Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chciałbym się upewnić przed zakupem i wymianą czy nowy napęd będzie pasował do tego roweru (Rockrider xc100) bez problemów.

Obecnie jest w nim napęd 1x11 shimano deore z korbą Prowheel 32T 10-11-12-rz. Nie mam pojęcia jaka jest linia łańcucha.

Rama jest w standardzie boost. Chciałbym wymienić napęd na grupę shimano m7100/8100 z kasetą 10-51 oraz zębatką przednią owalną 30t lub 32t od Garbaruka lub Banless offset 3.3mm.

Wiem, że ta rama sprzedawana jest też z napędem sram nx 1x12. Stąd moje pytanie czy nowy napęd będzie działał sprawnie czy mogą pojawić się "kwiatki" w okolicy korby/lini łańcucha.

Napisano (edytowane)

Założysz bez problemu.

W rockrider XC100/Race700 do rocznika 2024 są asymetryczne koła "Rockrider RAW" z białą naklejką. Tylna piasta w tych kołach to OEM`owy Novatec D902SB z stalową osią i stalowym bębenkiem HG.

Kupić należy bębenek microspline z osią aluminiową CB-E440-MS-AL w wersji pod kasety 12 rzędowe shimano (na przykład https://allegro.pl/oferta/bebenek-novatec-cb-e440-ms-al-os-b12-d902sb-12644451952 ) lub bębenek sram xD CB-E440-XD-AL w wersji pod kasety 12 rzędowe SRAM od GX w górę. Przy okazji można sporo zejść z masy: https://photos.app.goo.gl/9iD99qEo6UmjA9tz6

Do tej ramy można zastosować korbę o linii łańcucha od 50 do 55mm.

Z korbą Shimano FC-M7000 (nie boost) mieści się zębatka banless 36t, miejsca jest bardzo dużo.

Do shimanowego 12 rzędowego napędu wystarczy że kupisz kasetę, bębenek, łańcuch i manetkę. Korba i przerzutka mogą zostać.

Edytowane przez KSikorski
Napisano

Ok, dzięki za wyjaśnienie tematu i podpowiedzi. Zapomniałem napisać, że koła będą nowe z bębenkiem microspline czyli wszystko powinno przypasować bez problemu.