Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim!

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego roweru szosowego i trafiłem na ofertę na OLX, która wydaje mi się bardzo interesująca. Rower wygląda na zadbany, a cena jest przystępna, ale nie mam doświadczenia w zakupie używanych szosówek, więc wolałbym upewnić się, czy to dobra opcja.

Link do ogłoszenia: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-romet-huragan-4-CID767-ID13PFLV.html

Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu roweru? Czy model, osprzęt i cena wyglądają rozsądnie? Może ktoś miał doświadczenia z tym konkretnym modelem i może się podzielić opinią?

Będę wdzięczny za wszelkie rady! 🚴‍♂️

Napisano

Całkiem spoko oferta, jeśli jeszcze utargujesz stówkę i zapłacisz równe 2000 zł to będzie jeszcze lepiej. Tiagra jest bardzo przyzwoitym napędem, niezbyt też drogim w ewentualnym serwisie czy wymianie (oczywiście piszę tylko o kasecie, przerzutkach i łańcuchu, korba i klamkomanetki kosztują trochę więcej ale ich się nie wymienia zbyt często). Ja jesienią kupiłem sobie dla zabawy Krossa Vento 3.0 na Sorze i żeby zobaczyć czy mi się spodoba szosa (miałem już grawela i mtb)  i jeśli miałbym wtedy w okolicy taką ofertę jak ten Huragan na Tiagrze to bym dołożył te 300 zł. 

Jak zawsze przy rowerach używanych musisz sprawdzić napęd czy nie jest zajechany (najlepiej poznać czy zębatki w kasecie nie są "rekinkami"), czy nie ma luzów (łożyska w główce ramy, w supporcie) czy koła kręcą się równo, czy nie są scentrowane, jak wchodzą biegi, czy zmiana jest płynna, w jakim stanie jest owijka, rama, klocki hamulcowe. Większość z tych żeczy, nawet jak coś tam delikatnie niedomaga można niedrogo wymienić czy wyregulować ale musisz to wyłapać i mieć jako kartę przetargową przy negocjacjach

Napisano

Rozmiarówka huraganów jest dziwna. Jeżeli masz ok. 180 cm wzrostu i będziesz miał jakiś sklep w pobliżu (huragany są dość popularne w sieci prorowery), to dla świętego spokoju przymierz w sklepie ramę 56cm.

W Huraganie 2 2023 najsłabszymi rzeczami jakie mam są łańcuch i miękkie rawki (obręcze), ale da się z tym żyć - przy całości ceny nie mam co marudzić.

P. S. Jak nie jesteś fanatykiem, to hamulce szczękowe i osie qr są bardzie wdzięczne na trasie, jak będziesz zmieniał pękniętą dętkę. A to masz w tej używce. :D

Napisano
Cytat

hamulce szczękowe i osie qr są bardzie wdzięczne na trasie, jak będziesz zmieniał pękniętą dętkę

@zate mógłbyś rozwinąć swoją dość interesującą myśł? Jedną z zalet sztywnych osi jest właśnie to, że po zdjęciu koła jak je zakładaz ponownie zawsze trafia w to samo miejsce, nie ma możliwości, że przez przypadek, pośpiech (np. wymiana dętki w niekorzystnych warunkach pogodowych - dwa tygodnie temu tak miałem: +1 st. C, mżawka i waitr) zaciśniesz QR-em koło troszkę krzywo i że będzie ci biło czy obcierało o hamulce. Poza tym jak masz hamulce szczękowe to nie przeciśniesz przez nie napompowanej opony, musisz albo spóścić trochę powietrza albo rozsunąć je specjalną dźwigienką (która jest w hamulcach szosowych ale nie w v-brake). Przy hamulcach tarczowych nie musisz tego robić. Więc Twój wpis jest mówiąc delikatnie jakąś totalną bzdurą, no chyba, że o czymś nie wiem :)

• +1 pomógł 1
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

@Greg1 mówisz, że od 1927 ludzie nie potrafili założyć kół i im zawsze biły po hamulcach?

No dobra, nie wiem kiedy dokładnie użyto tego w kołach rowerowych, ale...

https://bikerecyclery.com/1950s-campagnolo-gnutti-rear-quick-release-skewer-dogbone-frankenstein-1940s-1950s-flat-blade-exc/

Czyli niech będzie, że od lat 40-stych ubiegłego wieku koła waliły wszystkim po hamulcach aż do czasu przeniesienia tarcz, które np. świetnie się sprawdzały w motocyklach, do rowerów. Tak, trzymajmy się tego, że to ja tu wypisuję bzdury.

Cytat

Poza tym jak masz hamulce szczękowe to nie przeciśniesz przez nie napompowanej opony

Również i Tobie nie odmawiam prawa do jazdy na grawelowych oponach w szosówce.

Osie QR po prostu nie wytrzymają przeciążeń, które które generują tarcze. I nie przeszkadza mi, że uznajesz to za bzdurę. I rzeczywiście tarcze wymagają większej precyzji przy zakładaniu koła.

Tak, też tydzień temu zmieniałem dętkę na trasie w nieco przyjemniejszej temperaturze. Zgadnij, ile imbusów musiałem wieźć ze sobą tylko dlatego, że chciałem nakręcić parę (-dziesiąt) kilometrów.

Edytowane przez zate
  • Haha 1
Napisano
Cytat

Przez szczęki shimano niektóre 28c nie przechodzą.

Kupiłeś rower za 2,5K. Dokupujesz do niego nie jakiś element hamulców - tłoczek, uszczelkę, albo jakąś podkładkę, których jest trochę rodzajów, i się nie mylisz. Nie mylisz też płynu do hamulców, bo też jest więcej rodzajów (w jakimś wątku odnotowałem nawet dyskusję o zgodności  dot 3.1 z 5). Nic z tych rzeczy. Ty kupujesz rower szosowy i kupujesz do niego najbardziej niektórą oponę 28c za 50PLN właśnie po to, byś nie mógł jej założyć i mógł nabić posta. Masz prawo. Powodzenia!

Strade Bianche to nie mój poziom. Krajowe dziurawe drogi i 25c zupełnie stykają. Mi. Ty rób, co chcesz.

P.S.622/14 anyone?

• Haha 1
Napisano
59 minut temu, zate napisał:

Kupiłeś rower za 2,5K

Nie kupiłem. 

Godzinę temu, zate napisał:

Dokupujesz do niego nie jakiś element hamulców - tłoczek, uszczelkę, albo jakąś podkładkę, których jest trochę rodzajów, i się nie mylisz

Potrafię czytać i korzystać z dokumentacji technicznej więc się nie mylę ani nie kupuję niewłaściwych części, nigdy.

Nie mylisz też płynu do hamulców, bo też jest więcej rodzajów (w jakimś wątku odnotowałem nawet dyskusję o zgodności  dot 3.1 z 5). Nic z tych rzeczy.

Shimano będące absolutnym liderem rynku działa na oleju mineralnym, nie widzę problemu. Poza tym dokumentacja techniczna wszystko ci powie.

Ty kupujesz rower szosowy i kupujesz do niego najbardziej niektórą oponę 28c za 50PLN właśnie po to, byś nie mógł jej założyć i mógł nabić posta. Masz prawo. Powodzenia!

Jeśli ultrasport, chyba najpopularniejsza opona szosowa w tym kraju, w najpopularniejszym rozmiarze 28c jest dla ciebie "najbardziej niektóra" to wyłącznie twój problem.

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, zate napisał:

Również i Tobie nie odmawiam prawa do jazdy na grawelowych oponach w szosówce.

Etrto 622x13, 700x23 wchodzi ciasno przy typowych dual pivot Shimano, dlatego jest z boku dźwignia luzująca naciąg. Etrto 622x19, 700x23 nie ma problem ;)

18 godzin temu, zate napisał:

@Greg1 mówisz, że od 1927 ludzie nie potrafili założyć kół i im zawsze biły po hamulcach?

Nie wychylał bym się tak, bo kiedyś nadejdzie ten moment, że źle zaciśniesz  koło, no chyba , że migusiem wskoczysz na trenażer i będziesz oglądał deszczu za oknem  ;)

Edytowane przez kaido2