Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję roweru elektrycznego do 14000 zł do jazdy po górach. Myślę że full byłby dla mnie dobry z uwagi na problemy z plecami, ale może się mylę.
Wzrost mój to 198 cm więc bardzo mi zależy na rowerze w dużym rozmiarze (XL/XXL). 

Polski sklep musi być

Rozważam na chwilę obecną dwie opcje opcje:

1) Rower górski elektryczny R-Raymon AirRay 12.0 - czarny - sklep Rowerzysta.pl 

2) Rower elektryczny górski Raymon TrailRay 160E 9.0 SE 720Wh black - Sklep PM Bike

Wiem, że podesłane przeze mnie modele to trochę dwie inne bajki, ale z chęcią posłucham zalet i wad obu jeśli ktoś by chciał opisać. Czy ktoś również mógł by się wypowiedzieć do rozmiaru XL rowerów które podesłałem?, te XL w cm wydają się małe. Każdą inną opcję roweru też z chęcią wysłucham.

Napisano

Wadą tego pierwszego jest to, że w sumie nie specjalnie to się w góry nadaje. To znaczy się nadaje ale dla bardzo ale to bardzo wąskiej grupy ludzi i zastosowania w terenie. Za mało prądu, momentu obrotowego by tak rzec banalnie. 

Napisano

Czyli druga propozycja bardziej uniwersalna mam rozumieć? Jakie zalety ma ten pierwszy dla tej wąskiej grupy? Czy znajdę w tych cenach coś lepszego z polskiego sklepu w dużym rozmiarze?

Napisano (edytowane)

To lekki elektryk dla kogoś kto ma koło domu fajne trasy do jazdy/zabawy na krótki 2-3 godzinny wyskok i tyle. Do tego względnie łatwe podjazdy bo na tych innych nie ma odpowiedniego momentu by dłuższy trudniejszy podjazd zrobić bez sporego ubytku prądu. To są te elektryki gdzie czasem trzeba z nimi chodzić taka samo jak z analogiem. W góry na szlak trzeba by planować tak by była opcja podładowania gdzieś w schronie. Inny minus ale dla niektórych plus to niska waga jako taka czyli mniejsza stabilność na zjazdach. 

Ten drugi spoko jak za taką cenę. Marka z tych solidniejszych, brak puszczonych kabli w sterach, wystarczająco mocny.  Minusy dla mnie to nie do końca  dobrany dobrze napęd  na góry ale to idzie zmienić po ewentualnym zakupie. Dla ciebie jak będzie dużo szutrów, nie naprawdę ostrych podjazdów nie musi być fatalnie. 

Edytowane przez Tyfon79
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dziękuję Ci bardzo za konkretną i rozwiniętą odpowiedź. Czy w zamierzonym przeze mnie budżecie jest jeszcze coś godnego do porównanie/do przemyślenia? Czy dużo bym zyskał dokładając do droższych modeli o 3-4 tysiące jak ten: Rower elektryczny górski Trek Powerfly FS 7 625Wh Gen3 2024 prismatic - Sklep PM Bike. I ostatnie jak to jest z tymi rozmiarówkami przy fullach nie widzę praktycznie w rozmiarówkach mojego wzrostu(198 cm), we wszystkich widzę że największe rozmiary kończą swój zakres na 194-195 cm, czy to standard?, raczej dramatu nie będzie przy przekroczeniu o te kilka cm zakresu?

Napisano

Nie martw się kilkoma centymetrami ponad zakres, tylko powerfly to taki trochę trekking na sterydach bardziej niż coś w góry. 

Co do silników to generalnie zawsze powtarzam, że Bosch to Bosch ;). 

Może szukaj na wyprzedażach starszej generacji Treka Rail Gen 4 na Boschu. Wszedł nowy model więc stare powinny być wypychane ze sklepów w obecnym czasie. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Coś Ci wczoraj próbowałem znależć ale nie jest łatwo. W tych tańszych wszędzie ładują z przodu gówniane amory, kable przez stery, ... Jak coś już było to nie ma max rozmiarów albo też na silnikach Yamahy albo Shimano. Najbliżej Treki Rail na Boschach ale nie ma co podchodzić bez +20 tys na koncie. Jak masz rozmiar na tego pierwszego Raymona, kasa ograniczona, jazda rekreacyjna bez szaleństw to go bierz. Faktycznie masz czas to szukaj po kraju Treków i tak warto dołożyć do czegoś solidnego pod względem wykończenia technicznego. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

14 tyś budżet i pierwszy taki rower i pomocy szuka na forum. 
I jeszcze polski sklep. 

Tobie by starczył rower za 8, 9 tyś np do znalezienia na Pepper. 
Polski sklep bo serwis a na gwarancji i tak za regulacje i jakieś zmiany trzeba płacić zwłaszcza w Treku. 

Różnica w cenie starczy na nawet wymianę silnika więc o co chodzi ??? 
Reszty z korzyścią na przyszłość naucz się samemu robić.  

https://www.fitstore24.com/de/giant-reign-e-3-2023 

https://www.sklepbiker.pl/produkt/giant-reign-e-3/ 

Edytowane przez XC100S
  • +1 pomógł 1
Napisano

Nie rozumiem co jest problemem w moim budżecie i pytaniu na forum? Forum jest chyba po to by dostać radę od kogoś bardziej doświadczonego lub inne spojrzenie a nie unosić się dumą i pierwszy lepszy zakup wykonywać. Wracając do zagranicy co jeśli by ją wziąć pod uwagę? Propozycja którą wysłałeś to L, czyli z góry odpada przy moim wzroście. 
Z zagranicy znalazłem takie propozycje:
https://www.bike-discount.de/en/radon-render-al-7.0-625?number=
https://www.bike-discount.de/en/focus-jam2-6.7-1

https://www.bike-discount.de/en/conway-xyron-s-7.9

https://www.bike-discount.de/en/focus-jam2-8.7
Co myślicie o tych opcjach?
I podbijam pytanie o crussis z silnikami pannasonic, warto się w to pchać?

Napisano (edytowane)

Wziałbym radona bo jest na zaufanym silniku i nie ma głupich rozwiązań - czyli linek przez stery ;)

Oczywiście, jest on na totalnie budżetowym osprzęcie ale jednak cena też jest bardzo niska jak na ebike. 

Edytowane przez XYZPV
Napisano (edytowane)

Wybacz pytanie amatora, ale czemu linki przez stery to głupie rozwiązanie? Domyślam się, ale z chęcią wysłucham eksperta.

Edytowane przez Krysiek
Napisano

Wyszukaj na YT i sam dojdziesz do wniosków czy to problematyczne rozwiązanie. 
Dla osoby która daje rower na serwis i samemu nic nie robi to bez różnicy. 
Ja mam i nie narzekam i nie serwisuję u kogoś. 
Wybieraj rower z trzech ostatnich bo kupujesz i jeździsz. 
P.S. 

Gianty były dla pokazania różnicy cen

• +1 pomógł 1
Napisano
11 godzin temu, Krysiek napisał:

czemu linki przez stery to głupie rozwiązanie?

Problem twki w wykonaniu, przechodzą one przez element zwany center ringiem - który od pojawienia się sterów ahead był zawsze wykonany z metalu/aluminium, nie ważne, czegoś, co było twarde i nie "ubijało się" pod naciskiem. W rozwiązaniu firmy Acros zastosowano plastikowe miski i plastikowy center. Efekt? Stery "ubijają się", "układają", no każdy wie jakie plastik ma właściwości, nawet ten najtwardszy łatwo wygnieść od nacisku względem metali. Stery podczas jazdy ciągle przenoszą obciążenia i nabierają luzów, luzy kasujesz dociągając śrubą a one i tak nabierają nowych, później trzeszczenie, strzelanie, w najgorszym wypadku wyłamanie center ringa, tak jak w rowerze mojego znajomego. 

To po prostu nie jest rozwiązanie do MTB a na pewno nie do enduro a już totalnie ktoś odleciał montując to do elektryka. 

• +1 pomógł 3
Napisano

To tylko teoria, w praktyce nie jest tak źle. 
Tym bardziej że to rozwiązanie jest często stosowane i trudno żeby dany model nie wybrać poprzez ten potencjalny „problem”. 

Napisano

Ostatnie pytanie które do was mam to czy powinienem się bać karbonu? Jak dotąd nie miałem roweru z karbonu, a opinie są mieszane. Jedni mówią by się nie martwić i że jest on trwalszy od aluminium, a inni że jeden kamyczek odpryśnie i rama do wymiany. Gdzie jest prawda w tym wszystkim?

Napisano
2 godziny temu, XYZPV napisał:

To po prostu nie jest rozwiązanie do MTB a na pewno nie do enduro a już totalnie ktoś odleciał montując to do elektryka. 

Ciężko tłumaczyć tak ogólnie ludziom, którzy ani nie mają dobrej wiedzy technicznej ani nie użytkują tak jak trzeba. Problem będzie się pogłębiał bo pewnych rozwiązań, działania sił się nie oszuka i trzeba by upłynęło trochę wody w Wiśle by ten debilny patent skończył jak press fit. Każde zwierze musi się sparzyć solidnie czymś by potem tego unikać;)

Co do wyboru za bardzo znowu kominujesz a po drugie jak już to warto podać jak masz zamiar, ile i gdzie to użytkować. Zacznij myśleć i analizować bo na początku dobrze ci szło a powoli wchodzisz w tematykę jak by to ująć delikatnie ludzi co góry widzą na obrazku albo kilka dni na urlopie.  

Napisano (edytowane)

Góry regularnie odwiedzam, obecnie jestem w nich 2 miesiące ciągiem, w ciągu roku spokojnie spędzam w nich między 2 a 3 miesiące. Głównie mowa o dolnym śląsku: Sowie, Karkonosze, Izery. A moje długie rozmyślenia wynikają z tego że chcę dobry sprzęt kupić, nie lubię wydawać pieniędzy bez przemyślania.

Edytowane przez Krysiek
Napisano

Szukając napotkałem jeszcze trzy modele, co o nich myślicie?
https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-giant-trance-x-advanced-e-2-super-cena-xl-16225390361 - budżet przekroczony ale wygląda bardzo dobrze

https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-bulls-e-stream-evo-am-3-29-16603987865 - o brose naczytałem się złych opinii, ktoś potwierdzi

https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-haibike-alltrail-8-rozm-xl-bosch-cx-kiox-17240521333 

Za dalsze i już obecne odpowiedzi bardzo dziękuję 🙂

Napisano

Pierwszy ma klamki do wymiany bo bez „wspomagania” czyli od M6100 muszą być. 
Kolejne są na widelcu RS35 i… ja nie czuję tego i jeszcze z Allegro. 

Dwa ostatnie rowery z Bike Dyscount są tematem dla Ciebie. 
Tak myślę. 
Ja wczoraj odebrałem Radon Render 9 z tego sklepu a rok temu Cube …