Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktoś ma jakąś wiedzę, albo lepiej doświadczenia z mieszaniem napędów 12rz. Shimano. Konkretnie mam na myśli manetki MTB w połączeniu z przerzutkami, mechanizmem korbowym i kasetą szosa ?

Napisano

Chyba nie znajdziesz przerzutki mtb 12rz. która będzie współgrać z kasetą o tak małych największych zębatkach jakie występują w szosie.

Manetka mtb przód powinna zatrybić z przerzutką przednią szosową ale będzie brak trymowania. Co konkretnie chcesz uzyskać? co z czym połączyć?

Napisano
21 godzin temu, kniaz napisał:

czy ktoś ma jakąś wiedzę, albo lepiej doświadczenia z mieszaniem napędów 12rz. Shimano. Konkretnie mam na myśli manetki MTB w połączeniu z przerzutkami, mechanizmem korbowym i kasetą szosa ?

Jeneralnie to 12rz shimano to jest Di2, więc opcji nie ma, bo chyba XTR/XT Di2 to trochę relikt przeszłości. Co do mechaniki, to jedyne 12rz shimano to 105, które, zdaje się, działa w systemie szosowym shimano, więc 12 rzędowych manetek flat-bar nie ma.

12 rzędowe manetki MTB shimano w połączeniu z klasyczną 10 rzędową przerzutką pod 3x10 ogarniają 12 rzędowe szosowe kasety. Mam dwa rowery z takim ustawieniem. Jest to trochę dzierg, ale działa. Co do przedniej przerzutki, to już w ogóle problem, bo szosowe i górskie się nie lubią. Jedyne co mnie się udało jako tako ustawić to szosowe klamki do przerzutki MTB na 2xX.

Co konkretnie chcesz uzyskać?