Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie. Zbierałem się od jakiegoś czasu za koła od mojego treka, gdy przyszło co do czego po zdjęciu opon ukazała mi się tego typu opaska (zdjęcie), fabrycznie montowana na obręczy MD35 i wyglądająca na taśmę tubeless. Jest przyklejona do obręczy ale bardzo wąska jak na opaskę tubless do felgi o szerokości wewn. 33,5 mm. Przy otworze wentyla też wygląda nie za ciekawie choć prawdopodobnie klejona jest na zakładkę. Moje pytanie czy Trek wypuszcza takie felgi oklejone już fabrycznie pod mleko czy raczej zerwać to co zastałem i dać nową taśmę, szerszą od fabrycznej? Odnośnie samych  opon Bontrager XR4 także mam wątpliwości czy są one pod mleko , na oko to drutówki,  nie ma na nich oznaczenia że są pod tubeless choć sprzedawca twierdził inaczej ale nie musiał być wszechwiedzący i biorę na to poprawkę. 

20250304_191358.jpg

Edytowane przez Strek
Napisano

Pytasz zapewne o zestaw z Fuela EX 5. Wg specyfikacji na stronie producenta wynika, ze opona XR4 jest na drucie. Natomiast taśma jest TLR, więc powinna być pod "mleko". 

Jak kupowałem swojego Fuela, to w specyfikacji było napisane, że opony przystosowane do systemu bezdętkowego. W zestawie z rowerem było też mleko i rower odebrałem już z zalanymi kołami. 

• +1 pomógł 1
Napisano

@siemalysy ok, dzięki za podpowiedź,  opony od razu wydały mi sie nie pasujące do tubeless,  taśma jak pisałem trzyma dość solidnie felgi ale jak widać na zdjęciu wokół otworu do wentyla są jakieś pęcherze powietrza do rantu taśmy niewiele brakuje by to się rozszczelniło więc nie mam pewności akurat do tego miejsca i jeszcze ta szerokość taśmy,  tu powinna być minimum 30-32mm taśma a ta fabryczna jest węższa. 

Napisano

Jakiś czas temu zamleczałem bratu koła karbonowe bontragera do grvla. Naszykowałem taśmę już mam kleić, a on mi właśnie taką ichnią wkładkę, o której wspomniał @TheJW z kartonu wytargał. Świetna sprawa. Wrzucasz w mniej niż minutę i jak to mówią "good to go" do następnego levelu. Ale, o ile dobrze pamiętam to tamta była szersza niż niż to co ma @Strek na obręczy.

Powiem tak, @Strek wstrzel sobie jakiegoś laczka TLR na tą obręcz/taśmę "na sucho" i wyjdzie szydło z worka. 

Napisano

Jak kupię jakieś sensowne opony TLR, to zrobię tak jak piszecie,  taśmę mam w zapasie więc jakby co nie będzie tragedii gdyby puściła ta fabryczna. Ale jestem bardzo ciekaw jak to Trek wykombinował. Dzięki za posty do tematu. 

Napisano

Potwierdzam. Zmieniałem koła na karbonowe w Procalibrze. KJoła były gotowe do zalania mlekiem. Miały już dedykowaną taśmę. W Fuelu sądzę, że było tak samo. W przypadku autora posta, też zrobiłbym jak radzicie. Natomiast jeżeli wierzyć opisowi, to zastosowana taśma w obręczy jest właśnie do bezdętek.