Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuje dokładne wymiary mufy suportu w rowerze b’twin ultra 920af. Rama aluminiowa, suport pressfit. Nie chce go póki co rozbierać żeby na własną rękę to zmierzyć. Naturalnie szerokość i średnica. Może ktoś rozbierał i ma w pamięci (chętniej z notatek) rzeczone wymiary. Za wszelkie pomocne informacje dziękuję z góry. 

Napisano

Wystarczy zmierzyć szerokość mufy... a jak już zmierzysz te 86,5 mm, to robisz małą rozkminę i sprawdzasz, ile standardów suportu pasuje pod taką mufę (jak masz wątpliwości, to oceniasz, czy ta Twoja mufa będzie miała wewnętrzną średnicę bardziej 41 mm czy 46 mm):

https://wheelsmfg.com/bb-standards?srsltid=AfmBOop4uMDbn_UlretqVw-kwzpsS-6ofh9J4sZvc5SjeRUCnibbpedE

Nie widząc na oczy roweru, gogglając przez 30 s, mogę przyjmować zakłady, co tam jest. Ty masz pod ręką rower i instrumenty pomiarowe... Do boju!

Napisano (edytowane)

Wiedziałem, po prostu wiedziałem, że trafi się taki uczynny pomocnik. Ale nie spodziewałem się, że już w pierwszym poście (specjalnie nie napisałem w ‚pierwszej odpowiedzi’). Niemniej szanuję kreatywność. I szczerze życzę, żeby przy pytaniu o dawkowanie leków, lekarz specjalista też ci odpowiedział: "weź sobie pan rozkmin w Internecie albo połknij tyle ile uważasz, na oko". Rozkminiacz się znalazł 😑

Edytowane przez SNJ
Napisano

Kolego, nie ukrywam, że w moim wpisie jest nuta złośliwości, bo taki w sumie był zamiar. Po prostu czasem ręce opadają, jak człowiek ma rower pod ręką, miarkę pod ręką, a może nawet suwmiarkę, ma też dokładnie taki sam internet pod ręką co i u mnie, a nie zada sobie w summie odrobiny trudu, żeby zrobić coś samemu. Jak wyżej..., wiem od Ciebie zdecydowanie mniej, nie mam szans zweryfikować swoich przypuszczeń, bo nie stałem nawet obok tego B'twinna, nie widziałem go na żywo, a mimo wszystko odpowiedź znalazłem w 30 s, Pomyśl, ile by zajęło Tobie, gdybyś tylko zechciał...

Napisano

Twoje przypuszczenie, że mam taki rower pod ręką jest wyssane… W dodatku, raz piszesz, że jest to kwestia mierzenia a potem piszesz, że mam ‚rozkminić’ czy jest taki czy taki wymiar. To to jest kwestia mierzenia czy domyślania się (‚rozkminiania’)? 

Menopauza cię męczy czy dawno orgazmu nie miałes skoro taki czepliwy jesteś? To pytanie retoryczne, nie odpowiadaj. 

Napisano

🙂 nie dość, że oczekujesz podania tego na tacy, bez żadnego wysiłku z własnej strony, to jeszcze jesteś... no właśnie, nie kończmy...jakoś złośliwie - po prostu na bakier z elementarną kulturą.

Piszesz, że póki co nie chcesz roweru rozbierać, to nie ściemniaj, że też go widujesz tylko na obrazkach w Internecie,  W zasadzie ten jeden wymiar - 86,5 mm - który można sprawdzić nawet bez rozkręcania jednej śrubki, by wystarczył, a ocena, czy średnica mufy jest większa (46 mm) czy mniejsza (41 mm) zwłaszcza w aluminiowej ramie jest możliwa naprawdę bez dokładnego zdejmowania wymiaru z wewnątrz, posiłkując się pomiarem mufy z zewnątrz.. Ale ok..., teraz Ci się zmieniło, i już nie masz dostępu do roweru. Tylko nawet bez roweru da się logicznie wyciągać wnioski. Nawet jak nie natrafiłeś w sieci, w opisach roweru na te 86,5 mm, to zgadnij Kolego ile jest standardowych rozwiązań suportów  typu press fit od Shimano pod ich korby z osią 24 mm. Jeden... No ale, Ty nie masz ochoty samodzielne poszukani informacji. I tyle...

Z mojej strony EOT.

Napisano

Jestem w internecie od wielu lat i takim gagatkiem jak ty przeją bym się 20 lat temu 🤭 Na pewno lepiej się poczułeś, może na jakiś czas ci wystarczy i nie będziesz już szalał. 

Napisano

@Mihau_ Zmusiłem się i (niechętnie) przeczytałem parę twoich ostatnich postów. Bezsprzecznie wagarowałeś 🫢.