Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W ciągu może 2 lat dwa razy powtórzył się podobny scenariusz. Podczas dość szybkiej jazdy (ale bez wygłupów) tylne koło opuściło swój posterunek i nastąpiło hamowanie czterema literami. Rower już nie najmłodszy, ale dość dobrej jakości (Mongoose Tyax 26"), koło na samozamykacz. Niby przy zamykaniu trzyma jak należy. Pamiętam też, że ze 2-3 lata temu w tym kole pękła oś zamozamykacza. Wydało mi się to dość dziwne, ale nie kombinowałem, kupiłem kolejny samozamykacz i jeździ od tamtej pory dość dużo. Wracając do problemu, czy zastąpienie samozamykacza dwiema śrubami z szerszymi podkładkami zwiększy pewność mocowania koła w widelcu? Wiem, że stracą możliwość demontażu bez narzędzi, ale jednak bezpieczeństwo jest najważniejsze. A może macie jakiegoś innego tip'a?

Napisano

Zastąpienie szybkozamykacza śrubą nie usunie przyczyny wypadania koła.

Należy sprawdzić czy haki są proste, jest to prawdopodobna przyczyna luzowania się koła.

Tu jest opisane jak się to robi:

https://www.parktool.com/en-int/blog/repair-help/dropout-alignment

Można znaleźć serwis z narzędziami parktoola lub wykonać zamienniki z wysokiej jakości prętów gwintowanych.

Napisano
2 godziny temu, miki11 napisał:

Pamiętam też, że ze 2-3 lata temu w tym kole pękła oś zamozamykacza.

Jakiej marki był ten szybkozamykacz i jakiego typu?

Dla mnie numerem jeden są zaciski Shimano (lub tego typu, czyli takie z wewnętrznym mimośrodem). Działają bardzo płynnie (zwłaszcza te z grupy XT lub wyżej) i mocno trzymają koło. Nie ma tam żadnych plastikowych podkładek, dużo trudniej się brudzą w kluczowych punktach tarcia.