Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
poszukuję opon gravelowych. Moje obecne to: "VEE ROCKETMAN SOUPLE 700C" które są okropnie ciężkie i mają bardzo w mojej ocenie agresywny bieżnik, który jest mi zbędny.
Poszukuję czegoś lżejszego pod lekkiego rowerzystę, coś co mógłbym kiedyś zalać mleczkiem. Wyobrażałem sobie, że najlepsze będą dla mnie opony gładkie na środku, ale z bieżnikiem po bokach.
Jeżdżę głównie po asfalcie, ale lubię zjechać na polną drogę/szuter. Oszacowałbym to jako stosunek 65-30-5 (szosa-szuter/polne drogi-las)
Jazda po mokrym "może" mieć miejsce ;) 

Myślałem o tych: https://www.centrumrowerowe.pl/opona-wtb-byway-pd25627/?v_Id=180487 
Tylko nie wiem jaką gęstość oplotu wybrać 120 czy 60
Co sądzicie? Macie coś godnego polecenia? Budżet to powiedzmy do ~250zł za sztukę.

Napisano

Kupowanie opon na wygląd jest zazwyczaj złym pomysłem

Polecam TUFO Thundero HD, szerokości od 36 do 48, bez HD lubią się przebić, szczególnie z dętką w terenie. Na asfalcie całkiem żwawe, szybkie w terenie. Grząski piach i błoto to nie jest ich domena. 

https://cyklomania.pl/szukaj/tufo-opona-gravel-thundero-hd-tr-40x700-czarna.html?search_lang=pl&search=product&string=thundero&search_category=&search_button=

Nawet bardziej polecałbym Specialized S-Works Pathfinder 2Bliss Ready 42 ale nie mogę znaleźć nigdzie do kupienia (nie mylić ze zwykłymi Pathfinder 2Bliss Ready)

Są oczywiście szybsze/lżejsze itd ale zazwyczaj coś za coś, albo większa podatność na przebicie, albo szybko się zużywają.

Napisano

Każdy będzie chwalił i polecał to na czym sam jeździł i co mu się sprawdziło. Jakieś tam pojęcie o oporach toczenia można nabyć po lekturze strony bicyclerollingresistance.com gdzie zobaczymy, że brak biżnika po środku niekoniecznie oznacza, że opona będzie szybsza bo na bardzo wysokim miejscu jest między innymi Continental Terra Speed czy Tufo Thundero, które ten bie znik po środku mają. Z takich semi-slicków jak szukasz, ja jeździłem na Hutchinson Overide 35c i byłem z nich mega zadowolony - bardzo lekkie (330 g) i szybkie, teraz mam Maxxis Receptor 40c i też jest to fajna opona. Miałem też Vittoria Terreno Dry 35c i tej nie polecę bo wydawało mi się, że na asfalcie zamula znacznie bardziej niż Hutchinson a na szutrze bardzo się ślizgała jak tylko było troszkę powierzchniowego, luźniejszego piasku. Receptor przez taki "powierzchniowo czynny" piasek na szutrach czy drogach polnych idzie jak zły

Napisano
27 minut temu, TenSebastian napisał:

Masz na myśli te? https://www.specialized.com/pl/pl/pathfinder-pro-2bliss-ready/p/157870?color=237517-157870&searchText=00019-4413
Tak żebym wiedział za czym się rozglądać. Może gdzieś tutaj lokalnie by mi się je udało dorwać.

Nie te, zwykłe są z innej mieszanki i są cięższe. Nadal są niezłe ale TUFO są lepsze. 

Chodzi o oponę z "s-works" w nazwie

https://etnh.cc/opony-specialized-s-works-pathfinder-ida-na-wyscigi-2/

Napisano

Challenge Getaway oraz Strada Bianca są świetnymi oponami jak się zaakceptuje pewne ich cechy. Głównie są to problemy z zakładaniem i trzymaniem ciśnienia na mleku. Warto poczytać oraz obejrzeć recenzje (choćby na bikeshow) przed zakupem. Ja podchodziłem do nich kilka razy ale finalnie doszedłem do wniosku że stosunek cech negatywnych do pozytywnych wypada (dla mnie) na ich niekorzyść. Gdyby ktoś jednak decydował się na zakup warto poszukać ofert z niemieckich sklepów bo ceny u nas są o około 50% wyższe.

• +1 pomógł 1