Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dwa tygodnie temu udało się kupić dla przyjaciółki o wzroście 153 cm sensownego gravela. To jest katastrofa, nie ma graveli dla niskich osób, jedynie stalowy i brzydki jak noc dla kobiety Marin Four Corners  na 27.5 albo składanie Surly o bardzo małej bazie kół i na kołach 26. Poza tym najmniejszego Marina na Europę dali 2-3 sztuki! Dzwoniłem wszędzie. Można zamawiać takie małe rowery, ale za kilkanaście tysięcy w Niemczech itd. To jakąś masakra.

Jakimś cudem znalazłem tego Polygona jedną sztukę w magazynie holenderskim, sprowadziłem go przez znany sklep białostocki. Nie było pewności, czy ten rower jest w tamtejszym magazynie, były opóźnienia. Jak w końcu karton przyjechał, to mi się z ulgi ręce trzęsły.

Rozmiar S jest dedykowany dla rowerzystów od 150 cm z mostkiem o zasięgu 50 przy główce 70 stopni, a i tak musiałem władować najwyższy na rynku mostek o zasięgu 50 i wzniosie 30, żeby pozycja była ok. Dodatkowo kupiłem chiński regulowany mostek, który przy zasięgu 50 ma wznios 50, na wszelki wypadek. Do tego kierownica o wysięgu zaledwie 50 i dropie 80 - najbardziej kompaktowa, jaka jest chyba na świecie. Z takim zestawem możemy się komfortowo bawić w ustawienie pozycji.

Rower ma koła 28, turystyczną geometrię i milion wszelkich mocowań, jest na Apexie 1 z korbą 165. Ma sztywne osie, carbonowy wideł I chyba taper, czyli jest git. Koła w miarę lekkie 25 mm, opony wymieniłem na Gravellingi 43 SS. Jest jeszcze wielki zapas. Użytkowniczka zachwycona.

Piszę to, by wyrazić rozgoryczenie, że niscy rowerzyści są fatalnie traktowani przez rynek. Ja na szczęście mam jakąś tam wiedzę i wiedziałem, jakich szukać kierownicy i mostka, ale ktoś zielony w temacie i niski  jest skazany na mordęgę albo na MTB,  bo w tym segmencie wybór jest większy.

Edytowane przez Miro1970