Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hejka :)

Temat może będzie trochę zawiły, ale możecie przyczynić się do zbudowania idealnego roweru dla wielkoluda, który potrzebuje drugiego rumaka na codzień do budowania jakiejkolwiek formy i jazdy rodzinnej z małym dziecku w foteliku. Generalnie czerpię radość z emocji i adrenaliny na rowerze, a nie kilometrów, asfalt mnie nudzi. Drugi rower ma pozwolić mi wrócić do łatwiej eksploracji wiosek, lasków, wygonienia się z samochodu. zabrania na rower żony z dzieckiem, zwiększenia ilości pochłananego świeżego powietrza nie tylko pracując przy domu i powrotu do uczucia spełnienia, gdy przypieka mnie poranne słońce, a ja jestem mokry jak po basenie ;) Na endurówce latam do bike parków, bo mam to co najlepsze w jednym, a tym klocem eksplorować po prostu nie lubię, on ma zapier**** po wszystkim na co wjedzie. 

Rzeczy których nie mogę zmienić to:

- waga 105-115kg

-wzrost 193 cm

- nogi jak dla 200 cm

-ręce jak dla 200 cm

Pierwszy rower enduro, który posiadam - Wciąż ujeżdzam endurówkę Scott Ransom 930 2020 z dodatkami pod siebie (Charger 2.1 RC2 do Yariego, SLX 1x12, heble SLX z tarczami 203mm, manetka XT, przerzutka SLX, pierwsze koła koła DT Swiss E532 z piastami  Novatec D791sb Boost 15x110 i  Novatec D462sb Boost 12x148 bębenek MicroSpline, kaseta SLX 10-45, drugie koła standardowe z oponami Maxxis Ikon,  kierownica Dartmoor Nitro H-Hi 800/31,8 ze wzniosem 2,5" czyli 63,5mm, mostek Cube RFR 50mm +35' wzniosu.)

Reszta jak w standardowym modelu tutaj: https://www.scott.pl/produkt/1046/6514/Rower-Ransom-930/

Jeśli chcecie spytać dlaczgo kupiłem być może za mały rower, odpowiadam:

- bo chyba nie ma znacząco większych

-  bo kupowałem go na początku 2020 roku (jeśli ktoś nie pamięta czasów gdzie zamykali las, ale kościoły nie  ;) )

-  bo poprzedni zamówiony rower utknął na Tajwanie

-  bo miałem 20% rabatu na ostatnią sztukę XL, która była w Europie. 

-  bo mi się podobał i dalej uwielbiam ten kolor lakieru i do tego jest w matowy. 

Jakie mam problemy przy jeździe na endurówce? Bolą mnie lędźwie, nadgarstki, kolana i łydki. Jestem też niestety mocno pospinany od pracy przy kompie. 

Tak, wiem co to rehabilitant i fizjo, to inny temat. 

Drugi poszukiwany rower hybrydowy (cross) lub rama/rower do modyfikacji:

- konieczne: wysoki stack i prosta/wygodna pozycja 

- konieczne: rower ma być lekki w ogólności tego znaczenia (9-13 kg) i stosunku cena/jakość bez kombinowania

- nie będę się ścigał i robił po 200km ( a jeśli będę to też wolę wygodną pozycję)

- jeśli jest to możliwe to chciałbym móc zamontować swoje istniejące koła pod sztywne osie Boost 15x110 i 12x148. Widziałem cuda typu DT Swiss RWS i jakieś adaptery, ale nie wiem czy fizycznie jest możliwe podpięcie takich kół które mają piastę  MicroSpline, kasetę 1x12 SLX 10-45 i przy adapterach pod tarcze 203mm z rowerem/ramą, która normalnie obsługuje co najwyżej szybkozamykacz i cienkie 700c. 

- preferowany napęd 1x11/12 Shimano (to raczej będzie do zmiany w każdym), może być inna marka tej jakości

- hamulce tarczowe hydrauliczne Shimano od MT200 wzwyż, moze być inna marka tej jakości

- dodatkowym atutem jest jakakolwiek jakościowa amortyzacja ( nie mam o niej wiedzy w tego typu rowerach)

- jeśli będzie można założyć myk-myka też byłoby super. 

- game change'rem będzie rama w formie MID-STEP jak w Canyonie Pathlite 7 mid-step, bo na rowerze będzie mogła okazjonalnie jeździć też zona. 

- za ideał zapłacę ile będzie trzeba, lub kupię coś taniego i wymienię co mogę. A jeśli nie... to zamówię ramę w Hultaju lub LOCA pod swoje wymagania. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do tej pory mierzyłem i jeździłem na Marinie Kentfield 1 (XL Stack 685,3 mm). Jest wielkościowo spoko, ale trzeba podnieść kierę "kominkiem". Znalazłem też Meridę Crossway (XL Stack 695). Niestety Kentfield 1 jest brzydki jak noc, a do tego czarne malowanie, którego nie lubię i jakiś srebrny widelec. Nie podoba mi się, nawet jak będzie wygodny, to będe musiał go przemalować. Kentfield 2 w srebrnym kolorze jeszcze ujdzie, ale dopłacać 600 zł za malowanie i tak brzydkiego roweru... Niestety, z rowerami zwykle łączą mnie jakieś uczucia i emocje, brzydala pokocham, ale tylko jak będzie stał w piwnicy ;)

Estetyka: Podobają mi się rowery typu Trek Dual Sport 3 Gen 5, Giant Roam, Scott Metrix, Canyon Pathlite 7 Mid-step, Orbea Vector 10 czy Elops 900, ale mają za mały stack (max 652 dla Elopsa). Jeśli nie będę miał wyboru nie będę wybrzydzał i niestety wezmę Kentfielda lub sporo ładniejszą Meridę w najtańszej wersji, w której będę musiał wymienić chyba wszystko łącznie z widelcem. 

Jeśli nie to sprzedaje nerkę i jadę do Hultaja i mówię: Chcę tak i taki, how much is the fish? 

Znacie coś, macie doświadczenia, pomożecie? Na wszystkie pytania i sugestie odpowiem :)

Marin Kentfield 1: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2024-kentfield-1-2

Merida Crossway: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bikefinder/tag/crossway-50/root/bikes-subcategory

Edytowane przez StRaDiVaRiUs