Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Pod koniec zeszłego sezonu stałem się posiadaczem roweru Cannondale Topstone 2 L. W poprzednim rowerze (Cannondale Quick CX 3) korzystałem z uchwytu na telefon, który jednocześnie pełnił funkcję zaślepki trzpienia (zdjęcie 1). Chciałbym przenieść to rozwiązanie do nowego roweru, ponieważ mam już kompatybilne akcesoria.

Problem w tym, że po zdjęciu oryginalnej zaślepki w nowym rowerze (zdjęcie 2) okazało się, że brakuje gwintu, w który można by wkręcić śrubę mocującą (zdjęcie 3).

Tymczasowo rozwiązałem to w ten sposób, że nałożyłem nową zaślepkę z mocowaniem na oryginalną, a śrubę przeprowadziłem przez istniejący otwór, dokręcając całość nakrętką (zdjęcie 4). Niestety, przy zdejmowaniu telefonu całość się przesuwa i luzuje, dlatego szukam lepszego rozwiązania.

Podejrzewam, że kluczowa może być wymiana wtyczki kompresyjnej (compression plug). Nie mam w tym doświadczenia, dlatego chciałbym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu. Czy istnieje wersja, która umożliwia wkręcenie śruby od zaślepki z mocowaniem? Na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz wymianie?

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez czterolistny
  • Mod Team
Napisano

W starym rowerze miałeś alu rurę sterową i tradycyjną gwiazdkę. W nowym masz rurę karbonową i nie można tu zamocować zwykłej gwiazdki, tylko trzeba ekspander do rur karbonowych. Musisz zmienić ekspander na taki z mocowaniem pod tradycyjny kapsel, np:

https://rowerplus.pl/adaptery-i-akcesoria-do-sterow/195-xlc-ap-a01-ap-c01-ap-c02-ekspander-do-rur-karbonowych.html

• +1 pomógł 1
Napisano

Tak właśnie myślałem, brakowało mi odpowiednich nazw. Czyli ekspander a nie "wtyczka kompresyjna" 😅
Czy przy demontażu/montażu tego ekspandera trzeba na coś szczególnie uważać? Wiem, że z karbonem trzeba ostrożnie, jest jakaś zalecana siła dokręcania takiego ekspandera?