Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower już jest - Liv Intrigue.

11 godzin temu, wr81 napisał:

Przu okazji: Czy mount 7 zamleczył koła w Livie czy dali mleko w buteleczkach Giantowych?

Załączonego mleka brak, wentylki pod tubeless, więc zakładam, że mleko w środku 🙂.

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, wr81 napisał:

XM1700 są fabrycznie z taśmą (i załączonym wentylkiem do tubeless) - nawet w wersjach OEM więc tutaj różnicy nie ma. Może w szrychach różnica, ale dość duża.. Masz zainstalowane te podkładki pod nyple które są często wspominane w kontekście kół DT? Jutro wieczorem jak wrócę do domu postaram się  zważyć swoje...

Jakby co to moje XM1700 ważą 1888 gr. W porównaniu do giantowych, powiedziałbym że lekkie jak piórko ;)

Mi się udało je wychaczyć w zeszłym roku na Bike Discount za 400 euro, teraz widzę że kosztują bliżej 500.

Edytowane przez NerfMe
Napisano
56 minut temu, chudzinki napisał:

Tylko się nie śmiejcie...

He he, czyli tak i tak fitwheels... ;) Ciekawe czy nie monitorują forum :)

39 minut temu, Dokumosa napisał:

A tak btw na jakiej ramie będziesz lepił rower?

https://www.mount7.com/liv-intrigue-1-2023.html - wiem bo niejako ojcem chrzestnym jestem :)

@chudzinki ja spuściłem powietrze i coś tam białego widać było...  jeszcze uwaga co do ilości: Giant daje po buteleczce 60ml na koło, niektórzy twierdzą że to za mało..

Przyszedło zmontowany/na kołach w wielkim pudle sklepowym czy w fabrycznym Giant/LIv?

7 minut temu, NerfMe napisał:

Jakby co to moje XM1700 ważą 1888 gr. W porównaniu do giantowych, powiedziałbym że lekkie jak piórko ;)

Mi się udało je wychaczyć w zeszłym roku na Bike Discount za 400 euro, teraz widzę że kosztują bliżej 500.

Też mi się wydaje że sprawdzałem i było blisko deklarowanych wartości.

Jeżeli za 400 z pasującym bębenkiem z dostawą w normalnym zakresie to  dobra oferta.  Kontrowersyjny outlet to typowo 350 (z newslettera) z wysyłką i "emocje" w oczekiwaniu.b-d ma ceny fluktuujące, trzeba sprawdać na bieżąco ale to na pewno jeden ze sklepów gdzie trafiają się dobre  oferty.

Napisano (edytowane)
Cytat

He he, czyli tak i tak fitwheels...  Ciekawe czy nie monitorują forum 

@wr81, przecież nie mam się czego obawiać 🙂. Stwierdziłem, że km nie jeździ tak dużo żebym musiał się obawiać tych kół.

Cytat

Przyszedło zmontowany/na kołach w wielkim pudle sklepowym czy w fabrycznym Giant/LIv?

A wiesz, że nie kojarzę... Sprawdzę w weekend, bo mam pudło nad garażem.

A odnośnie www.rczbikeshop.com - oni wcześniej czy później przysyłają towar czy zdarza się wtopy?

13 godzin temu, wr81 napisał:

Nie ma co podejmować pochopnych decyzji.. w końcu pierwszy rower wrócił do sklepu ;)

Pochopnych? Został wybór pomiędzy Garmin 530/Explore2 a Magene C606 - to dopiero jest zagwozdka 🤣.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

W moim przypadku RCZ dostarczył 80% tego co zamawiałem (towar w momencie zakupu miał status in stock). Raz sam zapomniałem i mi napisali po 3m-cach że nie wyślą. W pozostałych przypadkach sam się dopytywałem kiedy minął zakładany czas realizacji. Kasę zwracali zawsze bez większych przeszkód.

Inna sprawa - praktycznie zawsze miałem poważne zastrzeżenia co do pakowania. Koła prawie luzem przychodzą ;). 3 amortyzatory zapakowane tylko w folię (niebąbelkową) i wrzucone luzem do 3x za dużego kartonu + dosypana drobnica typu hamulce, korby, łańcuchy itp. = "grzechotka". Pogubione jakieś drobne elementy typu śruby. 

Napisano
10 godzin temu, NerfMe napisał:

Moje lżejsze ;) 1872g (890+982), przy czym ważone z bębenkiem xd, wersja 6 śrub, z fabryczną taśmą bez wentyli.

10 godzin temu, chudzinki napisał:

A odnośnie www.rczbikeshop.com - oni wcześniej czy później przysyłają towar czy zdarza się wtopy?

W RCZ po pierwsze atrakcyjny towar w atrakcyjnej cenie musi się pojawić. Tam nie kupujesz do końca tego co potrzebujesz na teraz ale to co chcą Ci w danym momencie sprzedać. Zazwyczaj oznacza to czekanie na newsletter aczkolwiek w newsletterach też są oferty bez rewelacji a czasem w "normalnej" ofercie coś w dobrej (jak na RCZ) cenie się znajdzie. Obecnie przy obniżkach na takim bike -discount czy nawet allegro dystans się zmniejsza , zwłaszcza przy drobnicy gdzie dużą rolę odgrywa dość duży koszt wysyłki (do PL od 26EUR w górę i restrykcje przy łączeniu produktów, ilości itp).

Jeżeli już znajdziemy nasz atrakcyjny i/lub potencjalnie w przyszłości przydatny produkt i go zamówimy to jest szansa że go otrzymamy. U mnie jak u @Dokumosa procent dostarczonych jest ok 85% przy czym ja zamawiałem obok produktów "on stock" również te "20-30 working days". On stock chyba wszystkie przyszły do 3 tygodni, oprócz ostatniego na które czekam 5 tydzień ... (utworzony numer przesyłki, brak nadania).. "20-30 working days" nie należy traktować dosłownie, może to być kilka miesięcy nawet,  u mnie rekord to chyba 4... Z tych 15% niedostarczonych część anulował sklep (zazwyczaj po 2-3 miesiącach) i wtedy zazwyczaj dorzucali 5-10EUR w "punktach lojalnościowych" na przyszłe skupy, część ja - wtedy pkt. brak. Gdy jest decyzja o zwrocie zwracają szybko dość -ok 3 dni roboczych. Uwaga na phishing, RCZ nie przesyła żadnych linków, komunikacja stricte email, bez żdanych grafik , banerów itp.

Inne potencjalne wtopy to oczywiście zdarzają się pomyłki ( u mnie na szczęście nie), np. wysłali zamiast kompletu 2 tylne koła. Opisy są nieprecyzyjne i autentycznie oni sami nie wiedzą czasem co sprzedają ( słynne "depending on supply") itp. itd.

Pakowanie wspomniane powyżej. Moje doświadczenia są rózne. Niektóre przesyłki są opakowane dobrze inne t o po prostu produkty cienkim woreczkach wrzucone do pudła. 

Wspomniane koła - kupiłem tam 2.5 kompletu, kolejny (mam nadzieję) w drodze i wyglądało to tak:

- X1900 komplet - OEM koła obłożone tekturą z 2 stron włożeone do dopasowanego pudła z grubego kartonu, coś tam drobnicy dołożone na dole , dość słabo opakowanej ale nic się  nie stało.

- XR1700 tył  BOX- bajka koło w wersji detalicznej, fabryczne pudło DT włożone do drugiego pudełka, bez uwag

-XM1700 kompet OEM - tutaj rollecosater. Parcellap pokazał komunikat : LaPoste: we have strenghtened the pakaging... Pudło przyszło jakieś dziwne, nieforemne, poklejone taśmą LaPoste, kształt nie jak pudło na koła - wymienione całe najprawdopodobniej. Bez uszkodzeń szczęsliwie, ale było blisko.

Z drugiej strony miałem też uwagi do pakowania w bike-discount i rose - tam też wrzucają do pudełka z innymi rzeczami np. korby ledwo owinięte 1 warstwą bąbelkowej... Pakowanie sprzedawców z Allegro stoi na wyższym poziomie...