwa mołytwa... - piszę tak jak to słyszałem w dzieciństwie. A co to znaczy w książce, że już po 50 minutach i tak weźmie glikogen. Pomiędzy LT i AT to jest ta słynna szara strefa, w której bierze i jedno i drugie, a i tak przystosuje się do tego co robi i już raz napisałem, że parametry wydolonościowe się owszem podniosą i będą, ale w jaki sposób /czy się to skończy i kiedy, bo co jest celem, czy każdy powinien mieć swój rower jak swoją drugą połowę, albo instrument muzyczny, na miarę swoich możliwości, czy podnosić je dokąd żeby stać się lepszym, a nie złym, czy utrzymać przy sobie, czy być zmuszonym odejść z żalem, albo po krótkim czasie (porzucić) bez żalu . Czy wbudowywać w cały świat tyle dróg i ścieżek dla rowerzystów ile ich powinno być, a co jeśli pojawi się szarańcza, czy ptaki Hitchcocka, a czy wiedza potrzebna jest wszystkim, żeby stawić czoła czoło kataklizmowi, np. jądrowemu. A gwiazdy są zimne, albo dają ciepło i życie. Cytuj
Krystian_K Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Jak dla mnie to masz namieszane w wartościach stref - są zdecydowanie za niskie. Chyba że masz jakąś wadę serca? Proponuję wykonać prosty test drogowy aby wyznaczyć sobie poprawnie strefy - choćby według popularnego protokołu Friela. Bo z tego co podajesz to wynika że przy 155 lecisz w 5 strefie 😂 A gdzie tu 170 czy ponad 180 wartości? To chyba byś w 9 już był Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi