Magaraszz Napisano Niedziela o 16:51 Napisano Niedziela o 16:51 (edytowane) Cześć. Chciałem spytać ludzi którzy w praktyce (nie toeretycznie) mieli doświadczenia z oponami typu slick i typu teren, a do tego zrobili i jednym i drugim rodzajem swoje "3 grosze" km i mogą podzielić się różnicą jak i komfortem jazdy. Rower na który założone będą opony to HARDTAIL. Waga "jeźdźcy" 80kg, czasem z plecakiem 3-6kg. Mianowicie jeżdżę już spory czas slickami od schwable 26x1.75 po chodniku, ścieżce rowerowej, asfalcie < tu się sprawdzają i jest "przyjemnie" ale też wykorzystuje rower sporo do szutru (drobniejszego jak i do większego) i tu do drobniejszego jeszcz dają rade ale już przy większym jest bleee czyli drgania, niepewność jazdy inaczej komfort klapa. Opony dobijam lecz rzadko jakimś przejazdem po lesie ale tam poprostu one nie mają już racji bytu bo jest jeszcze gorzej niż na tym większym szutrze. Testowałem je w różnej konfiguracji ciśnień i jest faktycznie lepiej przy niskim w "terenie" ale dobicie jest wtedy łatwe, a jazda po "twardym" już nie jest taka jak na "prawidłowym" ciśnieniu. Myślę przejść drastycznie na wymiar 29x2.35-2.40 typu terenowego ale coś lekkiego max 600g. Czy taka zmiana będzie odpowiednia jeśli szukam "zdrowego" kompromisu między tym, a tym sposobem użycia opon? Bo korzystam w przedziale "ROWER BĘDĘ UŻYWAŁ: 60-70% asfalt / lekki teren 20% +/- / ciężki teren (znaczące korzenie, może delikatne chopki) max 20% zazwyczaj 10%" Ciekaw jestem czy przy modelach za okolice 150zł szt. dużo strace do obecnych schwable land cruiser 26x1.75 w jeździe po twardym? Bo wiem że w terenie zyskam niebo, a ziemia bo miałem okazje przejazdu rowerem z kapciem od maxxisa 29x2.35 i to jak się kleił w terenie, było tak bardzo komfortowe że nie mam jak tego porównać do tego jak męczy jazda tymi slickami po takiej nawierzchni. Na opony max chcę przeznaczyć 150zł szt ale dosłownie ani grosza więcej, a wręcz coś jak jest ciekawego za okolice 100zł będzie miło. Edytowane Niedziela o 16:54 przez Magaraszz Cytuj
revolta Napisano Niedziela o 17:22 Napisano Niedziela o 17:22 Roweru mtb z sztywnym widelcem używam jako gravela czyli szutry leśne dukty asfalty , Jeździłem wcześniej (4 tys ) na continental duble fighter lll 2.0 , było bardzo dobrze w sumie bardziej z nudów 😀je zmieniłem niż z potrzeby na continental race king 2.2 też super idą i po szutrze i po asfalcie . Cytuj
KSikorski Napisano Niedziela o 18:12 Napisano Niedziela o 18:12 Do takiego zastosowania w 29 calach polecam Michelin wild racer advanced ultimate. Symboliczny bieżnik, waga 590-600g, cena 135zł za sztukę: https://photos.app.goo.gl/3tv6NKgwP3hfybtd9 https://allegro.pl/oferta/opona-mtb-michelin-wild-racer-29-x-2-25-57-622-zwijana-13984345669 Cytuj
Magaraszz Napisano Niedziela o 18:36 Autor Napisano Niedziela o 18:36 Dzięki za propozycje. Te michelin z racji wagi i ceny bardzo do mnie trafiają mogę spytać z ciekawości przy moich zastosowaniach, nie hamując nigdy gwałtownie na ile KM posłużą mi takie opony w sensie "terenowe" wiadomo +/- bo nikt wróżbita nie jest. Co do szerokości myślałem o 2.35-2.40 bo ta lekko mniejsza szerokość pociągnie za sobą na bank mniejszy obwód jak i pojemność powietrza w oponie, może nie patrzeć na to w ogóle przy swoich zastosowaniach i mimo mniejszej szerokości sam rodzaj teren vs slick będzie wystarczająco podwyższał komfort z jazdy i śmiało kupować 2.2? Bo jeśli tak to może nawet jakieś 2.10-2.15 kupić i będę i tak zadowolony, a łatwiej będzie nie przekraczać w propozycjach tych 600 gram? Cytuj
revolta Napisano Niedziela o 20:17 Napisano Niedziela o 20:17 2.0 to już spory i komfortowy balon . „ ścieranie „ opony zależy od wielu czynników , mieszanka gumy , waga jeźdźca , przyspieszenie , hamowanie , teren w jakim się poruszasz . Cytuj
Magaraszz Napisano Niedziela o 20:21 Autor Napisano Niedziela o 20:21 U mnie chyba sam typ "terenowy" opony zrobił taką różnice. Tak mi się wydaje ale może wielkość opony też zrobiła takie wrażenie. "ROWER BĘDĘ UŻYWAŁ: 60-70% asfalt / lekki teren 20% +/- / ciężki teren (znaczące korzenie, może delikatne chopki) max 20% zazwyczaj 10%" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi