Magaraszz Napisano Środa o 19:52 Napisano Środa o 19:52 Witam. Szukam roweru do 4 tyś. ( maxymalnie), nachętniej do 3 tyś. Może być 1-2 roczny lecz najlepiej nowy. Mam pytanie przy okazji do osób które znają temat czy romet mustang evo 1 za kwotę 3999zł to dobry wybór? Chyba najtańszy carbon imo. Cytuj
Rafał87 Napisano Środa o 20:36 Napisano Środa o 20:36 jak szukasz rower za 3-4tys to nie szedł bym w carbon tym bardziej używany. Ramy carbonowe są kosztowne w produkcji więc za te pieniądze dostaniesz drogą ramę na kiepskim osprzęcie, lepiej wybrać rame alu i jakiś przyzwoity osprzęt. Cytuj
Magaraszz Napisano Środa o 21:17 Autor Napisano Środa o 21:17 Nie mogę edytować ale tu jest opis tego rometa: https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-romet-mustang-evo-1-2024-czarno-czerwony Ten mustang jest nowy i tyle kosztuje to mnie najbardziej skusiło, a odchudzenie go w postaci opon, dętek za grosze odchudza go blisko 800 gram +/-. Także wagowo wypada całkiem ciekawie za takową cene. Prosiłbym was o jakieś propozycje bo post wyżej dzięki za odzew ale bardzo potrzebuje konkretnych propozycji. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 23:56 Mod Team Napisano Środa o 23:56 Rama Rometa jest starszego typu, czyli ma sztywną oś, ale poprzedniej generacji (12x142 zamiast współczesnego 12x148), podobnie wygląda sprawa z amorem, co np. może wymagać kombinacji przy zmianie kół na nowe. Jeżeli wymiana nie jest ważna, to OK. W tym przypadku karbon jest tani. Nie wiem jakie są w tej chwili ceny, czy ewentualne obniżki, ale zainteresuj się np. Rockrider'em XC100. Cytuj
Magaraszz Napisano Czwartek o 00:19 Autor Napisano Czwartek o 00:19 (edytowane) Dziękuje za konkretną opinie o romecie bo na tym mi najbardziej zależało ze względu na atrakcyjną cenę jeśli chodzi o nowy rower "na karbonie", a ta propozycja Rockridera też całkiem sensowna tylko muszę więcej poszperać za jakąś atrakcyjną ceną i inną kolorystyką niż biała bo taką w 1 linku z google znalałem. Co do samej marki Rockrider nie ma jakiś przeciwskazań bo nie jestem aktualnie w temacie rowerów, a ostatnio coś więcej jak się interesowałem roweremi było około 15 lat temu i wtedy o tej marce chyba w ogóle nie słyszałem. Edytowane Czwartek o 00:19 przez Magaraszz Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Czwartek o 00:22 Mod Team Napisano Czwartek o 00:22 Popularna marka własna francuskiego Deca - 15 lat temu też. Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 07:00 Napisano Czwartek o 07:00 Rockrider xc100 teraz nazywa się Rockrider Race 700 i chyba występuje tylko w białym malowaniu. Poprzednio, jak nazywał się jeszcze xc100 to był w jakimś ciemnym kolorze. Decathlon dość często robi jakieś akcje z przecenami i rower ten można kupić kilka stów taniej Cytuj
Allucardiusz Napisano Czwartek o 07:11 Napisano Czwartek o 07:11 Może i karbon ale waży 13kg czyli kiepsko. Dobry xc w karbonie to 10kg max Kupisz tanio to kupisz dwa razy. Dobre aluminium jest często lżejsze niż najtańszy karbon. Jak masz go zamiar katować w lesie to super koła też raczej nie mają sensu, bo szkoda zniszczyć. 1 Cytuj
Rafał87 Napisano Czwartek o 08:23 Napisano Czwartek o 08:23 Amor w tym romecie to najtańszy powietrzny badziew Suntour XCR-32 Air, jak zamierzasz tym rowerem jeździć to szybko padnie niestety. Jak niestraszne zakupy z niemiec to masz np. Radona Jealous al 8.0 za 800euro na Rock Shox Judy Gold, Jealous al 9.0 za 1100euro na RS Sid. Dobre ceny rowerów ma też marka Sensa np model Merano Evo SLE i Merano Evo Race amortyzatory niestety takie sobie bo wersje silver ale zawsze to rock shox. 1 Cytuj
Magaraszz Napisano Czwartek o 11:30 Autor Napisano Czwartek o 11:30 (edytowane) Dzięki wszystkim za angaż w temacie. Marka Rockirider jest chyba w dobrym stosunku/cena z tego co troszke poprzeglądałem. Ktoś obeznany obecnie w temacie może powiedzieć czy ten model "Rockrider EXPL 540" dużo będzie odbiegał od wspomnianego wyżej "XC100". Pytam bo ten 540 już za kwotę 3000zł mógłbym mieć "nówkę sztukę", a waga według: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-expl-540-29/_/R-p-329414 Wynosi w wersji M: 12.8 kg z czego na oponach i dętkach blisko 12kg bym się zbliżył co daje wagę imo tego karbonu od rometa. Co do rometa już wiem aby go odpuścić i daje sobie z nim siana ale jeszcze proszę o propozycje, a od siebie dodam np. scott scale 940 po przebiegu 1000 km za kwotę 3500zł to dobry wybór? Podoba mi się doysyć rama i pamietam "scott" z starych lat że był tym "high-end". Tutaj jego specyfikacja: https://www.scott.pl/produkt/1275/8710/Rower-Scale-940-Granite-Black/ EDIT. Nie mogę edytować 1 postu w temacie ale. ROWER BĘDĘ UŻYWAŁ: 60-70% asfalt / lekki teren 20% +/- / ciężki teren (znaczące korzenie, może delikatne chopki) max 20% zazwyczaj 10% Edytowane Czwartek o 11:32 przez Magaraszz Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 11:47 Napisano Czwartek o 11:47 (edytowane) Waga Explore 540 jest mocno zaniżona... Realnie waży 13,6 kg. Wg mnie kupowanie Rockriderów bez promocji w dzisiejszych czasach trochę mija się z sensem. 23 minuty temu, Magaraszz napisał: ROWER BĘDĘ UŻYWAŁ: 60-70% asfalt / lekki teren 20% +/- / ciężki teren (znaczące korzenie, może delikatne chopki) max 20% zazwyczaj 10% Oj.... To patrz żeby korba była (lub mogła być) min. 34T, a najlepiej 36T. Może Merida 500 Lite. Gdyby nie te hopki to bym zalecił coś takiego https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-heist-x7 Edytowane Czwartek o 11:55 przez chudzinki Cytuj
Galvatron Napisano Czwartek o 13:35 Napisano Czwartek o 13:35 EXPL 540 to dobra opcja, ale raczej na nim nie skacz, nawet lekko, bo to zdecydowanie nie sprzęt do tego i możesz szybko go rozwalić. Rower używany sobie odpuść, bo po doliczeniu kosztów generalnego serwisu i wymiany wszystkich zużytych elementów może wyjść drożej niż nowy. Zakup tego Scotta ma niewielki sens, bo wyposażenie jest dość podstawowe i ciężkie, przez co kompozytowa rama niewiele Ci da. Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 14:04 Napisano Czwartek o 14:04 6 godzin temu, Allucardiusz napisał: Dobre aluminium jest często lżejsze niż najtańszy karbon Tylko że aluminiowa rama 1400g to puszka od piwa, a 1400g carbon to prawie beton 😉 Cytuj
Magaraszz Napisano Czwartek o 14:30 Autor Napisano Czwartek o 14:30 (edytowane) "Tylko że aluminiowa rama 1400g to puszka od piwa, a 1400g carbon to prawie beton 😉" Tutaj chodzi tobie o sztywność karbonu, rozumieć mimo wagi to dobry bo carbon, czy może carbon bee bo ciężki i lepiej aluminium przy tej samej wadze? Co do skakania to są naprawdę symboliczne uniesienia, a nie tyle skoki do wysokości dosłownie krawężnika 20cm+/- także myślę że każdy ten rower sprosta temu wymaganiu, nawet chwilowo myślałem o gravelu do takich zastosować z racji że duża przewaga jest jazdy na asfalcie ale miałem jazde próbną typowym gravelem i jednak amortyzacja przód to u mnie element nie do obejścia nawet stosując zaniżone ciśnienie w przedniej oponie w takowym gravelu jazda była nie akceptowalna. Obecnie korzystam z amortyzatora z przodu 13-15 +/-letniego SIDa który już jest na powietrzu i mimo tych lat jednak komfort który daje z jazdy jest conajmniej bardzo dobry w moim odczuciu. Jak już wspominam o amortyzacji mam nadzieje że obecne modele nawet typu recon silver z racji nowej generacji będą lepsze lub przynamniej na podobnym poziomie co ten SID bo poprostu robi robote mimo bycia "seniorem". Edytowane Czwartek o 14:30 przez Magaraszz Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 17:39 Autor Napisano Piątek o 17:39 W dniu 6.03.2025 o 15:04, KSikorski napisał: Tylko że aluminiowa rama 1400g to puszka od piwa, a 1400g carbon to prawie beton 😉 Tutaj chodzi tobie o sztywność karbonu, rozumieć mimo wagi to dobry bo carbon, czy może carbon bee bo ciężki i lepiej aluminium przy tej samej wadze? Cytuj
marcin_ostrów Napisano Piątek o 18:48 Napisano Piątek o 18:48 Karbon wybierasz bo chcesz mieć ramę tak samo wytrzymałą ale lżejszą. Albo w tej samej wadze mocniejszą od alu Cytuj
emski Napisano Piątek o 19:37 Napisano Piątek o 19:37 W dniu 5.03.2025 o 20:52, Magaraszz napisał: Witam. Szukam roweru do 4 tyś. ( maxymalnie), nachętniej do 3 tyś. Może być 1-2 roczny lecz najlepiej nowy. https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-3 1 Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 19:55 Autor Napisano Piątek o 19:55 Mam konkretną opcje: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-giant-talon-1-ge-pd43015/?srsltid=AfmBOorSRnVwO4lBowTthXe-8G471Yqsa2KFdMIN1VajpSA-EYWu2crj Powyższy model mogę mieć NOWY w cenie 2300zł czy jest to dobra opcja patrząc stosunek cena/jakość? Widziałem że przerzutki są DEORE, a amortyzator powietrzny. Ciekaw jestem waszego zdania. Cytuj
NerfMe Napisano Piątek o 21:31 Napisano Piątek o 21:31 Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile chcesz wydać. Kolega @emski podał Ci, w mojej ocenie, jeden z najbardziej opłacalnych rowerów na rynku, któremu nic nie brakuje. Jak na swoją cenę ma niską masę, działający amortyzator i do tego jest stosunkowo lekki. Wystarczające hamulce do Twojego użytkowania oraz obecnie używane standardy w MTB (gdybyś kiedyś chciał cokolwiek zmienić). Podany przez Ciebie Giant ma niewiadomo jaki amortyzator, nie ma sztywnych osi, ani taperowanej główki ramy. Nie są to rzeczy niezbędne, szczególnie przy Twoim zakładanym użytkowaniu, ale ja bym nie kupił roweru, który ma rozwiązania sprzed ponad dekady. Plusem Gianta jest napęd 2x jeśli faktycznie planujesz głównie nim jeździć głównie po drogach utwardzanych. Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 21:40 Autor Napisano Piątek o 21:40 Dzięki za konkretną odpowiedź. Tak napęd 2x jest dla mnie komfortową sprawą którą miło widzę. Co do ceny Te 3-4tyś pewnie i 5tyś mógłbym wydać tylko bardzo lubie kupować coś w "dobrej" cenie i w dobrym stosunku cena/jakość. Ta propozycja od emski podoba mi się ale ten GIANT jest jakby "okazją" i chyba ten stosunek cena/jakość ma obecnie najlepszy z tematu? Jeśli ktoś jeszcze mógłby obejrzeć specyfikacje tego GIANTA za 2300zł NOWY i potwierdzić że zakup warty każdej złotówki to bym miał nową "maszynkę" na dniach. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-giant-talon-1-ge-pd43015/?srsltid=AfmBOorSRnVwO4lBowTthXe-8G471Yqsa2KFdMIN1VajpSA-EYWu2crj Cytuj
NerfMe Napisano Piątek o 22:23 Napisano Piątek o 22:23 To nie jest żadna okazja, w życiu nikt by tego Gianta za 4399 zł nie kupił. Natomiast jeśli kupujesz okazję, a nie rower to Radon jest przeceniony z 1299 euro Z sensownych rowerów MTB z napędem 2x możesz jeszcze poszukać Meridy Big Nine Lite. Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 22:42 Autor Napisano Piątek o 22:42 Racja za 4399zł nie ale tak jak pisałem ja płace praktycznie połowe z tego "2300zł" i może już ta cena robi z niego "okazje". Co do oś poczytałem o nich troche w sensie o tych sztywnych i na bank jest to jakiś + jak już walczy się o czas ale rower nawet jakby mnie "wciągnął" nie ma mowy o żadnych zawodach także nie są one tak ważne dla mnie, a firma "GIANT" już od lat wielu "znam" stąd dosyć zdecydowany jestem tym bardziej że estetycznie też rower całkiem ciekawy jak na mój gust. Tylko kwestia właśnie konkurencyjnych ofert czy są w lepszym stosunku cena/jakość jak chociażby ten radon czy jednak GIANT 2300zł za te pieniądze jest liderem pod tym względem? Cytuj
Magaraszz Napisano Piątek o 23:28 Autor Napisano Piątek o 23:28 Godzinę temu, NerfMe napisał: To nie jest żadna okazja, w życiu nikt by tego Gianta za 4399 zł nie kupił. Natomiast jeśli kupujesz okazję, a nie rower to Radon jest przeceniony z 1299 euro Z sensownych rowerów MTB z napędem 2x możesz jeszcze poszukać Meridy Big Nine Lite. Widzę że jesteś tu dłużej. Masz może obycie z obecnymi amortyzatorami przednimi i takimi które były lata temu? Jest tak że nowa generacja niższej półki lepiej się sprawdzi niż stary ale "jary" np. SID? "Obecnie korzystam z amortyzatora z przodu 13-15 +/-letniego SIDa który już jest na powietrzu i mimo tych lat jednak komfort który daje z jazdy jest conajmniej bardzo dobry w moim odczuciu. Jak już wspominam o amortyzacji mam nadzieje że obecne modele nawet typu recon silver z racji nowej generacji będą lepsze lub przynamniej na podobnym poziomie co ten SID bo poprostu robi robote mimo bycia "seniorem"' Cytuj
NerfMe Napisano Sobota o 07:52 Napisano Sobota o 07:52 (edytowane) Porównania do Sida nie mam, natomiast nie łudziłbym się, że obecna niska półka będzie działać tak dobrze jak dawny high end, jeśli oczywiście był serwisowany. Stara Tora w rowerze dziewczyny, do dzisiaj działa podobnie jak obecne konstrukcje z tłumieniem Motion Control. Ten konkretny widelec z Gianta jest wielką niewiadomą. Trzeba by się dowiedzieć o dostępność części zamiennych ( ja np. miałem problem nawet by w autoryzowanym sklepie Gianta kupić hak przerzutki, podobny problem jest z zestawem serwisowym do giantowych dropperów). Co do opłacalności Talona za 2300 nie podpowiem, bo nie mam rozeznania w tym budżecie. Ja bym tego roweru nie kupił. Edytowane Sobota o 07:52 przez NerfMe Cytuj
Magaraszz Napisano Sobota o 20:38 Autor Napisano Sobota o 20:38 21 godzin temu, NerfMe napisał: Porównania do Sida nie mam, natomiast nie łudziłbym się, że obecna niska półka będzie działać tak dobrze jak dawny high end, jeśli oczywiście był serwisowany. Stara Tora w rowerze dziewczyny, do dzisiaj działa podobnie jak obecne konstrukcje z tłumieniem Motion Control. Ten konkretny widelec z Gianta jest wielką niewiadomą. Trzeba by się dowiedzieć o dostępność części zamiennych ( ja np. miałem problem nawet by w autoryzowanym sklepie Gianta kupić hak przerzutki, podobny problem jest z zestawem serwisowym do giantowych dropperów). Co do opłacalności Talona za 2300 nie podpowiem, bo nie mam rozeznania w tym budżecie. Ja bym tego roweru nie kupił. ajj czyli tak jak myslałem stare ale zadbane może i dzisiaj być na "poziomie". Aż strach mi teraz coś kupować z judy/recon bo jak różnica będzie 0 albo jeszcze co gorsze na minus to za głowe się złapię. Co do części zamiennych na bank jest jak mówisz że byłby problem, jedynie raczej opcja "wyjeździć" taki słaby amorek, a potem zmiana. Ew. demontaż i próba opchania za stówke, dwie i kupno czegoś na "poziomie". Dzisiaj "obmacałem" z 30 rowerów i taką mam "bombe" że muszę przemyśleć x100 w jaki budżet się "wepchać" bo np. Trek Procaliber 9.5 dzisiaj mi smaczka zrobił ale cena wyższa i z ceną już mniejszą specjalized rockhopper. Oba "geometrią" mi pasowały, różnica odczuwalna była w masie roweru (chociaż tylko 1kg może efekt placebo bo trek z carbonu i tak "wkręciłem" sobie te lekkość) i może czułem większą stabilność przy treku z racji choćby sztywnych osi których brak w specjalized. Tu kombinacje tych 2 "pomykaczy": https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-comp/p/4279943?color=5448791-4279943 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/procaliber/procaliber-9-5-gen-2/p/33258/ Myślicie że warto między jednym, a drugim dopłać aż 2500zł? Biorąc pod uwage że rower to tylko "fun" dla mnie, 0 myśli o "wyścigach". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi