miki11 Napisano wczoraj o 08:31 Napisano wczoraj o 08:31 W ciągu może 2 lat dwa razy powtórzył się podobny scenariusz. Podczas dość szybkiej jazdy (ale bez wygłupów) tylne koło opuściło swój posterunek i nastąpiło hamowanie czterema literami. Rower już nie najmłodszy, ale dość dobrej jakości (Mongoose Tyax 26"), koło na samozamykacz. Niby przy zamykaniu trzyma jak należy. Pamiętam też, że ze 2-3 lata temu w tym kole pękła oś zamozamykacza. Wydało mi się to dość dziwne, ale nie kombinowałem, kupiłem kolejny samozamykacz i jeździ od tamtej pory dość dużo. Wracając do problemu, czy zastąpienie samozamykacza dwiema śrubami z szerszymi podkładkami zwiększy pewność mocowania koła w widelcu? Wiem, że stracą możliwość demontażu bez narzędzi, ale jednak bezpieczeństwo jest najważniejsze. A może macie jakiegoś innego tip'a? Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 08:55 Napisano wczoraj o 08:55 Zastąpienie szybkozamykacza śrubą nie usunie przyczyny wypadania koła. Należy sprawdzić czy haki są proste, jest to prawdopodobna przyczyna luzowania się koła. Tu jest opisane jak się to robi: https://www.parktool.com/en-int/blog/repair-help/dropout-alignment Można znaleźć serwis z narzędziami parktoola lub wykonać zamienniki z wysokiej jakości prętów gwintowanych. Cytuj
miki11 Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Dzięki za informacje, chyba trzeba się temu przyjrzeć. Cytuj
marvelo Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, miki11 napisał: Pamiętam też, że ze 2-3 lata temu w tym kole pękła oś zamozamykacza. Jakiej marki był ten szybkozamykacz i jakiego typu? Dla mnie numerem jeden są zaciski Shimano (lub tego typu, czyli takie z wewnętrznym mimośrodem). Działają bardzo płynnie (zwłaszcza te z grupy XT lub wyżej) i mocno trzymają koło. Nie ma tam żadnych plastikowych podkładek, dużo trudniej się brudzą w kluczowych punktach tarcia. Cytuj
miki11 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu W tej chwili głowy już nie dam, ale jak siebie znam, to pewnie miał w nazwie Shimano. Nie ma tu żadnych plastików. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi