Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam na stanie mój osobisty rower Triban RC120, i chciałbym się dowiedzieć o nim czegoś więcej od was, oraz posłuchać opinii ekspertów w dziedzinie rowerowej!

A mianowicie, chciałbym go trochę podrasować, coś w nim pozmieniać aby komfort jazdy był zdecydowanie lepszy. Ogólnie wymieniłem już w nim przerzutkę, siodełko, dodałem dodatkową owijkę oraz zamontowałem nowe tarcze które dostałem od brata. Chciałbym teraz się skupić na polepszeniu jakości hamowania, ponieważ ta jest niezadowalająco (rower bardzo słabo hamuje). Nie wiem za bardzo co mógłbym z tym faktem zrobić.

• Czy skupić się na wymianie zacisków (które są zamontowane od producenta)?
  • Czy może problem leży gdzie indziej?

Drugim problemem jaki napotykam podczas moich tras, to czasem chociaż nie zawsze spada mi łańcuch. Nie wiem za bardzo jak mogę temu zapobiec. Dodam również, że nie posiadam tej tarczy takiej ochronnej (chodzi o ten plastik który jest w Tribanie) obok zębatki jednorzędowej z przodu.

• Może w tym leży przyczyna, że nie posiadam tej tarczy ochronnej, jeśli tak to czy bylibyście mi w stanie powiedzieć jak to zakupić lub jak to wpisać abym mógł to wyszukać?
  • Czy może kupić napinacz do łańcucha, który rozwiąże problem?
  • Czy może problem tkwi tylko i wyłącznie w regulacji?

I ostatni wątek, to czy macie jakieś rady co przydałoby się wymienić? Co w tym rowerze jest nie tak? Wiem że to budżetowy rower, ale niestety nie mam pieniędzy na zmianę na nowy jestem studentem i skupiam się na nauce a rower to jest odskocznią weekendową aby oczyścić umysł. Chciałbym aby ten komfort jazdy był przyjemny oraz żebym podczas moich dłuższych tras się nie denerwował.

Z góry bardzo dziękuje wam za wszelkie porady i że chcieliście mi jakkolwiek pomóc. Jeśli macie jakieś wątpliwości, lub coś jeszcze muszę ująć w tym poście to bardzo proszę o taki odzew i pozdrawiam.

Napisano

żona ma tribana gravel 120, zmieniłem zacisk na zoom xtech hb100 (z przodu potrzebny jest dodatkowo adapter: SM-MA-F160P/D). Na pewno poprawiło się trochę hamowanie, ale czy jakoś dużo to nie pamiętam, bo wymieniałem to kilka lat temu. Wtedy też jakoś specjalnie nie rozglądałem się za innymi opcjami, przez przypadek trafiłem na taką modyfikację, a że nie wychodziło drogo to zmieniłem. Niedawno musiałem też kupić nowy zacisk, bo jeden się rozszczelnił, mimo, że rower nie był dużo używany ostatnio.

Napisano (edytowane)

W tym Tribanie RC120 masz napęd jednorzędowy? Tam fabrycznie nie było przypadkiem 2x8? Jak masz korbę wymienioną na jednorzędową to albo musisz zamontować prowadnicę łańcucha albo zębakę NW (Narrow-Wide) w korbie (jeśli jest wymienialna).

Poprawę hamowania może dać wymiana pancerzy hamulców na niskokompresowalne, np. Jagwire takie ma. Innym rozwiązaniem jest wymiana zacisków na mechaniczno-hydraulicze - tańcza opca to kupno takich na Aliexpress za około 200-300 zł za komplet, droższa wersja to kupno TRP HY/RD ale nowe kosztują około 600 zł i około 400 zł na olx.

Tu masz temat o hamulcach: 

Wszystkie takie modyfikacje mogą się okazać w konsekwencji droższe niż kupno innego roweru, który ma wszystko czgo potrzebujesz. Więc jeździj tym co masz, ciesz się jazdą, zbieraj na nowy rower i wymień ten co masz na coś lepszego w przyszłości. Ja miałem na początku bieda-grawela Tribana 100, delikatnie go ulepszyłem (wymiana napędu na 2-rzędowy najtańszym możliwym kosztem), jeździłem, zbierałem kasę a po dwóch latach sprzedałem i kupiłem grawela, który już ma wszystko co taki rower współcześnie mieć powinien, czyli hydrauliczne hamulce, sztywne osie, karbonowy widelec i dobry napęd (w moim przypadku GRX 2x10)

Edytowane przez Greg1