Daimos77 Napisano Niedziela o 17:54 Napisano Niedziela o 17:54 (edytowane) Hej. Czy istnieje możliwość obniżenia skoku sztycy regulowanej? Mam sztyce o skoku 150mm a potrzebuje żeby wysuwała się maksymalnie na 130mm. Uprzedzając pytania, sztyca jest już wsunięta na maxa do rury podsiodłowej. Edytowane Niedziela o 18:01 przez Daimos77 Cytuj
KSikorski Napisano Niedziela o 18:08 Napisano Niedziela o 18:08 Są sztyce, które mają taką funkcjonalność "wbudowaną". W większości innych sztyc da się ograniczyć skok korzystając z własnej inwencji, ale nie ma na to uniwersalnego przepisu. Zależy od konkretnej konstrukcji, ale zazwyczaj da się zmieścić w 15 minutach na tokarce lub godzinie na drukarce 3D. Cytuj
chudzinki Napisano Niedziela o 21:04 Napisano Niedziela o 21:04 Ja u córek stosowałem sznurówki, ale to było czasowo zanim nie dorosły do pełnego skoku 🙂. 2 Cytuj
Daimos77 Napisano Niedziela o 21:29 Autor Napisano Niedziela o 21:29 @chudzinki jak sznurówki? XD Cytuj
chudzinki Napisano Niedziela o 21:41 Napisano Niedziela o 21:41 Normalnie 😁. Przewlekłem jak pręty od siodełka (tak żeby nie zmieniła pozycji) i do zacisku podsiodłówki. Jest trochę zabawy z ustawieniem długości, ale sprawdziło się doskonale. 2 Cytuj
XYZPV Napisano Niedziela o 21:57 Napisano Niedziela o 21:57 Bez podania modelu sztycy to mało pomogę Oneup się da, nowe sygnowane logiem Canyona się da, BikeYoke się da, pewnie wiele innych też. Cytuj
Daimos77 Napisano wczoraj o 08:28 Autor Napisano wczoraj o 08:28 @XYZPV Ciężko stwierdzić co to za model sztycy 😞 Jest to sztyca montowana w rowerze Raymon FullRay 150E 9.0 SE z logiem Raymona, a kto jest producentem tej sztycy to niestety nie wiem 😕 https://99spokes.com/en-EU/bikes/rraymon/2024/fullray-150e-9.0-se Cytuj
XYZPV Napisano wczoraj o 08:47 Napisano wczoraj o 08:47 (edytowane) Na fotkach wygląda trochę jak konstrukcja Canyona, nie zdziwiłbym się, jakby to było to samo, wtedy się odkreca górna nakrętkę i ustawia taki plastik ząbkowany który jest pod nią. https://www.canyon.com/en-bg/customer-service/mountain/strive/#video=videos-how-to-change-the-travel-on-your-canyon-g5-dropper-seatpost-2022 Edytowane wczoraj o 08:50 przez XYZPV 1 Cytuj
wr81 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) Akurat wczoraj wpadłem na ten filmik, generalnie chyba wszystkie sztyce działają na tej zasadzie jeżeli chodzi o prowadzenie, różnica jest w ilości i szerokości tych prowadnic.. Edytowane 22 godziny temu przez wr81 Cytuj
Daimos77 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu @XYZPV Tylko, że ta moja sztyca jest chyba nierozbieralna, bo ta nakrętka u góry jest jakby całością z dolną częścią... @wr81 O, bardzo ciekawy film Cytuj
zusia Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Może trochę nie w temacie ale dotyczy to sztyc podsiodłowych regulowanych z kierownicy. Wczoraj mierzyłem e-bika. Serwisant stwierdził , że muszę dobrać taki rozmiar ramy aby jeździć wyłącznie na w pełni podniesionej sztycy lub w pełni opuszczonej ( przy zjazdach ). Czy jest tak faktycznie ? czy mogę na stałe jeździć w pozycji sztycy gdzieś pośrodku ? stwierdził, , że jezeli tak zrobię to sztyca się zepsuje. czy to prawda ? czy może jest to związane z rodzajem sztycy typu...hydrauliczna, mechaniczna itd. Dzięki za pomoc Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie wypowiem się o jakiś drogich sztycach, które mają jakieś odpowietrzania itp., bo się nie znam, ale w normalnych absolutnie nic się nie dzieje. Wręcz bym powiedział, że dla samej sztycy jest to zdrowsze, bo jest mniejsza dźwignia jak nie jest w pełni wysunięta. Ale rozmiar ramy i/lub skok sztycy wypadałoby dobrać odpowiedni ze względu na Twoją wygodę. Cytuj
zusia Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dzięki. Czyli w jakiej pozycji powinna znajdować sie sztyca gdy mierzę rower pod siebie ? Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Na samej górze żebyś się nie zastanawiał po podniesieniu czy masz na odpowiedniej wysokości do pedałowania. Cytuj
zusia Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu na samej górze czyli musi być maksymalnie podniesiona ? Rozumiem...i przy tej pozycji sztycy stopa powinna swobodnie oprzeć sie pietą na pedale opuszczonym maksymalnie na dół ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi