Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Szukam swojego pierwszego "świadomego" roweru. Rok temu po sporej przerwie zacząłem jeździć i odgruzowałem mojego starego MTB. Zazwyczaj miałem słomiany zapał, ale w końcu złapałem bakcyla i na ten sezon szukam czegoś innego.

Szukam fitnessa/gravela z prostą kierownicą dla dwumetrowca. Jeżdzę głównie po ścieżkach, asflacie za miastem + czasami jakiś las i szuterek, żadnego ciężkiego terenu. Na ten moment robię trasy do 40-45 km, ale planuję dłuższe trasy na ten sezon. Z racji na wzrost, rynek jest trochę okrojony, ale wpadły mi w oko trzy rowery, prośba o opinię i pomoc.

1) Marin DSX 1 - https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-marin-dsx-1-2024 - z racji na wzrost, potrzebna będzie pewnie modyfikacja z mostkiem (100-110 mm), ale nie jest to problem.

2) Giant Escape 1 - https://sprint-rowery.pl/rower-fitness-giant-escape-disc-1-2023.

3) Trek FX-2 https://sprint-rowery.pl/rower-fitness-trek-fx-2-gen-4

Z góry dzięki za pomoc. :)

Napisano (edytowane)

Porównując tabelę z geometrią, to Marin w rozmiarze XL jest zdecydowanie większy od Gianta w rozmiarze XL. Reach większy o 12mm, Stack większy o o 16mm. Różnią się mostkiem, Marin ma 70mm a Giant 100mm.

Trek ma bardzo ubogi napęd i nie jest dostępny w Twoim rozmiarze, nie rozpatrywałbym.

Marin wygrywa sztywnymi osiami i brak nietypowych wynalazków jak d-fuse i overdrive w Giant`cie.

Osobiście brałbym marina, ale giant (biorąc pod uwagę prawie 1000zł niższą cenę) również nie zawiedzie.

Edytowane przez KSikorski
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, KSikorski napisał:

Porównując tabelę z geometrią, to Marin w rozmiarze XL jest zdecydowanie większy od Gianta w rozmiarze XL. Reach większy o 12mm, Stack większy o o 16mm. Różnią się mostkiem, Marin ma 70mm a Giant 100mm.

Trek ma bardzo ubogi napęd i nie jest dostępny w Twoim rozmiarze, nie rozpatrywałbym.

Marin wygrywa sztywnymi osiami i brak nietypowych wynalazków jak d-fuse i overdrive w Giant`cie.

Osobiście brałbym marina, ale giant (biorąc pod uwagę prawie 1000zł niższą cenę) również nie zawiedzie.

Dzięki bardzo za pomoc. Jadę jutro przymierzyć się do jednego i drugiego, ale bardziej idę w stronę Marina.

Cytat

Szukasz "świadomego roweru" i piszesz o gravelu z prostą kierownicą...🤣

Tak. na moje potrzeby to świadomy rower. Nie jestem wyczynowcem, jeżdzę rekreacyjnie po różnych nawierzchniach i po testach jestem w stanie stwierdzić, że baranek jest dla mnie niewygodny.

Cieszę się jednak, że mogłem poprawić Ci humor. :)

Edytowane przez Wilku92