Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mogę kupić nowy rower na raty w Centrum Rowerowym lub używany z placu, na placu spodobał mi się Kalkhoff agattu city a w sklepie Romet gazela 5, ewentualnie KROSS trans 2.0, pierwszy wiadomo używany to najtańszy, czy ktoś coś podpowie? Jeżdżę raz w tygodniu po kilkadziesiąt km, asfalt i las :)

IMG_3471.jpeg

IMG_3420.png

IMG_3417.png

Napisano (edytowane)

Wszystkie te rowery mają bardzo podobne podzespoły (używany to nie wiadomo tak naprawdę co tam jest ale pewnie podobnie jak kross).

1. Najsłabiej wypada kross (według mnie bardzo słabo jak za taką cenę, żeby sensownie to grało to minimum kross trans 4.0 lub kilkuletni używany)

2. Kalkhoff agattu city to mniej więcej grupa acera i coś na tym poziomie więc też bez rewelacji jeżeli w tylnym napędzie jest kaseta to wypada lepiej od krossa jeżeli jest wolnobieg to bieda jak u krossa. (wróżę różdżką ze zdjęcia nie mam pojęcia co tam jest 🙂 )

3. Oxfeld TR-7 wypada lepiej niż dwa powyższe, trochę aż za dobrze jak na tą cenę, ciekawe gdzie oni ucięli kilka stówek PLN że taka cena, acera, alivio i hamulce tarczowe hydrauliczne z najniższej półki, całkiem OK. Prawdopodobnie piasty i rama bardzo bardzo tania. (nie był na liście ale sprawdziłem go przy okazji)

3. Romet gazela 5 lepiej niż kross ale niewiele lepiej coś na poziomie drugiego może ale słabiej niż oxfeld.

Rowery zbliżone do siebie jeżeli chodzi o części i szczerze jakbym miał wybierać to kupiłbym za troszkę więcej lub wybrałbym najładniejszy z wyglądu 🙂

Edytowane przez Seb
Napisano

Więc jaki trekking będzie dobry. Też zastanawiałam się nad powyższymi ale mam coraz większe wątpliwości. Nie jestem cyklistką przez wielkie C ale nie chcę kupić byle czego. Laik też ze mnie co do osprzętu. Dlatego radzę się doświadczonych.