Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka. 

Od kilku lat jeżdzę amatorsko na rowerze. Jeżdziłem trasy po 100, 150km. W 2022 roku (wówczas wiek 35) zrobiłem sobie badania wydolnościowe - dodam screeny w załączniku - jednak od tego czasu z przyczyn osobistych rower był grany coraz mniej aż trochę się zapuściłem. Kilka kg przybyło. Teraz do rzeczy - czytałem, że jazda w drugiej strefie jest najkorzystniejsza do spalania tkanki tłuszczowej - w moim przypadku (dane z 2022) to przedział między 104 - 130. Jednak muszę się baaardzo kontrolować żeby jeździć w tym przedziale. Rzekłbym, że jest to jazda w żółwim tempie i większe machnięcia korbą wstrzeliwują mi HR do ponad 140, czyli jest to początek czwartej strefy. 

Cel jest taki, aby w miarę możliwości gubić ten zalegający tłuszcz, co robić? Jeździć w tej strefie drugiej za wszelką cenę?

Jestem amatorem i te strefy są dla mnie czarną magią. Proszę o wyrozumiałość.

strefa1.png

strefa2.png

strefa3.png

Napisano (edytowane)

Tłuszcz gubi się w kuchni jedząc z odpowiednim deficytem kalorycznym. Nie będziesz w deficycie, nie będziesz palił tłuszczu czy to będziesz jeździł w drugiej, czwartej czy siedemnastej strefie. Trening pozwala łatwiej ten deficyt wytworzyć. Mało tego, żeby palić tłuszcz nie musisz w ogóle jeździć na rowerze ;)

Edytowane przez tessio
  • +1 pomógł 2
Napisano

Ok, dzięki za odpowiedź. A czy jest to normalne, że tętno mi tak wystrzeliwuje? W moim odczuciu jazda w drugiej strefie jest bardzo niekomfortowa. Czuję, że musiałbym jechać maksymalnie 10 km/h po płaskim. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś w czym rzecz.

Napisano (edytowane)

Tak, jest to normalne, po prostu taka jest Twoja aktualna forma, zaczniesz jeździć regularnie to tętno będzie się powoli obniżać. Niestety jeżdżenie w drugiej strefie tak wygląda, dlatego większość kolarzy ze stravy co myśli, że jak ma średnią "czydzieści" to jest szybkim nigdy nie jeździ w drugiej strefie nawet jak ma napisane przy aktywności rege ;) Jeśli posiadałbyś miernik mocy to nie chcę Cię martwić, ale żeby trzymać się dokładnie w drugiej strefie mocy musiałbyś jeździć pewnie jeszcze wolniej niż teraz patrząc tylko na wskazania z pulsometru. Po prostu jeździj regularnie, staraj trzymać się niskich stref, wejdziesz w wyższe to nic się nie stanie ;)

Edytowane przez tessio
  • +1 pomógł 2
Napisano

Wszystko jest w porządku. VO2max w okolicach 40-stu to niska wydolność, więc żeby się ruszać musisz mocno angażować serducho. Ot co.

Przykład z mojej strony, udział stref tętna w jeździe MTB trwającej 1,5 godziny, w tempie "dla przyjemności":
image.thumb.png.17ead70c74861136664e43adc5f7f7aa.png

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, tessio napisał:

Tłuszcz gubi się w kuchni jedząc z odpowiednim deficytem kalorycznym. Nie będziesz w deficycie, nie będziesz palił tłuszczu czy to będziesz jeździł w drugiej, czwartej czy siedemnastej strefie. Trening pozwala łatwiej ten deficyt wytworzyć. Mało tego, żeby palić tłuszcz nie musisz w ogóle jeździć na rowerze ;)

Jeżdżąc w wyższych strefach organizm weźmie glikogen, może też wziąć białko (na ile dopiero gdy zabraknie glikogenu?) i spalić mięśnie, ale to bardziej przy zbyt długotrwałym wysiłku, a można też doprowadzić do innych nieprzyjemych rzeczy, niż tylko tzw. bomba. Zaś strefy tętna wg Cogana to podejście podobno przestarzałe, nie pokrywają ze progami LT i AT, czyli przemian tłuszczowych i anaerobowych.  Książka dr Anny Lukanovej-Jakubowskiej "Fizjologia wysiłku z mojego punktu widzenia", to czytałem, aczkolwiek było w innym dziale na forum, że dla kolarstwa, wydajniejszym jest dostarczanie węglowodanów w czasie jazdy, a nie poleganie na pobieraniu energii ze tłuszczu tkankowego, jak np. w biegach, łyżwiarstwie szybkim, ale też np. piłce nożnej, gdzie odpowiedni trening na granicy drugiej i trzeciej strefy (które jednak się w treningu przydają), plus odpowiednia regeneracja podnoszą próg LT. Autorowi tematu chodzi bardziej o spalanie, więc jazda powinna być poniżej LT i między LT, a AT. Tego wykresu w pierwszym poście coś nie umiem odczytać, ma inną budowę niż w książce - niech przemówią tutaj na forum fachowcy, bo może coś poplątałem.

Edytowane przez Stefcshg
Napisano

On ma po prostu regularnie jeździć, być w małym deficycie kalorycznym, dostarczyć 1.5 grama białka na kilogram masy ciała, jakby jeszcze wprowadził dwa razy w tygodniu trening siłowy to byłaby już bajka ;) Gwarantuję Ci, że nic więcej nie potrzeba, ale fachowcem nie jestem, więc nie trzeba mnie słuchać ;)