miki11 Napisano wczoraj o 08:31 Napisano wczoraj o 08:31 W ciągu może 2 lat dwa razy powtórzył się podobny scenariusz. Podczas dość szybkiej jazdy (ale bez wygłupów) tylne koło opuściło swój posterunek i nastąpiło hamowanie czterema literami. Rower już nie najmłodszy, ale dość dobrej jakości (Mongoose Tyax 26"), koło na samozamykacz. Niby przy zamykaniu trzyma jak należy. Pamiętam też, że ze 2-3 lata temu w tym kole pękła oś zamozamykacza. Wydało mi się to dość dziwne, ale nie kombinowałem, kupiłem kolejny samozamykacz i jeździ od tamtej pory dość dużo. Wracając do problemu, czy zastąpienie samozamykacza dwiema śrubami z szerszymi podkładkami zwiększy pewność mocowania koła w widelcu? Wiem, że stracą możliwość demontażu bez narzędzi, ale jednak bezpieczeństwo jest najważniejsze. A może macie jakiegoś innego tip'a? Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 08:55 Napisano wczoraj o 08:55 Zastąpienie szybkozamykacza śrubą nie usunie przyczyny wypadania koła. Należy sprawdzić czy haki są proste, jest to prawdopodobna przyczyna luzowania się koła. Tu jest opisane jak się to robi: https://www.parktool.com/en-int/blog/repair-help/dropout-alignment Można znaleźć serwis z narzędziami parktoola lub wykonać zamienniki z wysokiej jakości prętów gwintowanych. Cytuj
miki11 Napisano wczoraj o 10:31 Autor Napisano wczoraj o 10:31 Dzięki za informacje, chyba trzeba się temu przyjrzeć. Cytuj
marvelo Napisano wczoraj o 11:24 Napisano wczoraj o 11:24 2 godziny temu, miki11 napisał: Pamiętam też, że ze 2-3 lata temu w tym kole pękła oś zamozamykacza. Jakiej marki był ten szybkozamykacz i jakiego typu? Dla mnie numerem jeden są zaciski Shimano (lub tego typu, czyli takie z wewnętrznym mimośrodem). Działają bardzo płynnie (zwłaszcza te z grupy XT lub wyżej) i mocno trzymają koło. Nie ma tam żadnych plastikowych podkładek, dużo trudniej się brudzą w kluczowych punktach tarcia. Cytuj
miki11 Napisano wczoraj o 11:27 Autor Napisano wczoraj o 11:27 W tej chwili głowy już nie dam, ale jak siebie znam, to pewnie miał w nazwie Shimano. Nie ma tu żadnych plastików. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi