Daimos77 Napisano Niedziela o 17:54 Napisano Niedziela o 17:54 (edytowane) Hej. Czy istnieje możliwość obniżenia skoku sztycy regulowanej? Mam sztyce o skoku 150mm a potrzebuje żeby wysuwała się maksymalnie na 130mm. Uprzedzając pytania, sztyca jest już wsunięta na maxa do rury podsiodłowej. Edytowane Niedziela o 18:01 przez Daimos77 Cytuj
KSikorski Napisano Niedziela o 18:08 Napisano Niedziela o 18:08 Są sztyce, które mają taką funkcjonalność "wbudowaną". W większości innych sztyc da się ograniczyć skok korzystając z własnej inwencji, ale nie ma na to uniwersalnego przepisu. Zależy od konkretnej konstrukcji, ale zazwyczaj da się zmieścić w 15 minutach na tokarce lub godzinie na drukarce 3D. Cytuj
chudzinki Napisano Niedziela o 21:04 Napisano Niedziela o 21:04 Ja u córek stosowałem sznurówki, ale to było czasowo zanim nie dorosły do pełnego skoku 🙂. 2 Cytuj
Daimos77 Napisano Niedziela o 21:29 Autor Napisano Niedziela o 21:29 @chudzinki jak sznurówki? XD Cytuj
chudzinki Napisano Niedziela o 21:41 Napisano Niedziela o 21:41 Normalnie 😁. Przewlekłem jak pręty od siodełka (tak żeby nie zmieniła pozycji) i do zacisku podsiodłówki. Jest trochę zabawy z ustawieniem długości, ale sprawdziło się doskonale. 2 Cytuj
XYZPV Napisano Niedziela o 21:57 Napisano Niedziela o 21:57 Bez podania modelu sztycy to mało pomogę Oneup się da, nowe sygnowane logiem Canyona się da, BikeYoke się da, pewnie wiele innych też. Cytuj
Daimos77 Napisano wczoraj o 08:28 Autor Napisano wczoraj o 08:28 @XYZPV Ciężko stwierdzić co to za model sztycy 😞 Jest to sztyca montowana w rowerze Raymon FullRay 150E 9.0 SE z logiem Raymona, a kto jest producentem tej sztycy to niestety nie wiem 😕 https://99spokes.com/en-EU/bikes/rraymon/2024/fullray-150e-9.0-se Cytuj
XYZPV Napisano wczoraj o 08:47 Napisano wczoraj o 08:47 (edytowane) Na fotkach wygląda trochę jak konstrukcja Canyona, nie zdziwiłbym się, jakby to było to samo, wtedy się odkreca górna nakrętkę i ustawia taki plastik ząbkowany który jest pod nią. https://www.canyon.com/en-bg/customer-service/mountain/strive/#video=videos-how-to-change-the-travel-on-your-canyon-g5-dropper-seatpost-2022 Edytowane wczoraj o 08:50 przez XYZPV 1 Cytuj
wr81 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) Akurat wczoraj wpadłem na ten filmik, generalnie chyba wszystkie sztyce działają na tej zasadzie jeżeli chodzi o prowadzenie, różnica jest w ilości i szerokości tych prowadnic.. Edytowane 22 godziny temu przez wr81 Cytuj
Daimos77 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu @XYZPV Tylko, że ta moja sztyca jest chyba nierozbieralna, bo ta nakrętka u góry jest jakby całością z dolną częścią... @wr81 O, bardzo ciekawy film Cytuj
zusia Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Może trochę nie w temacie ale dotyczy to sztyc podsiodłowych regulowanych z kierownicy. Wczoraj mierzyłem e-bika. Serwisant stwierdził , że muszę dobrać taki rozmiar ramy aby jeździć wyłącznie na w pełni podniesionej sztycy lub w pełni opuszczonej ( przy zjazdach ). Czy jest tak faktycznie ? czy mogę na stałe jeździć w pozycji sztycy gdzieś pośrodku ? stwierdził, , że jezeli tak zrobię to sztyca się zepsuje. czy to prawda ? czy może jest to związane z rodzajem sztycy typu...hydrauliczna, mechaniczna itd. Dzięki za pomoc Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie wypowiem się o jakiś drogich sztycach, które mają jakieś odpowietrzania itp., bo się nie znam, ale w normalnych absolutnie nic się nie dzieje. Wręcz bym powiedział, że dla samej sztycy jest to zdrowsze, bo jest mniejsza dźwignia jak nie jest w pełni wysunięta. Ale rozmiar ramy i/lub skok sztycy wypadałoby dobrać odpowiedni ze względu na Twoją wygodę. Cytuj
zusia Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dzięki. Czyli w jakiej pozycji powinna znajdować sie sztyca gdy mierzę rower pod siebie ? Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Na samej górze żebyś się nie zastanawiał po podniesieniu czy masz na odpowiedniej wysokości do pedałowania. Cytuj
zusia Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu na samej górze czyli musi być maksymalnie podniesiona ? Rozumiem...i przy tej pozycji sztycy stopa powinna swobodnie oprzeć sie pietą na pedale opuszczonym maksymalnie na dół ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi