Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Postanowiłem wymienić u córki w rowerze napęd z 3x6 na 1x8

Kupiłem wolnobieg i teraz mam problem. Czy muszę wymienić całą ośkę, lub dołożyć jakieś tulejki? Nakrętka schowała mi się w wolnobiegu.

IMG_0550.jpg

Napisano

Wolnobiegi raczej nie miały dystansów od strony koła (ja się przynajmniej z nimi nie spotkałem). W starych PRL-owskich rowerach zwykle udawało mi się założyć ósemkę zamiast szóstki. Chociaż czasami bywało bardzo ciasno. Ale nakrętka kontrująca konusy zawsze wystawała poza wolnobieg. Tyle, że najmniejsza zębatka była bardzo blisko rurki tylnego trójkąta. W tym przypadku wolnobieg ewidentnie jest za wysoki. Można kombinować z podkładką pod nakrętkę kontrującą, ale wtedy oś nie zmieści się w ramie. Trzeba by było wyrzucić jakieś podkładki od drugiej strony (o ile tam są jakieś) i przeciągnąć (przepleść) obręcz aby była w osi roweru. Robota raczej nieopłacalna.

Można spróbować założyć wolnobieg 7 rzędowy, one są niższe (bo mniej zębatek), a czasami ostatnia zębatka jest bliżej czoła wolnobiegu:

image.png.74b243ce6e4c6b223487aad65c5c59df.png

Nie ma wystającej nakrętki kontrującej jak w tym Sunrace'sie(chyba):

image.png.68e1d0401d7f621990796d5a552e3cf8.png

Albo z suwmiarką w dłoni udać się do sklepu rowerowego i mierzyć wolnobiegi różnych producentów. Może znajdzie się niższy.

Warto też sprawdzić jak łańcuch będzie biegł z najmniejszej koronki. Może biec bardzo blisko łączenia rurek tylnego trójkąta (tam, gdzie mocuje się oś), w skrajnym przypadku nawet trzeć o górną:

image.png.47a02af9ae79e0cc576a8171988ab9f8.png

Jeśli to mały dziecięcy rower (krótki) to kąt przekoszenia łańcucha będzie duży. I to może w skrajnych położenia prowadzić do spadania łańcuch z zębatki z przodu. Zębatka n-w może pomóc, ale nie testowałem w praktyce.

Napisano

Ehhh

Spróbuje dołożyć jakąś tulejkę / nakrętkę dystansową i zobaczę.

Oś jak oś. Na końcu jest konus, tulejka i ta nakrętka kontrująca potem już widełki ramy.

Napisano
16 minut temu, Garlock napisał:

Trzeba by było wyrzucić jakieś podkładki od drugiej strony (o ile tam są jakieś) i przeciągnąć (przepleść) obręcz aby była w osi roweru. Robota raczej nieopłacalna.

Najlepiej udać się do jakiegoś serwisu "u dziadka", czyli człowieka który nie gardzi tanimi kołami z wolnobiegiem i ma dużo skrzynek z rupieciami. Na pewno znajdzie jakieś pasujące tulejki o odpowiedniej szerokości. Jeśli szprychy nie okażą się zapieczone czy za długie (skończy się gwint), to za przeciągnięcie chyba nie weźmie aż tak wiele. Czasem w tanich, nowych rowerach koła są mało symetryczne i może się okazać, że po zamianie dystansów asymetria koła nie będzie tragiczna, jeśli wstępnie było przeciągnięte w drugą stronę. 

Tak czy inaczej, decydując się na osiem biegów z tyłu warto już było zamontować piastę na kasetę, albo pozostać przy wolnobiegu 7rz. 

Napisano (edytowane)

Ok. Złożyłem na szybko. Dodałem 10mm dystans między nakrętka a tulejka. 

Czy wg was łańcuch ma za mocny skos? Mam teraz na najmniejszej zębate na korbie. Może to nie warto, jeszcze mogę zwrócić wolnobieg? Może zostać przy 3x6, wymienić stare Revoshift na klikane altus M315 i przerzutkę na jakąś Turney TY300?

IMG_0552.JPG

Edytowane przez fantasta
Napisano

Ale jak nadal masz korbę x3 to przecież tak się nie jeździ (mała-mała). Jak dasz korbę x1 to linia będzie inna. Byle tam tarcza N-W była. Sama kwestia trwałości łańcucha jest przy dzieciach mniej krytyczna. Mniej jeżdżą i słabiej cisną.

Napisano (edytowane)

No wiem że tak się nie jeździ. Chciałem za symulować dlatego dałem na najmniejsza bo jest najbliżej ramy. Chcę kupić korbę FORCE NINE1.6 korby, 152 mm, 1x1, 32T. Rower ma 24 całe. Do tego przerzutkę 8 oraz manetki klikane. 

Edytowane przez fantasta
Napisano

Teraz widzę, że korba jaką wybrałem to do układów 1X1 więc się nie nada. Takie 1x8/9 to minimum 200 itd.

Raczej oddam ten wolnobieg, i wymienię tylko osprzęt na 3x6 i będzie jak będzie.

Napisano (edytowane)
Cytat

Takie 1x8/9 to minimum 200 itd.

Zamów z Aliexpress, połowa forum tak robi - popatrz na kolegę @Sobek82 jakie cuda z gruzów potafi wyczarować, w dużej części używa właśnie korb NW z Ali

Edytowane przez Greg1
Napisano
8 minut temu, Greg1 napisał:

Zamów z Aliexpress, połowa forum tak robi - popatrz na kolegę @Sobek82 jakie cuda z gruzów potafi wyczarować, w dużej części używa właśnie korb NW z Ali

No właśnie na Ali to minimum 200,- W Polsce nie znalazłem takiej korby do kupienia w ogóle.

Napisano

A ta Twoja stara ma przykręcane blaty czy nitowane? Jak odkręcane to wystarczy odkręcić dużą i małą, średnią wymienić na jakąś NW z Ali i już. Jaką wilkość blatu myślałeś dać w tej korbie 1xx? Ten rower to jakiś dziecinny czy "normalny"?

Napisano

Tak się nie robi Pany, kupuje się koło z bębenkiem HG pod normalną kasetę i wtedy robimy konwersję na shimano cues 1x9, choć przy różnicach w cenach podzespołów najlepiej wypada 1x10, łańcuch 66 zł, przerzutka 10/11s 182 zł, manetka 81 zł 10/11s, kaseta 11/43 160 zł, korba z alie 155mm z suportem koło 200 zł. Temat z głowy.
Pozdrow'er

Napisano
Cytat

Tak się nie robi Pany, kupuje się koło z bębenkiem HG pod normalną kasetę i wtedy robimy konwersję na shimano cues 1x9, choć przy różnicach w cenach podzespołów najlepiej wypada 1x10, łańcuch 66 zł, przerzutka 10/11s 182 zł, manetka 81 zł 10/11s, kaseta 11/43 160 zł, korba z alie 155mm z suportem koło 200 zł. Temat z głowy.
Pozdrow'er

No i wszystko wyjdzie koło 900-1000zł. W tym układzie mi się to nie opłaca. Za 600-700 kupię dobry używany rower dla dziecka na 2-3 lata.

W takim razie, dziękuje wszystkim za odpowiedzi w temacie. Oddam ten wolnobieg, wymienię przerzutkę na jakaś budżetowa oraz manetki na klikane. Czy manetka 7 biegów będzie działać z przerzutką na 6 biegach? Zablokuje przerzutkę w krańcowe pozycję więc 7 nie wrzuci ale czy indeksy są te same? Czy może nowe revoshift są już lepsze niż te stare co mam? Tak żeby dziecko wygodnie zmieniło.

Napisano (edytowane)

Manetka musi być na 6 biegów, inaczej indeksacja się rozjedzie. Odległości między zębatkami w wolnobiegu 6 rz. i 7 rz. zbyt mocno się różnią. 

Z klikanych n 6 biegów oddzielnych w stylu M315 nie ma. Są natomiast takie klamkomanetki:

KLAMKOMANETKA PRAWA SHIMANO STEF41 NA 6 BIEGÓW C. KLM21 - AWR2415 - 15977657148 - Allegro.pl

Wbrew pozorom, pomimo plastikowego wyglądu, działają poprawnie i całkiem lekko (co dla dziecka ma duże znaczenie), a dźwignia hamulca w środku ma stalowy rdzeń, a tylko z wierzchu jest plastikowa. 

Jeśli dziecko ma problem z obsługą obrotowych (choć te nowsze moim zdaniem też działają ok) można założyć zwykłe dźwignie pojedyncze dwukierunkowe. Fajnie działały takie starsze Shimano (moim zdaniem dużo lepiej od współczesnych tego typu):

Manetki Shimano SIS SL-MY21 3x6 Komplet /E24/ - sis123 - 12685415371 - Allegro.pl

Edytowane przez marvelo
Napisano

Manetka 7 biegów będzie działać z 6 rzędowym wolnobiegiem. Indeksowanie jest takie samo. Oczywiście, przy założeniu że nie zaczniesz mieszać np. Shimano ze Sramem. Wtedy mogą pojawić się problemy.

Nie wiem, czy nowe revoshifty sa lepsze niż stare. Ja zakładałem dzieciom jak były małe manetki dźwigniowe, bo miały problem z kręceniem revosiftami. Ale Decathlon chwalił się, że w rowerach dziecięcych zakłada specjalne lekko obracające się manetki obrotowe. Sprawdziłem, faktycznie leciutko się obracały. Ale nie sprzedawali ich luzem. Może znajdziesz gdzieś takie w używkach.

Napisano (edytowane)

W typowych wolnobiegach 6-rzędowych odległości pomiędzy zębatkami wynoszą 5.5 mm, a w 7-rzędowych 5 mm, więc nie jest tak samo i nie będzie to działać poprawnie, przynajmniej nie w całym zakresie. Wiem z teorii i doświadczenia. Manetka 7b na wolnobiegu 6b (oba komponenty Shimano)  wymagała wrzucania o dwa, by łańcuch wskoczył na największą zębatkę wolnobiegu, a po drodze też nie zawsze było idealnie.

Sheldon Brown's Bicycle Frame and Cassette Spacing Crib Sheet 

Edytowane przez marvelo