Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam gravela w zakresie 6k-8k pln.

To ma być drugi rower (jako uzupełnienie szosy) - w celu rozszerzenia "mapy", jazdy w zimie i być może jakiś 2-3 dniowych wypadach z sakwami.

Dla referencji odnośnie ramy moja obecna szosa to Cube Attain GTC rozmiar 60 (ma już dobre 8 lat, ale zakładam, że geometria się jakoś kosmicznie nie zmieniła do obecnych modeli)

Najchętniej GRX - 1x11/1x12, 2x12.

Rama aluminium (szosa już jest w karbonie, chcę, żeby gravel był jednak bardziej solidny z możliwością zapięcia sakw bez obaw)

Mam około 198-200 cm wzrostu.

Rozważam:

Kellys Soot 70 (rama 59 cm) grx 1x11

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-soot-70-pd42882/?v_Id=231326

Cube Nuroad Race grx 2x12

https://allegro.pl/oferta/cube-nuroad-race-61cm-xl-grey-and-black-gravel-grx-580200-2x11-15663804205

"Wyglądowo" bardziej siedzi mi Cube (szukam czegoś w stonowanych kolorach: szary, czarny, biały, bordowy - powód może niekoniecznie bardzo poważny, ale chcę, żeby kolorystycznie to działało z ciuchami, z którymi mam na szosę).

Z drugiej strony zastanawiam się czy ten napęd 2x12 nie będzie jednak bardziej awaryjny na szutrze? Z trzeciej strony wiem, że w zakresie między 2x12 a 1x11 jest jednak różnica i pytanie czy "pod górę" nie zabraknie trochę przełożenia.

Kellys też zdecydowanie tańszy...

Pomóżcie proszę - będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady - także w kwestii geometrii ramy, bo nie mam w gravelach żadnego doświadczenia.

Napisano

Mi osobiście akurat ten zielony Kellys się podoba - mam mtb Kellys Gate 30 bodajże z 2020 czy 2021 roku w takim kolorze. Ale ze względu na napęd wybrałbym Cube - jesteś przyzwyczajony do ciasnego stopniowania w szosie więc na pewno na plus będzie także "ciaśniejsze" stopniowanie 2x12 niż 1x11 w Kellysie. Nie zabraknie Ci też w Cube miękkich przełożeń pod górkę. Dlaczego napęd 2x12 mbyć bardziej awaryjny na szutrze? Chodzi o zapychanie się błotem przedniej przerzutki? Ja mam co prawda GRX 2x10 w swoim grawelu (Kellys Soot 50 w smutnym szarym kolorze) ale nigdy nic mi się nie zapchało. Faktem jest też, że nigdy nie jeździłem aż w tak ekstremalnych warunkach, żeby oblepiało wszystko błotem jak co niektórzy tutaj na forum...

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

Dlaczego napęd 2x12 mbyć bardziej awaryjny na szutrze? Chodzi o zapychanie się błotem przedniej przerzutki? Ja mam co prawda GRX 2x10 w swoim grawelu (Kellys Soot 50 w smutnym szarym kolorze) ale nigdy nic mi się nie zapchało. Faktem jest też, że nigdy nie jeździłem aż w tak ekstremalnych warunkach, żeby oblepiało wszystko błotem jak co niektórzy tutaj na forum...

@Greg1 dokładnie - sporo tego pojawia się na forum.

Argumenty, które podałeś jak najbardziej mają sens - dzięki.

A jakieś spostrzeżenia w kontekście geometrii?

Napisano

Na Nuroadzie jeździłem tylko chwilę po sklepie więc nie mam porównania ale sądząc z porównania geometrii ze strony Compare: 2023 Kellys Bikes Soot 50 L vs 2024 CUBE Bikes Nuroad Race L - Bike Insights wychodzi, że Cube będzie nawet bardziej rekreacyjny niż Kellys bo ma trochę wyżej główkę ramy, pozycja będzie dość wyprostowana (niestety nie ma w bazie danych geometrii Soota 70, myślę, że jest taki sam jak 50 tylko różnią się napędem). Ale z porównywarki geometrii wynika też, że Cube jest trochę dłuższy, co przy Twoim wzroście jest na plus. Ja w porównaniu z Tobą mam "tylko" 183 cm i będąc na granicy rozmiarów wybrałem większy, czyli L bo chciałem mieć wyżej mostek i bardziej wyprostowaną pozycję ale musiałem dać 2 cm krótszy mostek bo byłem za bardzo wyciągnięty

image.thumb.png.754e654eb4c05b3709d70a89b4fdcb94.png

• +1 pomógł 1
Napisano
18 godzin temu, Greg1 napisał:

szosie więc na pewno na plus będzie także "ciaśniejsze" stopniowanie 2x12 niż 1x11 w Kellysie

Jest odwrotnie. W szybszych przełożeniach 1x11 jest ciaśniejszy niż 2x12.

Napisano

Miałem rowery na 1x11, 1x12 a teraz 2x12. Oczywiście, że 2x12 jest "ciaśniejszy".

Kaseta do 1x11: 11-13-15-17-19-21-24-27-31-35-40

Kaseta do 2x12: 11-12-13-14-15-17-19-21-24-27-30-34

Napisano

No ale z tą kasetą i korbą 40T a więc z najlżejszym przełożeniem 40/36 to raczej odpowiedź na pytanie:

22 godziny temu, ciesielos napisał:

czy "pod górę" nie zabraknie trochę przełożenia

będzie brzmiała: tak, zabraknie

Napisano (edytowane)

Mam około 198-200 cm wzrostu.

Twój wzrost będzie problemem. Duże ramy nie są zbyt popularne. Kellys soot 59cm jak dla mnie będzie zbyt mały. 

Z drugiej strony zastanawiam się czy ten napęd 2x12 nie będzie jednak bardziej awaryjny na szutrze? Z trzeciej strony wiem, że w zakresie między 2x12 a 1x11 jest jednak różnica i pytanie czy "pod górę" nie zabraknie trochę przełożenia.

Jak masz nawet troszkę przyzwoitą kondycję wystarczy przełożenie 1:1. Przy napędzie 2x zaczyna wkurzać ciągła zmian przednią przerzutką i trymowanie, do jazdy gravelowej 1xx taki przyjemniejszy.  

Edytowane przez clavdivs
Napisano
15 minut temu, leejoonidas napisał:

Koniecznie musi być 40T z przodu?

Przypominam, że piszemy o grawelach a nie o mtb. Zresztą, nawet w mtb ludzie więcej jeżdżący po płaskim i lekkim terenie chcą wkładać coś więcej niż fabryczne 30 czy 32T ale niestety często konstrukcja ram nie pozwala na więcej, nawet na 34T już nie mówiąc o 36T, a Ty chcesz do grawela, który z założenia ma być szybki na płaskim i twardym, wsadzić korbę rodem z mtb. A później ludzie płaczą, że na płaskim brakuje im prędkości i że szybko zajeżdżają najmniejsze koronki...

Napisano (edytowane)

Jakieś insynuacje tutaj próbujesz wysnuwać bo nic o korbie MTB nie wspominałem, a do szybkiej jazdy nie jest potrzebna duża zębatka z przodu nawet taka 40T, bo na 36T wyciągam bez trudu na przełaju 40km/h.

Edytowane przez leejoonidas
Napisano
4 godziny temu, clavdivs napisał:

Twój wzrost będzie problemem. Duże ramy nie są zbyt popularne. Kellys soot 59cm jak dla mnie będzie zbyt mały. 

Ok, a jaki masz wzrost?

Jeśli chodzi o Cube to raczej jestem spokojny o ramę, bo tak jak pisałem mam szosę w rozmiarze "60" i jest idealna.

Oprócz wspomnianych Soot 70 i Cube Nuroad Race patrzyłem jeszcze na Sensa Modena Gravel GRX w rozmiarze 59 cm - tylko tam jestem na końcówce rozmiarówki...

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-sensa-modena-grx-pd40257/?srsltid=AfmBOoooU2DR9D1b8gMFbsEpXrLqAkO_XFYTKRWaC74ImYK9dyyyj5xP

image.thumb.png.543d06523902de488bfea2064fafff20.png

Jeśli chodzi o przerzutki - dzięki wszystkim za opinie i merytoryczne wpisy. Myślę, że złapałem jaka jest różnica i że każda opcja ma swoje + i -