Cico Napisano Czwartek o 16:18 Napisano Czwartek o 16:18 Cześć, zabrałem się za serwis wiosenny roweru. Po demontażu kasety zauważyłem że na wszystkich wypustach bębenka z lewej strony są zarysowania. Rower mam od roku i 5tys km przejechane. Czy tak powinien wyglądać bębenek? Skąd te zarysowania się wzięły? Cytuj
RabbitHood Napisano Czwartek o 16:29 Napisano Czwartek o 16:29 (edytowane) Czy powinien wyglądać? I tak i nie. Czy to w czymś szkodzi - nie, nie szkodzi. Jeździsz siłowo zamiast z wysoką kadencją i kaseta ci się wżyna w bębenek. Edytowane Czwartek o 16:29 przez RabbitHood Cytuj
HSM Napisano Czwartek o 16:29 Napisano Czwartek o 16:29 To jest klasyka gatunku. Penie bębenek jest aluminiowy, więc stosunkowo miękki, więc ostre/twarde krawędzie zębatek robią takie wgnioty... Masz silną nogę 🙂 Co poradzić...? Dokręcać kasetę (lockring) z maksymalnym zalecanym momentem. Jak producent piasty oferuje wymienne bębenki i jest wśród nich taki np. ze stali, to wymienić na stalowy właśnie... Cytuj
Cico Napisano Czwartek o 16:35 Autor Napisano Czwartek o 16:35 Cytat Jeździsz siłowo zamiast z wysoką kadencją i kaseta ci się wżyna w bębenek Właśnie nie, śmigam na kadencji 80-90. Dbam o kolana. Jakie są objawy zużycia bębenka przez kasetę? Cytuj
itr Napisano Czwartek o 17:11 Napisano Czwartek o 17:11 Takie, że po odkręceniu kaseta siedzi zacięta na bębenku, czasem to jedna z małych zębatek, czasem największa po zerwaniu szpilki. Na zdjęciu widać ledwo ślad kasety , moje zębatki wbijały się dużo głębiej. Cytuj
Pietrash Napisano Czwartek o 19:55 Napisano Czwartek o 19:55 Też mam u siebie to samo. Niestety urok aluminiowych bębenków. Na stalowym nie miałem tego problemu. Cytuj
Cico Napisano Czwartek o 20:21 Autor Napisano Czwartek o 20:21 Czy wymiane tego bębenka mogę ogarnąć w ramach gwarancji na rower? Cytuj
cervandes Napisano Piątek o 07:03 Napisano Piątek o 07:03 Oczywiście, że nie. To jest zwykła, najzwyklejsza eksploatacja. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi