XC100S Napisano wczoraj o 08:15 Napisano wczoraj o 08:15 Ministerstwo Klimatu i Środowiska oraz Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej rozpoczęły realizację pilotażowego projektu „Mój rower elektryczny”. https://tulodz.pl/polska-i-swiat/ponad-10-tys-zl-dzieki-dwom-nowym-dotacjom-sprawdz-czy-mozesz-skorzystac/RMGEYGVHAAXq4qjAqJbR Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 09:48 Napisano wczoraj o 09:48 "Wysokość wsparcia pokryje maksymalnie połowę kosztów kwalifikowanych zakupu, jednak nie przekroczy kwoty 2500 zł" to faktycznie szał, będzie sobie można elektroniczną zmieniarkę od SRAMa dokupić 😉 Cytuj
KonradWawa Napisano wczoraj o 12:25 Napisano wczoraj o 12:25 Fajnie, że coś takiego w końcu rusza w Polsce! W Europie to już standard – we Francji dają nawet 4000 € dopłaty, w Niemczech do 30% ceny, a w Holandii rowery elektryczne są tak popularne, że ludzie częściej wybierają je zamiast auta. Nawet w Szwajcarii można zgarnąć dofinansowanie na e-bike’i i rowery cargo. I to działa! Mniej korków, czystsze powietrze (ja dojeżdżam z pod wawy, i w zime i mnie przytyka od syfu, który leci z pieców... ale moze kiedyś bedziemy mieli powietrze jak w szwajcarii 🤪), więcej miejsca na parkingach, a przy okazji człowiek trochę się rusza zamiast kisić się w samochodzie - a czasowo wychodzi mi podobnie Cytuj
XC100S Napisano wczoraj o 12:41 Autor Napisano wczoraj o 12:41 Rowerem do pracy, a gdzie go zostawisz ??? Rowerem do sklepu a … Rowerem do lekarza a … Rowerem do urzędu a … Tak jest w Polsce więc czy będą dopłaty czy … cokolwiek się stanie to i tak te rowery nie spowodują że będzie mniej aut i mniej ludzi w komunikacji miejskiej. Rowery wylądują na balkonach itp Polak rowerem sąsiada nie wku … choć by był drogi bo ten się nie zna na rowerach, auto musi być. Wtedy to tak. Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 13:05 Napisano wczoraj o 13:05 Elektryczny, a dlaczego nie do wszystkich? Spieszę z odpowiedzią! Lobbyści sprzedają elektryki 😁 Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 13:35 Napisano wczoraj o 13:35 Ciekawostka z Katowic. Tutaj Górnośląska Metropolia uruchomiła projekt najmu długoterminowego elektryków. Koszt wypożyczenia na miesiąc to 99 zł. Kaucja zwrotna 1000 zł. https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,31730426,sprawdzilem-jak-sie-jezdzi-rowerem-elektrycznym-z-metropolii.html 1 Cytuj
Przecietny Napisano wczoraj o 14:06 Napisano wczoraj o 14:06 Dlaczego Państwo ma mi dopłacać do moich fanaberii? Jednocześnie podosząc cene tej fanaberii o wartość dopłaty conajmniej, hmm czy My już to przerabialiśmy? AAA przecież to nie jest dopłata dla mnie a dla tego kto sprzedaje, dla mnie będzie dodatkowe obciążenie podatkowe, Dziękuje bardzo, głupi pomysł. Przepraszam za chyba nieco polityczny post. 3 Cytuj
chrismel Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 9 godzin temu, Przecietny napisał: Dlaczego Państwo ma mi dopłacać do moich fanaberii? Jakie Państwo ? Jak kupisz elektryka i dostaniesz te 2500 zł to mi zabiorą żeby Tobie dać. Mało tego. Nie zabiorą mi 2500 tylko pewnie ze 3500 no bo jeszcze są jakieś koszty operacyjne. Kto więc skorzysta ? Pomysłodawcy i urzędnicy. 5 Cytuj
zekker Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 18 godzin temu, XC100S napisał: Rowerem do pracy, a gdzie go zostawisz ??? Rowerem do sklepu a … Rowerem do lekarza a … Rowerem do urzędu a … W wyznaczonym miejscu, w stojaku, garażu, itd. Jak w pracy nie ma, to wiercisz dziurę pracodawcy, żeby się miejsce znalazło. Dobre stojaki wcale nie są takie drogie. Pod sklepami, to już prawie norma, że są stojaki. Przychodnie, to faktycznie przeważnie nie mają. Urzędy u mnie mają, a jak brak, to tak samo drążysz temat, aż postawią. W ostateczności zostają barierki, latarnie itp., byle mieć zapięcie, które to złapie. Cytuj
XC100S Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Normalny erower to minimum 5 tysięcy i Ty byś go zostawił przypiętego do barierki na chodniku ??? Nie szanujesz swoich pieniędzy więc albo ich nie masz albo nie są z Twojej pracy. Kto by zostawił tak ebike i poszedł na 8 godzin do pracy ??? Niech napisze że bez miejsca z monitoringiem, miejsca na rowery z ograniczonym dostępem itp po prostu przypnie rower i pójdzie. Cytuj
Przecietny Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cytat Jakie Państwo ? Jak kupisz elektryka i dostaniesz te 2500 zł to mi zabiorą żeby Tobie dać. Mało tego. Nie zabiorą mi 2500 tylko pewnie ze 3500 no bo jeszcze są jakieś koszty operacyjne. Kto więc skorzysta ? Pomysłodawcy i urzędnicy. Zgadzam się ale wydaje mi się,że to właśnie napisałem, może w nieco zaowalowany sposób ale to miałem na myśli. Pozwoliłem sobie na wyrażenie swojej opinii nie chce na ten temat dyskutować, myślę, że taka dyskusja może prowadzić do niepotrzebnych utarczek słownych. 🙂 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi